Της Μανταλένας Πίου και του Κοσμά Ζακυνθινόυ
«Πράσινο φως» στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις ανάβει και πάλι η κυβέρνηση, επανεξετάζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις αντίθετες απόψεις που εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη της. Στο πλαίσιο αυτό, επανέρχονται στο προσκήνιο η πώληση του Ελληνικού, των περιφερειακών αεροδρομίων, καθώς και η εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ, διατύπωσε τη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφασίζει μόνη της, να καθυστερήσει ή να σταματήσει τις σχεδιαζόμενες ή εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις.
«Εάν η Ελλάδα έχει τέτοια πρόθεση, αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί με στενή συνεργασία με την τρόικα», δήλωσε.
Για τα περιφερειακά αεροδρόμια, κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο διαγωνισμός αλλά με άλλους όρους και προδιαγραφές, δηλώνοντας ότι «το θέμα είναι υπό διερεύνηση πολιτικά και νομικά». Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η διαδικασία θα σταματήσει!
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, εμμένει στην αρχική θέση της κυβέρνησης για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων, τονίζοντας ότι «η αξιοποίηση του Ελληνικού ανήκει στις ιδιωτικοποιήσεις που θα ακυρωθούν». Ανάλογη θέση εξέφρασε σε συνέντευξή του για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να πουληθούν. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, μολονότι εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, διευκρίνισε ότι περιμένει το πλήρες master plan της επένδυσης και κατόπιν το υπουργείο θα προχωρήσει σε αποφάσεις, τονίζοντας πως «μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πρόταση». Μείζον ζήτημα στο έργο αξιοποίησης της έκτασης των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, υπήρξε «το πολύ χαμηλό τίμημα». Μάλιστα, όπως πρόσθεσε θα τοποθετηθεί όταν παραλάβει τη μελέτη αξιοποίησης, η οποία θα πρέπει να είναι συμβατή με τον μητροπολιτικό σχεδιασμό της Αττικής.
Μικρότερες ενστάσεις εξέφρασε για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, τονίζοντας πως εντός των ημερών θα επισημοποιηθεί η ανάκληση σειράς αδειών για την επένδυση κατασκευής της μονάδας, ώστε να εξακριβωθεί πως η καναδική Eldorado Gold τηρεί όσα προβλέπονται στις σχετικές αδειοδοτήσεις.
Συνεπώς, όσες εργασίες συνδέονται με τις άδειες που θα επανελεγχθούν θα σταματήσουν, καθώς επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους στα έργα του καναδικού ομίλου.
Χωματερές Αναφορικά με τη διαχείριση αποβλήτων, ο Γ. Τσιρώνης υποστήριξε ότι θα επανεξεταστούν όλες οι Συμβάσεις Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που δεν ακολουθούν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Ενώ, για τα προβλήματα των απορριμμάτων στην Τρίπολη, ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί μια προσωρινή λύση ώστε τα σκουπίδια που υπάρχουν στην πόλη και αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τους 3.000 τόνους, να διαχειριστούν σε διάφορους αδειοδοτημένους χώρους και να μη μεταφερθούν όλες οι ποσότητες στο Λεβίδι. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο σχεδιασμός στο μέλλον θα προβλέπει περισσότερη ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή. Τέλος, για το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για τις παράνομες χωματερές, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια ώστε μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να μην έχουμε στη χώρα μας παράνομες χωματερές σε λειτουργία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου