DEH

DEH

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Που… σκόνταψε ο διαγωνισμός πρόσληψης συμβούλου για τη Μικρή ΔΕΗ

Στις υπερβολικές οικονομικές απαιτήσεις των υποψηφίων αλλά και στο μεγάλο χρόνο παράδοσης της μελέτης τους, αποδίδεται σύμφωνα με πληροφορίες, το ναυάγιο του διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου που θα βοηθήσει στη διαδικασία δημιουργίας της «μικρής ΔΕΗ».
Η απόφαση για ακύρωση του διαγωνισμού ελήφθη από το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ δύο ημέρες μετά, στις 19 Δεκεμβρίου, η επιχείρηση τον επαναπρόκηρυξε, αλλάζοντας τους όρους, και επιβάλλοντας πλαφόν στην αμοιβή του συμβούλου και πιο σφικτό χρονοδιάγραμμα.
Το ερώτημα φυσικά είναι γιατί όλα τα παραπάνω δεν είχαν συμπεριληφθεί στον αρχικό διαγωνισμό, προκειμένου να μην χρειασθεί να επαναπροκηρυχθεί, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ακόμη και αν δεν κηρυσσόταν άγονος, το εγχείρημα «μικρή ΔΕΗ» θα προχωρούσε κανονικά, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι εξαρτάται άμεσα από τις πολιτικές εξελίξεις.
Αλλά για να επανέλθουμε στα αίτια της ακύρωσης του διαγωνισμού για την επιλογή «Spin-Off Business Advisor», διαβάζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Διεύθυνσης της ΔΕΗ της 17ης Δεκεμβρίου. Ως λόγοι ματαίωσης αναφέρονται αφενός «το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα ως προς το απόλυτο ποσό της δαπάνης, αφετέρου η μεταβολή των αναγκών της επιχείρησης που συνίσταται στη διαφοροποίηση των αιτούμενων υπηρεσιών και του χρονοδιαγράμματος παροχής τους».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι εταιρείες συμβούλων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες ως αμοιβή ποσά της τάξης των 3,5 -4 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιοι εξ αυτών έθεσαν ως χρονοδιάγραμμα παράδοσης της μελέτης ακόμη και το 6μηνο, διάστημα που κρίθηκε υπερβολικά μεγάλο. Στο νέο λοιπόν διαγωνισμό ορίζεται πλαφόν για την αμοιβή (σσ: σύμφωνα με πληροφορίες κοντά στο 1 εκατ. ευρώ), καθώς επίσης πολύ πιο σφικτό χρονοδιάγραμμα.
Κύκλοι πάντως της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι η ακύρωση του διαγωνισμού έγινε για το καλό του όλου εγχειρήματος, και για το συμφέρον της επιχείρησης, χωρίς αυτή να συνδέεται επουδενί με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Οι πάντες ωστόσο γνωρίζουν ότι εφόσον η σημερινή 3η ψηφοφορία στη Βουλή δεν «βγάλει» Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, τότε τα περί «μικρής ΔΕΗ» πιθανώς να αποτελέσουν σύντομα ιστορία.
Αν προκύψει κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ - ο οποίος έχει χαρακτηρίσει το σχετικό νόμο για τη δημιουργία θυγατρικής της σημερινής επιχείρησης ως ένα νέο «μνημονιακό έγκλημα»- τότε σύντομα θα ξεχάσουμε την προσπάθεια δημιουργίας μιας θυγατρικής όπου θα εισφέρονταν το 30% των παγίων και του πελατολογίου της μητρικής, προκειμένου μετά να τεθεί προς πώληση.
Η προκήρυξη
Σε κάθε περίπτωση, όπως και στην παλαιά, έτσι και στη νέα προκήρυξη για την επιλογή συμβούλου, γίνεται αναφορά στα γνωστά πάγια που θα εισφερθούν στη νέα εταιρεία (λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά, μονάδα Κομοτηνής, ορυχεία και πελατολόγιο) όπως έχουν προσδιοριστεί και με το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ.
Το έργο του συμβούλου όπως αυτό περιγράφεται στην προκήρυξη είναι:
-Να προχωρήσει στον καθορισμό των περιουσιακών στοιχείων αλλά και της λειτουργίας, όπως και του επιχειρηματικού μοντέλου της νέας εταιρείας.
-Να αναλύσει λεπτομερώς τις δραστηριότητες, λειτουργίες, οργανωτικά και άλλα θέματα και να δώσει συμβουλές για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας κατά τη μετάβαση στο νέο περιβάλλον.
-Να καταρτίσει λεπτομερές business plan και να δημιουργήσει το γραφείο project management.
-Να παραδώσει την απαραίτητη μελέτη επιπτώσεων για το νέο επιχειρησιακό μοντέλο και τις λειτουργίες.
-Να προετοιμάσει, παρακολουθήσει και διασφαλίσει ό,τι είναι απαραίτητο για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη λειτουργική ετοιμότητα της εταιρείας. Μπορεί επίσης να ζητηθούν συμπληρωματικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της απόσχισης της μικρής ΔΕΗ.
Όπως αναλύονται οι υπηρεσίες αυτές στην προκήρυξη είναι σαφές ότι ο σύμβουλος μεταξύ άλλων καλείται να προσδιορίσει το 30% των πελατών της ΔΕΗ που θα φύγουν από την εταιρεία και θα ακολουθήσουν τη «μικρή ΔΕΗ», ενώ επίσης θα μελετήσει και αποτιμήσει τις επιπτώσεις που θα έχει στη μητρική η δημιουργία και πώληση της νέας θυγατρικής. Επίσης θα πρέπει να συνδράμει στην αντιμετώπιση ρυθμιστικών ζητημάτων, να διαμορφώσει αρχές λειτουργίας, να εντοπίσει τις προκλήσεις και τις επιλογές οργανωτικής δομής, κ.ο.κ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: