Tο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 1.518 χλμ και μεταφορικής ικανότητας 2.000 ΜW, διπλής κατεύθυνσης, το οποίο θα συνδέσει την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κρήτη, την Κύπρο και το Ισραήλ, είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, τονίζει ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ. Επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.
Μιλώντας σε συνέδριο την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γιαρέντης τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του έργου διασύνδεσης «EUROASIA Interconnector», συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ (περίπου 1 δισ. αφορά την Ελλάδα), εκτιμώντας ότι «θα επηρεάσει ακόμη και την ίδια την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι με το έργο αυτό, η ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Ευρώπης θα περνάει μέσα από τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Μετράμε την ανάπτυξη με τα 'μεγαβατόρια' που καταναλώνονται στη χώρα. Την τελευταία διετία έχουμε δει την κατανάλωση να ανεβαίνει», είπε, προσθέτοντας ότι το 2014 η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 5%.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαρέντης, το μεγάλο στοίχημα είναι να εκσυγχρονιστεί το «αναχρονιστικό», όπως το χαρακτήρισε, σύστημα τροφοδοσίας των ελληνικών νησιών με ενέργεια και εκτίμησε ότι τα άμεσα οφέλη από τη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα θα ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αναφερόμενος στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για την επόμενη δεκαετία, είπε ότι προβλέπει επενδύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ για έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Από περίπου 60 εκατ. ετησίως στα προηγούμενα χρόνια, οι επενδύσεις του ΑΔΜΗΕ ανήλθαν εφέτος στα 130 εκατ. ευρώ και ο στόχος είναι τα 185 εκατ. για το 2015, τα 230 εκατ. για το 2016 και τα 340 εκατ. για το 2017.
Τα κέρδη υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν φέτος στα 85 εκατ. ευρώ, έναντι 56 εκατ. το 2013 και 26,3 εκατ. το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου