DEH

DEH

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Οι πέντε εβδομάδες που θα κρίνουν το μέλλον της ΔΕΗ

Οι πέντε εβδομάδες που θα κρίνουν το μέλλον της ΔΕΗ
 
του Χάρη Φλουδόπουλου
 
Το σενάριο της μικρής ΔΕΗ αυτούσιο ή με ουσιώδεις τροποποιήσεις επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, υπό την πίεση για πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Στην πραγματικότητα, το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιου είδους πώληση παραγωγικών παγίων της ΔΕΗ, όπως έχουν εμμέσως υπαινιχθεί κυβερνητικά στελέχη, ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι. Τα πάντα θα κριθούν στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όταν και θα κληθεί η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει στους δανειστές τα ισοδύναμα μέτρα που προκρίνει για να υπάρξει άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, μείωση του μεριδίου αγοράς και ουσιαστικός ανταγωνισμός τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική, όπως ρητά αναφέρεται στη συμφωνία του Ιουλίου.
Το βασικό σενάριο προβλέπει ως πρώτο μέτρο την έναρξη των περίφημων δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων ιδιώτες προμηθευτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο χαρτοφυλάκιο φθηνής ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά) της ΔΕΗ. Το εγχείρημα, ωστόσο, θεωρείται τεχνικά αλλά και πρακτικά εξαιρετικά περίπλοκο, ενώ και από τους δανειστές χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό μέτρο. Ήδη πολλές πλευρές προεξοφλούν την αποτυχία του, με το βασικότερο πρόβλημα να εντοπίζεται στον ορισμό της τιμής των δημοπρασιών, καθώς η ΔΕΗ ζητεί διασφάλιση ότι θα ανακτά το πλήρες κόστος της, ενώ οι υποψήφιοι συμμετέχοντες πιέζουν ώστε οι τιμές να είναι επαρκώς χαμηλές ώστε να έχει νόημα η διαδικασία.
Όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, πιθανή αποτυχία στην επίτευξη του στόχου για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 25%, θα ξαναβγάλει από το συρτάρι τη λύση της μικρής ΔΕΗ ή πιθανόν ένα άλλο μείγμα συμπράξεων με ιδιώτες σε μεμονωμένες μονάδες λιγνίτη ή ακόμη και υδροηλεκτρικά. Ακόμη και η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα μπορούσε να θεωρήσει ρεαλιστική υπό προϋποθέσεις μια τέτοια προοπτική. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταζόταν θετικά ένα πλάνο που θα περιλάμβανε είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων, με μειοψηφική συμμετοχή σε μεμονωμένες μονάδες. Το σχέδιο δεν αποκλείει ακόμη και συμπράξεις με ιδιώτες παίκτες της αγοράς, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά το τοπίο στην αγορά και θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού. Στα θετικά του σεναρίου αυτού είναι ότι η ΔΕΗ μπορεί να αποκομίσει σημαντικά έσοδα, που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση των νέων επενδύσεων αλλά και για να μειωθεί ο δανεισμός της εταιρείας.
 
Μνηστήρες
Σε αντίθεση με τη μικρή ΔΕΗ, για την οποία είχε εκδηλωθεί πολύ μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον, το "placement" σε μεμονωμένες μονάδες εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κινητοποιήσει όλους τους ενεργούς παίκτες της ελληνικής αγοράς (Elpedison, Ήρων, Protergia) και όχι μόνο. Στο παρελθόν ενδιαφέρον για εμπλοκή στην ελληνική αγορά είχαν εκδηλώσει τόσο γερμανικές εταιρείες, όπως η RWE και η Eon, όσο και γαλλικές (EdF) αλλά και ιταλικές εταιρείες (Enel). Εφόσον αποκρυσταλλωθούν οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τότε απομένει να φανεί εάν υπάρχουν ακόμη ενδιαφερόμενοι ξένοι αγοραστές για τα assets της ΔΕΗ.
Εφόσον ξεκαθαρίσει το τοπίο, τότε αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις και για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ, με την πώληση του 17%.
ΑΔΜΗΕ
Εκτός από τις πωλήσεις της μητρικής, υπάρχει πάντα ανοιχτό το θέμα και της θυγατρικής των δικτύων ΑΔΜΗΕ. Ως γνωστόν, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει στις αμέσως επόμενες ημέρες την εναλλακτική πρόταση ώστε να μην προχωρήσει η πώληση του 66% και ταυτόχρονα η λειτουργία της αγοράς που γίνεται από τον ΑΔΜΗΕ να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από τη ΔΕΗ. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ακόμη η ελληνική πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή και ότι υπάρχει πάντα στο τραπέζι το ενδεχόμενο της πώλησης. Και εδώ το χρονικό ορόσημο, όταν και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, είναι ο Οκτώβριος.
 
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 26ης Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: