Θοδωρής Παναγούλης
Στην απόφαση να κρατήσει σταθερό το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις (εκτός ίσως από μικρές αυξομειώσεις χωρίς ιδιαίτερη σημασία) φαίνεται ότι οδηγείται η ΡΑΕ, η οποία είναι υποχρεωμένη να επανεξετάζει ανά τρίμηνο το συγκεκριμένο τέλος.
ισχύει για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου.
Παρότι οι εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ κάνουν λόγο για πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του Λειτουργού το Δεκέμβριο του 2017, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τάση που επικρατεί στους κόλπους της Αρχής είναι να μην υπάρξει τώρα κάποια μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο το στόχο μηδενισμού του ελλείμματος. Ο στόχος αυτός είναι ως γνωστόν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και αποτελεί το κριτήριο που καθορίζει το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ.
Επιπλέον στη ΡΑΕ φαίνεται ότι θεωρούν απαραίτητη την ύπαρξη ενός «μαξιλαριού», δηλαδή ενός άνετου πλεονάσματος που θα προστατεύει από μελλοντικές εκπλήξεις.
Τέτοιες εκπλήξεις θα μπορούσαν να προέλθουν για παράδειγμα από την απόδοση της «χρέωσης προμηθευτή» η οποία πήγε πολύ καλά μέχρι σήμερα και έχει συμβάλει καθοριστικά στη μείωση της «τρύπας» του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Εάν πράγματι η ΡΑΕ αποφασίσει σε αυτή τη φάση να κρατήσει σταθερό το ΕΤΜΕΑΡ, θεωρείται πολύ πιθανό να προχωρήσει σε - έστω και μικρές - μειώσεις κατά την επόμενη επανεξέταση, το Σεπτέμβριο, όταν τα δεδομένα θα είναι πιο ξεκάθαρα. Το βέβαιον είναι ότι κάποια στιγμή, όχι στο πολύ μακρινό μέλλον, το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα μειωθεί, καθώς τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού το 2018 θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερα από τα έξοδα.
Ειδικά για το ΕΤΜΕΑΡ των πολύ ενεργοβόρων βιομηχανιών, εκκρεμεί ως γνωστόν η διαβούλευση μεταξύ του ΥΠΕΝ και της Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της υποβολής «Σχεδίου Προσαρμογής» σύμφωνα με τις «Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στους τομείς περιβάλλοντος και ενέργειας 2014-2020». Όταν εγκριθεί από την Κομισιόν το Σχέδιο Προσαρμογής, θα υπάρξει ειδικός τρόπος υπολογισμού του ΕΤΜΕΑΡ για τις βιομηχανίες αυτές, και θα επέλθει μείωση της επιβάρυνσής τους, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Προς το παρόν πάντως και σε αυτό το «μέτωπο» φαίνεται ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου