DEH

DEH

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Βρέθηκαν 700 «Γενικοί Γραμματείς» στη ΔΕΗ που... Ζητούν και τα Ρέστα

Σε τουλάχιστον 700 ανέρχονται οι «γενικοί γραμματείς υπουργείου» της... ΔΕΗ, που παίρνουν μισθούς 4.750 ευρώ (μεικτά) τον μήνα.

<p>Απασχολούμενοι στους σταθμούς, στα ορυχεία και στα δίκτυα μεταφοράς βρίσκονται στο ανώτερο μισθολογικό επίπεδο του Δημοσίου.<br />  </p>
Απασχολούμενοι στους σταθμούς, στα ορυχεία και στα δίκτυα μεταφοράς βρίσκονται στο ανώτερο μισθολογικό επίπεδο του Δημοσίου.
Οι μισθοί αυτοί θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι αν δεν υπήρχαν ο νόμος 3833 του 2010 και εκείνος που ακολούθησε (4046/2012), βάζοντας υποχρεωτικά οροφή το παραπάνω ποσό από 1/1/2013 για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, καθώς και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις (περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ).
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όμως, μαζί και σωματεία της ΔΕΗ, θεωρούν ότι... αδικούνται, αφού όπως λένε θα έπρεπε να εισπράττουν μεγαλύτερους μισθούς σύμφωνα με όσα δικαιούνται από τις συμβάσεις τους, όπως υποστηρίζουν.
Ετσι με επιστολή τους στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, ζητούν να τους δίνονται τα επιπλέον ποσά σε αντίστοιχα... ρεπό. Κι αν δεν γίνει αυτό επιφυλάσσονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν επιπλέον μισθούς και ρεπό.
Το θέμα, το οποίο δεν σταμάτησαν να βάζουν με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα μεγαλύτερα σωματεία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή την επιστολή που έστειλε πριν από λίγες μέρες στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ το σωματείο των εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία «Η Ενωση», που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μετά από εκείνο του «Σπάρτακου». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και πρώην πρόεδρο του σωματείου «Σπάρτακος» μέχρι την περασμένη άνοιξη Γιώργο Αδαμίδη, το θέμα αφορά στελέχη της επιχείρησης, καθώς και εργαζόμενους στους σταθμούς και στα ορυχεία, αλλά και στα δίκτυα μεταφοράς.
Ο ίδιος υπολογίζει ότι από το ποσό των 4.750 ευρώ μεικτά που παίρνουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι εισπράττουν στο χέρι, μετά τις κρατήσεις φόρου, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ., το καθαρό ποσό των 2.620 ευρώ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου «Η Ενωση», Κωνσταντίνος Θεοχάρης, μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» υποστηρίζει ότι αυτό το ποσό φτάνει στις 2.500 ευρώ.
Στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, όπως μας είπε, το θέμα αφορά περί τους 400 εργαζόμενους στα ατμοηλεκτρικά εργοστάσια και στα λιγνιτωρυχεία. Επίσης έναν μικρότερο αριθμό εργαζομένων στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
Οι προθέσεις του υπουργείου
Αίσθηση προκάλεσε πρόσφατα η αποκάλυψη από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης ότι περίπου 5.000 εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου κ.λπ. λαμβάνουν τον ανώτατο μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου, με 4.750 μεικτά και 2.800 καθαρά, όπως τα υπολογίζει. Μάλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εξέφρασε την πρόθεση για μειώσεις των μισθών αυτών με νομοθετική ρύθμιση τον ερχόμενο μήνα.
Το ερώτημα είναι αν στις μειώσεις αυτές θα περιληφθούν και οι εργαζόμενοι στις δημόσιες επιχειρήσεις, όπως είναι η ΔΕΗ κ.ά.
Κάτι τέτοιο όμως όχι μόνο δεν το αποδέχονται οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, αλλά θέτουν θέμα και για τα επιπλέον ποσά που τους παρακρατούνται και δεν τους αποδίδονται πέραν των 4.750 ευρώ.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλοί εργαζόμενοι, επειδή υπερβαίνουν το ως άνω ποσό, εργάζονται δίχως να αμείβονται, με το επιπλέον ποσό να τους παρακρατείται με τον κωδικό 401 στα εξοφλητικά τους, χωρίς κανείς να γνωρίζει το ποσό που παρακρατείτο πού πάει;» αναφέρεται στην επιστολή της «Ενωσης», προσθέτοντας ότι «η εργατική νομοθεσία και το Σύνταγμα προβλέπουν ότι καμία, μα καμία εργασία δεν προσφέρεται χωρίς την καταβολή αντίστοιχης αντιπαροχής (μισθός)».
Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της «Ενωσης» είπε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολούνται τουλάχιστον 30 χρόνια στα ορυχεία και στους σταθμούς της ΔΕΗ, με τις ηλικίες τους να ξεπερνούν τα 50 χρόνια. «Η εργασία τους επίσης περιλαμβάνει πολλά νυκτερινά, Σαββατοκύριακα και γιορτές, συνεχείς βάρδιες, κάτω από τις πλέον αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες και καταστάσεις» όπως ανέφερε. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στη ΔΕΗ είπε ότι αίτημά τους, όπως το διατύπωσαν και με την επιστολή τους στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, είναι να μεριμνήσει ο τελευταίος, ώστε αμέσως να τους δίνονται τα αντίστοιχα ρεπό για τα ποσά που τους παρακρατούνται από την επιχείρηση, πέραν της οροφής των 4.750 ευρώ. «Εάν αυτό δεν αλλάξει, μας δίνεται η δυνατότητα ως σωματείο "Η Ενωση" ένδικης διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για κάθε θιγόμενο. Απαιτούμε από εσάς να μας απαντήσετε το γρηγορότερο» καταλήγει η επιστολή.
Για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον σε μείωση της οροφής των 4.750 ευρώ στον μισθό των «γενικών γραμματέων» με οποιονδήποτε τρόπο, συμπαρασύροντας και τους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ τόνιζαν ότι αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για την ίδια την επιχείρηση.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
telidis@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64271634

Δεν υπάρχουν σχόλια: