Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, η εταιρία θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της και προανήγγειλε την ένταξή της στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Το φθινόπωρο ανοίγει ο φάκελος της ΛΑΡΚΟ με την εταιρία να εξακολουθεί να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει ακόμα και τη ρύθμιση που συμφώνησε πρόσφατα με τη ΔΕΗ.
http://www.businessenergy.gr/
Ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτηση που του είχε κατατεθεί στη Βουλή, δήλωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα εκπονηθεί ένα βραχυπρόθεσμο πλάνο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρίας.
Έδωσε τη δέσμευση ότι η εταιρία θα διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της και προανήγγειλε την ένταξή της στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο.
“Η διοίκηση της εταιρίας είναι σε μία δύσκολη κατάσταση. Δουλεύουμε, παράγουμε και πουλάμε κάτω του κόστους. Αυτό μπορείς να το κάνεις για λίγο χρονικό διάστημα, εμάς διήρκεσε πολύ. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις’ δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ Άνθιμος Ξενίδης, στη Βουλή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας εκ των επικεφαλής της ΛΑΡΚΟ παραδέχεται το πρόβλημα. Ούτε είναι η πρώτη φορά που η πολιτική ηγεσία αναγνωρίζει την κατάσταση. Το ζήτημα είναι ότι μέχρι σήμερα τίποτα δεν λύνεται και όσο περνά ο καιρός οι ζημιές συσσωρεύονται σε βάρος της ίδιας και των μετόχων της .
Την ήδη δεινή κατάσταση επιβάρυνε το πρόστιμο των 135 εκατ. ευρω που επέβαλε η Κομισιόν, ζητώντας το ποσό αυτό να επιστραφεί στο δημόσιο ως κρατική ενίσχυση. Παράλληλα, απόπειρες που έχουν γίνει στο παρελθόν να πουληθεί η εταιρία “κόλλησαν” στο θολό ιδιοκτησιακό καθεστώς, με τα δικαιώματα της παλαιάς και της νέας ΛΑΡΚΟ να μην είναι ξεκάθαρα και να εμπλέκονται στις ιδιοκτησίες γηπέδων και εκτάσεων, καθώς για πολλά εξ αυτών είναι ασαφές αν ανήκουν στο δημόσιο ή στην εταιρία
Πρόβλημα η εταιρία αντιμετωπίζει ακόμα και με την εξυηρέτηση της πρόσφατης ρύθμισης με τη ΔΕΗ, που είναι και μέτοχός της κατά 11,5%.
Η ρύθμιση διασφαλίζει στη ΛΑΡΚΟ, τη δεύτερη πιο ηλεκτροβόρα βιομηχανία της χώρας, χαμηλή τιμή ρεύματος στα 37,3 ευρώ/MWH και ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής των παλαιών οφειλών, που φθάνουν στα 243 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, όταν είχε ανακοινώσει τη ρύθμιση, την είχε άμεσα συνδέσει με την εκπόνηση ενός business plan από πλευράς της εταιρίας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί, στο βαθμό τουλάχιστον που να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές.
Τώρα δήλωσε ότι θα περιμένει μέχρι το φθινόπωρο και ότι είναι έτοιμος να συνδράμει τη διοίκηση της εταιρίας στο έργο αυτό.
http://www.businessenergy.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου