DEH

DEH

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Θέσεις - ανάλυση των εξελίξεων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την επικείμενη διάλυση της ΔΕΗ

- Την ώρα που όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες επανακαθορίζουν την στάση τους, όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο ρόλος του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή από νέες σύγχρονες μονάδες (όπως Μελίτη 1) επιβεβαιώνεται! Στην Γερμανία ιδιαίτερα, βάζουν στον σχεδιασμό τους (ακόμη και μετά από το 2026) τον λιγνίτη (αυτό δείχνουν το νέο ρεκόρ λιγνιτικής παραγωγής που έκανε το 2013 και οι νέοι ΑΗΣ που έχτισε και χτίζει, την ίδια στιγμή που πουλάει σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα αιολικά της και εξάγει και το αιολικό της πρόβλημα).
- Σε μια Ευρώπη που προβληματίζεται για το αύριο με δεδομένο το πρόβλημα στην τροφοδότηση με φυσικό αέριο
λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.
- Την ίδια ώρα, έπειτα από την προμελετημένη φτωχοποίηση του Έλληνα πολίτη, σε συνδυασμό με μια λογική σαλαμοποίησης της κοινωνίας (!) έβαλαν την μία τάξη ενάντια στην άλλη -τους μεν να μαλώνουν με τους δε - απαξιώνοντας έντεχνα και με δόλο την ΔΕΗ (χρεώνοντας στους λογαριασμούς της χαράτσια και ότι άλλο… που δεν έχουν καμία σχέση με την ίδια την επιχείρηση και τους εργαζόμενους).

Με όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας ένα νέο ΝΟΣΗΡΟ ΣΧΕΔΙΟ εκπονείται:

- Το σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπεται η ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ, δεν είναι παρά ένας ακόμα τρόπος ξεπουλήματος της χώρας σε ντόπιους και ξένους καιροσκόπους, και είναι τόσο καλά επιτηδευμένο που βάζουν και τα Νερά στο κόλπο. Ο διαχειριστής της νέας εταιρίας αφού πάρει προίκα (τζάμπα) την μικρή ΔΕΗ ως "επενδυτής" θα θέλει να βγάζει όσο το δυνατό περισσότερα λεφτά κρατώντας όμηρους μια ολόκληρη κοινωνία, ένα ΛΑΟ, τον Ελληνικό, ελέγχοντας και την Ενέργεια και τα Νερά (πόσιμα και αρδευτικά), τα οποία 250μ. δεξιά και αριστερά των ποταμών θα ανήκουν στους ιδιώτες.
- Το άλλο μεγάλο θέμα είναι ότι αυτή η προίκα συνοδεύεται και από το 30% των εργαζομένων χωρίς καμία εξασφάλιση για αυτούς (συνταξιοδοτικό – μισθολογικό-προσλήψεις).Και το 30% των καταναλωτών περίπου 2.500.000 χωρίς δικαίωμα επιλογής-για τρία χρόνια- (κάτι που έγινε με την κινητή τηλεφωνία) και με δικαίωμα στον νέο ιδιοκτήτη να αυξήσει το τιμολόγιο σε έξι μόνο μήνες. Και με το 17% που ήδη έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΥΠΕΔ, τι γίνεται; μήπως τελικά δεν είναι σήμερα η ΔΕΗ Δημόσια; μήπως το αντίτιμο που θα προκύψει από την πώληση της εταιρίας θα πάει στην τσέπη των μετόχων; Και τα νησιά μας στα οποία το κόστος μεταφοράς και παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι σχεδόν υπερδιπλάσιο από αυτό της χερσαίας χώρας; Θα συνεχίσουν να επιδοτούνται και θα έχουν το ίδιο τιμολόγιο ; μήπως τελικά μας δουλεύουν κανονικά;
- Το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί την Φλώρινα και το Αμύνταιο; Η απάντηση είναι απλή: επειδή όλες οι εκτάσεις είναι παρθένες και πολλές. Γιατί όχι από ΑΛΛΟΥ; (επειδή έχουν πολιτικούς βαρβάτους, και όχι υποτελείς στην Αθήνα!) Γιατί τα υδροηλεκτρικά την στιγμή που ήδη κάποια από αυτά έχουν κάνει απόσβεση;
Είναι απλό θα γίνουμε Νότια Αμερική, όπου εκατομμύρια ανθρώπων είναι έρμαια των πολυεθνικών που εκμεταλλεύονται τον ορυκτό τους πλούτο και τα νερά τους.
- Τους Ιδιώτες τους ζούμε κάθε μέρα, τους είδαμε και στο παρελθόν . Σε μία νύχτα έκλεισε ένα ορυχείο (ΑΧΛΑΔΑ), έρμαιο στις οικονομικές ορέξεις της κοινοπραξίας. Θα γινόταν αυτό ποτέ σε ορυχείο της ΔΕΗ; Πόσες οικογένειες εξαρτώνται σήμερα από αυτό το ορυχείο; Τί θα γίνει αύριο σε μια εταιρία χωρίς έλεγχο και κοινωνικά κριτήρια με δικούς της νόμους; Τους είδαμε και με την αδειοδότηση στο Βεγόρα ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΡΝΑ; Έκαναν κάποιο εργοστάσιο εκεί; ΟΧΙ! Γιατί; για να πάρουν δώρο έργα τα οποία τα έχει πληρώσει με αίμα και ιδρώτα ο Ελληνικός Λαός; Όταν μία μόνο μονάδα - 5η του ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ- έχει προϋπολογισμό 1,5 δις, ποιός χαζός θα βάλει τόσα λεφτά για να τα αποσβήσει σε 30 χρόνια, την στιγμή που μπορεί με λιγότερα (τζάμπα) να πάρει έτοιμες μονάδες και υδροηλεκτρικά.
- Το κατάπτυστο σχέδιο νόμου έχει προβλέψεις για τα πάντα προς όφελος των ιδιωτών και μόνο. Όχι μόνο παραχωρείται η εκμετάλλευση των ΥΗΣ και των φραγμάτων αλλά παρέχεται η απόλυτη δυνατότητα εκμετάλλευσης των υδάτινων πηγών από τον ιδιώτη – επενδυτή !
-Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι χαρίζονται στον νέο Πάροχο και τα τρία τελευταία πιο σύγχρονα έργα που κατασκεύασε η ΔΕΗ ΥΗΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥ (στον Νέστο, υδροδοτεί όλη την πεδιάδα της Ανατολικής Μακεδονίας και μέρος της Δ. Θράκης )-ΑΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ (όλη η περιοχή της Κομοτηνής, κόμβος φυσικού αερίου) -ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ (όλη η περιοχή της Φλώρινας) , είναι σε παραμεθόριες περιοχές και καλύπτουν το καθένα με το ποσοστό που του αναλογεί από μόνο του ένα σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και στήριξης της κοινωνίας στο οποίο λειτουργεί. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για το φράγμα Πουρναρίου στον Άραχθο και τον ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ-ΦΙΛΩΤΑ

- Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, η ΔΕΗ δεν είναι ΚΑΖΙΝΟ και τυχερά παιχνίδια (ΟΠΑΠ) είναι η ίδια η ΕΛΛΑΔΑ!
- Τους ζήσαμε και με τις βαλίτσες ως καιροσκόπους που πήρανε τα λεφτά του κόσμου και διαπιστωμένα τα έβγαλαν στην Ελβετία (energa-hellas power). Επιλήφθηκε η δικαιοσύνη μπήκαν φυλακή! μυαλό δεν βάλανε; Έτσι οραματίζονται την νέα Μικρή ΔΕΗ; Kαι η άλλη ΔΕΗ τι θα γίνει; Θα είναι βιώσιμη, όταν από τον Οκτώβρη θα εφαρμοστεί το σχέδιο για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ? Το σίγουρο είναι πως όχι, αλλά θα απορροφηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Μικρή ΔΕΗ.
- Θα γίνει ανεξέλεγκτα όπως στην Μ Βρετανία, όπου έφυγαν οι τιμές στα ύψη!
- Να αναφέρω την τηλεθέρμανση που ξεκινάει στην ΦΛΩΡΙΝΑ? Για το Αμύνταιο τι θα γίνει με την ήδη υπάρχουσα τηλεθέρμανση; Τί θα γίνεται με τον ιδιώτη που θα θέλει να βγάζει λεφτά; ….ΟΜΗΡΙΑ… είναι η λέξη.
- Με δεδομένη την αναγκαία κατασκευή του ΑΗΣ ΜΕΛΙΤΗΣ 2, όταν είναι ήδη έτοιμες όλες οι υποστηριχτικές υποδομές (χημείο – σπαστήρα κ.α.), η δημιουργία δεύτερης μονάδας θα είναι χαμηλότερου κόστους .
Tα πράγματα είναι πολύ απλά:
- Ο πλανήτης είναι όλο και πιο διψασμένος για ενέργεια, το 40% της ηλεκτροπαραγωγής παγκοσμίως γίνεται απ' το κάρβουνο και πολλές χώρες έχουν ακόμα ελλειμματική ηλεκτροπαραγωγή. Στην Ελλάδα το 65-70% της παραγωγής είναι από την ΔΕΗ και το περισσότερο από αυτό (60%) από λιγνιτικά κοιτάσματα.
- Τα αιολικά έχουν αποδειχθεί εντελώς αναξιόπιστα, δεδομένου ότι χρειάζονται ατελείωτες χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης, προκειμένου να διαχυθεί το πρόβλημα της τυχαίας παραγωγής, και συνεχή υποστήριξη από "στρεφόμενες εφεδρείες".
- Τα Φ/Β ( φωτοβολταικά ) αδυνατούν να παράγουν έστω και μια κιλοβατώρα τη νύχτα, και το χειμώνα δύσκολα.
- Τα πυρηνικά είναι καταρχήν πανάκριβα - ρυπογόνα, αλλά και "παιχνίδια για μεγάλα παιδιά".
- Η τωρινή 6ετής πτώση έχει ανοίξει για μια ακόμα φορά την όρεξη σε κάποιους εδώ, στην Ελλάδα, να φέρουν λιθάνθρακα, όπως προσπάθησαν και το 1992, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και υπουργίας Μάνου, τότε που "μας πρόσφερε λιθάνθρακα σε χαμηλή τιμή η Νότια Αφρική" κι έπρεπε να μας πείσουν ότι "καλό είναι να αφήσουμε το λιγνίτη για τις επόμενες γενιές". Η μόνιμη θεωρία της Ψωροκώσταινας, για να πλουτίζουν οι επιτήδειοι εισαγωγείς. Τότε βέβαια στη ΔΕΗ πρόεδρος ήταν ο Θεμ. Ξανθόπουλος, που πίστευε στο λιγνίτη, οργάνωσε τη ΔΕΗ κι όταν χρειάστηκε πέταξε στα μούτρα του Μάνου και του Μητσοτάκη την παραίτησή του. Ο λιθάνθρακας δεν ήλθε ποτέ κι ο λιγνίτης απογειώθηκε, μέχρι και τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, στηρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο και την Ολυμπιάδα 2004. Κι ο Ξανθόπουλος έγινε εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός.
- Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι:
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΚΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΟΥΤΕ ΙΔΙΩΤΕΣ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!
-Υπάρχουν στην χώρα μας υγιείς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ας τους αξιοποιήσουν.
- Πολιτικές αξιοποίησης του λιγνίτη χρειαζόμαστε, να γίνει γρήγορα η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη 2, κι έπειτα να εξετάσουμε αν μπορεί να γίνουν και άλλες μονάδες, π.χ. Άγιος Δημήτριος 6 ή Αμύνταιο 3 ή Πτολεμαΐδα 6. Όπως κάνουν παντού σ' όλο τον κόσμο ...
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
ΤΟΣΟ ΑΙΜΑ ΧΥΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΟΓΓΥΣΤΑ !
- Αποθέματα υπάρχουν για πολλά χρόνια ακόμα, επενδύσεις έχουν ήδη γίνει σε ορυχεία και ΑΗΣ, η τεχνολογία εξελίσσεται και οι νέοι ΑΗΣ δεν έχουν καμιά σχέση με τους παλιούς, παντού στον κόσμο ο λιγνίτης συνεχίζει να αξιοποιείται.
- Πολιτική βούληση και προγραμματισμός χρειάζεται, για την αξιοποίηση των αποθεμάτων αυτών, ξεκινώντας απ' τα ήδη ανοικτά ορυχεία, στα οποία οι επενδύσεις έχουν ήδη γίνει. Θεωρώ ότι η εξάρτηση της χώρας, η εθνική ενεργειακή πολιτική πρέπει να βασίζεται στην αξιοποίηση εκείνων των εγχώριων πηγών που παρέχουν την πιο φθηνή και αξιόπιστη –κι όχι τυχαία – ηλεκτροπαραγωγή. Σήμερα αυτό μπορεί να το δώσει ο λιγνίτης, αύριο -ενδεχομένως- το φυσικό αέριο της Κρήτης και οι υδρογονάνθρακες -αν και Κατάρ μάλλον δεν πρόκειται να γίνουμε ...
- Αποθέματα έχουμε, εξοπλισμό έχουμε, ικανό εκπαιδευμένο προσωπικό – τεχνογνωσία - έχουμε, λεφτά για επενδύσεις υπάρχουν! και τα πληρώνουμε με το λογαριασμό της ΔΕΗ στο ΕΤΜΕΑΡ και στις επιδοτήσεις των ΑΠΕ , χρειαζόμαστε ορθολογική σκέψη και πατριωτισμό. Δυστυχώς ζητούμενα και τα δυο στη σημερινή ηθικά και οικονομικά χρεοκοπημένη χώρα.


Προβληματισμένος Φλωρινιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: