DEH

DEH

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Τα πλάνα των συμβούλων για το Αμύνταιο – Ισχυρό ενδιαφέρον για τις μονάδες της ΔΕΗ «βλέπει» η κυβέρνηση

Εκτός των σχεδιασμών για τις προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ φαίνεται ότι μένει το Αμύνταιο, την θέση του οποίου, θα πάρουν προφανώς κάποια άλλα εργοστάσια.

Το γεγονός της κατολίσθησης μπορεί να τροποποιεί κάπως τον σχεδιασμό των συμβούλων που τρέχουν την λίστα, ωστόσο παραμένει ο στόχος μέχρι τα τέλη του μήνα να έχουν παρουσιάσει στο ΥΠΕΝ μια πρώτη εικόνα των βασικών σεναρίων.


Η κυβέρνηση πάντως επιμένει να διατηρεί ψηλά τον πήχη στο κεφάλαιο ΔΕΗ, και να μιλά για «ισχυρό ενδιαφέρον» αναφορικά με τις προς πώληση μονάδες, διατρέχοντας ωστόσο τον κίνδυνο αν κάτι της πάει στραβά, να αναγκαστεί να περάσει από κάτω. Το επεσήμαναν χθες στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, οι Γιάννης Μανιάτης και Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, όταν τους επανέλαβε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως υπάρχει κινητικότητα γύρω από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, και μάλιστα έντονη.

Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από το πακέτο που θα πουληθεί, το μείγμα που θα το καταστήσει ελκυστικό, και κυρίως το τίμημα που θα ζητήσει η ΔΕΗ, ερωτήματα που θα πάρουν απαντήσεις μόνο όταν ετοιμαστεί από τους συμβούλους η τελική λίστα. Οταν ουδείς γνωρίζει σήμερα ποιό ακριβώς θα είναι το μείγμα, είναι πρώιμο να μιλά για «ισχυρό ενδιαφέρον» με βάση μόνο τις κρούσεις από δυνητικούς μνηστήρες, όπως επισημαίνουν και στο «Energypress», στελέχη της αγοράς.

Από εκεί και πέρα, τα πάντα συνεχίζουν και κινούνται γύρω από το Αμύνταιο. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες :

-Οι κάτοικοι του οικισμού των Αναργύρων που εκεννώθηκε λόγω της κατολίσθησης στο Αμύνταιο, πρόκειται να πάρουν αποζημιώσεις για να μετακομίσουν όπου θέλουν. Αλλά η μετεγκατάσταση του οικισμού, δύσκολα θα προχωρήσει, όπως λένε οι γνωρίζοντες. Λεφτά, βλέπετε, δεν υπάρχουν.

–Δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ -άουτ το καλοκαίρι, και αν προκύψει αυξημενη ζήτηση, οι μονάδες του Αμυνταίου θα πάρουν καύσιμο από άλλα ορυχεία.

–Οι προς απόσυρση μονάδες της Δ. Μακεδονίας δεν πρόκειται να πάρουν χρονική επεκταση λειτουργίας. Μιλάμε για τις Καρδιά (1.200 MW), Αμύνταιο (τουλάχιστον 300 εκ των 600 MW), και τις 4 εκ των 5 του Αγ. Δημητρίου (δηλαδή 1.200 MW). Το σκεπτικό είναι ότι καλύτερα το διαθέσιμο κοίτασμα να καίγεται με υψηλό βαθμό απόδοσης, παρά με χαμηλό.

-Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει να κρατά αποστάσεις από την διοίκηση της ΔΕΗ ως προς το αν έχει ή όχι ευθύνες για την κατόλισθηση, και αναμένει τα πορίσματα.

/energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: