DEH

DEH

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου αναδεικνύει ακόμα πιο εμφατικά τη στρατηγική σημασία του λιγνίτη για τη χώρα.

Ήταν αυτό το ιστολόγιο που ήδη απ' τον Αύγουστο σας επεσήμανε πως κάτι αλλάζει άρδην στην τιμή του πετρελαίου και προβλέψαμε πως απ' τα 100-110 δολάρια/βαρέλι για το Brent, σύντομα θα βλέπαμε τα 92 δολάρια/βαρέλι. Στις αρχές Οκτωβρίου η πρόβλεψη επαληθεύτηκε και γράψαμε τότε πως "η διαγραμματική εικόνα που έχει διαμορφωθεί, με συνεχή πτώση "χωρίς ανάσα", προδιαθέτει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης και δημιουργεί ελπίδες ότι το 2015 θα επιστρέψουμε σε επίπεδα τιμών που είχαμε μια δεκαετία να δούμε!" Και στα μέσα Νοεμβρίου μιλήσαμε για τιμή γύρω στα 50 δολάρια/βαρέλι για το 2015, τιμή που και αυτή πλέον είναι ήδη πολύ κοντά, καθώς στις 16 Δεκεμβρίου είδαμε το Brent (συμβόλαια παράδοσης ένα μήνα μετά) να "κλείνει" κάτω απ' τα 60 δολάρια/βαρέλι, (στα 59,86).
 
Η άγρια χειραγώγηση της τιμής του πετρελαίου συμπαρασύρει την ισοτιμία του ρωσικού ρουβλιού με το δολάριο, πλήττοντας ευθέως τη ρωσική οικονομία. Έχουμε επιστρέψει για τα καλά σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο κι ας ευχηθούμε να μη γίνει κάποια στιγμή και "θερμός".
 
Η ταχεία μείωση της διεθνούς τιμής έχει ρίξει την τιμή της βενζίνης στα πρατήρια, αλλά αντίστοιχη μείωση δεν βλέπουμε στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, για να ανακουφιστούν έστω και λίγο οι καταναλωτές της χρεοκοπημένης χώρας. Και φυσικά δεν περιμένουμε απ' το ανάλγητο δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου να βγάλουν τους ανόητους φόρους που επέβαλαν και να δώσουν στους πολίτες φθηνή θέρμανση. Θεωρούμε πλέον βέβαιο ότι την εξαγγελία για μείωση 30% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης την έκαναν μόνο επειδή είχαν πληροφόρηση για την επικείμενη πτώση της διεθνούς τιμής. Αν δεν απαλλαγούμε απ' το σάπιο πολιτικό σύστημα, που χρεοκόπησε τη χώρα σε καιρό ειρήνης και στηρίζει μόνο τα συμφέροντα της ξένης και της ντόπιας ολιγαρχίας, άσπρη μέρα θα δούμε μόνο όταν χιονίσει.
 
Η ραγδαία μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου δεν φαίνεται να έχει φρένα κι αυτό σημαίνει πως κάποια ακριβά στην εκμετάλλευση κοιτάσματα θα σταματήσουν σύντομα την παραγωγή, μειώνοντας την προσφορά στη διεθνή αγορά. Ωστόσο στην προκείμενη περίπτωση η τιμή δεν πέφτει απ' τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης, πέφτει από άγρια χειραγώγηση. Αν η χαμηλή τιμή δημιουργεί πρόβλημα σε κάποια ακριβά κοιτάσματα, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις έρευνες για νέα κοιτάσματα, κι ανάμεσα σ' αυτά είναι και οι έρευνες που έχουν εξαγγελθεί σε θαλάσσιες περιοχές του ελλαδικού χώρου: πλέον αυτές οι έρευνες παύουν να έχουν πολύ νόημα, καθώς ο ελλαδικός χώρος είναι κατακερματισμένος από τον τεκτονισμό, τα βάθη μεγάλα και η εκμετάλλευση των όποιων κοιτασμάτων εντοπιστούν γίνεται τουλάχιστον προβληματική στις επί του παρόντος καταβυθιζόμενες τιμές του αργού
 
 
 
 
Το ΥΠΕΚΑ προκήρυξε στις 31 Ιουλίου 2014 το διαγωνισμό για το 2ο Διεθνή Γύρο Αδειοδότησης σε 20 περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, που φαίνονται στο χάρτη του ΥΠΕΚΑ, και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα λέει πως μέχρι 6 μήνες μετά τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υποβληθεί αίτηση για μια περιοχή προς παραχώρηση, η αξιολόγηση των προσφορών θα κρατήσει τρεις μήνες και η σύναψη σύμβασης μίσθωσης θα γίνει σε 3 μήνες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι προθεσμίες λοιπόν τρέχουν και θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν και πόσες αιτήσεις θα κατατεθούν και από ποιές εταιρείες. Φυσικά, ακόμα κι αν δεν κατατεθούν προτάσεις, το όποιο πετρέλαιο ή φυσικό αέριο υπάρχει στην περιοχή δεν πρόκειται να εξαφανιστεί, απλά θα μείνει για μεταγενέστερες γενιές. Αλλά επί του παρόντος θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλες ενεργειακές πηγές.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση!
 
Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις τιμές του αργού, πού όσο εύκολα έπεσαν άλλο τόσο εύκολα μπορούν να ξανατραβήξουν την ανηφόρα, αναδεικνύει τη μεγάλη στρατηγική σημασία του λιγνίτη για την χώρα μας. Είναι ο πιο σημαντικός εγχώριος ενεργειακός πόρος, έχουμε ήδη κάνει πολύ σημαντικές επενδύσεις σε ορυχεία και ΑΗΣ, έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τα αποθέματα, τα έχουμε όλα για να διασφαλίσουμε τη βασική ηλεκτροδότηση της χώρας σε τιμές που θα ελέγχονται από εμάς κι όχι απ' τις διεθνείς εξελίξεις. Οποιαδήποτε ενέργεια άμεσα ή έμμεσα απαξιώνει λιγνιτικά αποθέματα στρέφεται ενάντια στη χώρα, στρέφεται ενάντια τόσο στις σημερινές όσο και στις μελλοντικές γενιές των Ελλήνων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: