Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σήμερα το μεσημέρι σύμφωνα με την πρόβλεψη του λειτουργού του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα βρεθεί στο υψηλότερο σημείο της μέρας, στα 9.245MW. Ιστορικά η σημερινή αιχμή δεν είναι από τις υψηλότερες που έχει δει το ηλεκτρικό σύστημα. Το 2007 είχαμε δει αιχμή στα 10411MW και το 2008 στα 10217MW (που θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες εάν δεν είχαν προηγηθεί συμφωνημένες περικοπές).
Εντούτοις τα 9245MW αποτελούν ρεκόρ πενταετίας (από το 2012 και τα 9735MW αιχμής της ζήτησης). Εάν μάλιστα συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι από το 2012 και μετά η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών έχει μειώσει αισθητά τα τοπικά φορτία και κατά συνέπεια μειώνεται κατά περίπου 10% η ζήτηση που καταγράφεται στα όρια του συστήματος μεταφοράς, τότε είναι αντιληπτό ότι τα 9245MW σήμερα αντιστοιχούν σε αιχμή της ζήτησης άνω των 10.000MW.
Με άλλα λόγια η σημερινή αιχμή που πιθανόν να είναι ακόμη μεγαλύτερη την Παρασκευή (σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου του ΑΔΜΗΕ πιθανόν να φτάσει τα 9500MW), ισοφαρίζει (σε επίπεδο αιχμής και όχι συνολικής ζήτησης ενέργειας) τα ρεκόρ που είχαμε δει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας προ κρίσης, το 2007 και το 2008.
Υπάρχει κίνδυνος;
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι εάν με αυτές τις ακραίες συνθήκες υψηλής ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει πρόβλημα επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος.
Η απάντηση είναι αρνητική. Σε αυτό συμβάλουν πολλοί παράγοντες. Καταρχάς η διαθεσιμότητα των μεγάλων εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη και φυσικό αέριο. Σήμερα προβλέπεται να λειτουργήσουν όλα τα διαθέσιμα εργοστάσια καλύπτοντας τα 2/3 της ζήτησης (έως 6139MW τις ώρες αιχμής).
Από που θα καλυφθούν οι υπόλοιπες ανάγκες για ηλεκτρισμό; Ένα μέρος από εισαγωγές ρεύματος και ένα ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι από την παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναμένεται να καλύψουν στις ώρες αιχμής πάνω από 21% της ζήτησης (σε ισχύ έως 2005MW).
Και βέβαια πάντα υπάρχει διαθέσιμο το "μαξιλάρι” της διακοψιμότητας, μέσω του οποίου η βιομηχανία μπορεί να σταματήσει την παραγωγή της προσφέροντας περαιτέρω ανάσες στο σύστημα.
Αξίζει να αναφερθεί μάλιστα ότι ακριβώς επειδή υπάρχει επάρκεια και διαθεσιμότητα θερμικών μονάδων, ΑΠΕ και εισαγωγών, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος θα βρεθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα και κατά μέσο όρο θα κυμανθεί στα 53,6 ευρώ η μεγαβατώρα. Ακόμη και στις ώρες της υψηλής ζήτησης η χονδρεμπορική τιμή δε θα ξεπεράσει τα 56 ευρώ η μεγαβατώρα.
Είναι λοιπόν εξασφαλισμένο ότι δε θα υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση όλων των καταναλωτών;
Εδώ η απάντηση είναι αρνητική. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών να καταγραφούν προβλήματα στο δίκτυο διανομής (υπερθερμάνσεις και αστοχίες υλικού). Ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες το δίκτυο είναι παλιό και δεν έχει συντηρηθεί επαρκώς (λόγω των οικονομικών προβλημάτων η ΔΕΗ για αρκετά χρόνια είχε περιορίσει σημαντικά τις επενδυτικές της δαπάνες γεγονός που επηρέασε και τις συντηρήσεις δικτύου) υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υπάρξουν βλάβες. Συνήθως τα προβλήματα αυτά αποκαθίστανται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου