Με εδραιωμένη την εκτίμηση ότι «τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία μείνανε πίσω», o όμιλος Μυτιληναίου, με δραστηριότητες που τα χρόνια της κρίσης τέθηκαν υπό σκληρή δοκιμασία, όπως n βαριά εξαγωγική βιομηχανία, οι κατασκευές και η ενέργεια, ανασυντάσσει τις δυνάμεις του για την περίοδο της ανάκαμψης, για να περάσει «από την άμυνα στην επίθεση».
Ο επικεφαλής του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος εμφανίστηκε στη χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων, για πρώτη φορά έπειτα από 5 χρόνια όπως και ο ίδιος είπε με θετική άποψη. Δεσμεύτηκε μάλιστα στους μετόχους ότι εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη μέσα στο 2014, ο όμιλος θα επαναφέρει το μέρισμα από το 2015.
Kathimerini.gr
Αν και δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου, ο κ. Μυτιληναίος, μίλησε για φάση επίθεσης σε αντιδιαστολή με αυτή της άμυνας που ακολούθησε τα τέσσερα χρόνια της κρίσης. Η άμυνα στηρίχτηκε κυρίως στην επιλογή της αντιστάθμισης -benchmark για τον κλάδο- του αλουμινίου που έγινε το 2007, την εξωστρέφεια της MΕTKA και το πρόγραμμα μείωσης του κόστους που ήταν το πιο φιλόδοξο παγκοσμίως στον κλάδο του αλουμινίου, περιορίζοντας το από τα 620 εκατ. στα 470 εκατ. δολάρια.
Ο όμιλος ξαναβλέπει με εμπιστοσύνη την Ελλάδα και παρακολουθεί στενά το κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στους τομείς άμεσου ενδιαφέροντος. Ο κ. Μυτιληναίος επιβεβαίωσε και σε αυτή τη γενική συνέλευση το ενδιαφέρον του ομίλου για τη Λάρκο και τη ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις κινήσεις της. Ειδικά για τη Λάρκο, σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή n εταιρεία έχει πάρει μεγάλη ανάσα από την κρίση στην Ινδονησία, η οποία έχει ανεβάσει την τιμή του νικελίου από τα 13.000 δολάρια ο τόνος στα 19.000 δολάρια ο τόνος.
Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος μετέφερε στους μετόχους θετικό κλίμα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την τιμή του ρεύματος της Αλουμίνιον που βρίσκονται σε εξέλιξη και μια γενικότερη συναινετική άποψη για τις σχέσεις των δύο εταιρειών. «Έχουμε πάρει την απόφαση ότι πρέπει πάση θυσία αυτή η κόντρα που κρατάει καιρό να σταματήσει και να βρούμε λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται μια καλή ΔΕΗ και η ΔΕΗ καλούς πελάτες» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, σημείωσε ότι ο όμιλος αναμένει τις κινήσεις της κυβέρνησης σε σχέση με τη Μικρή ΔΕΗ για να πάρει τις αποφάσεις του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε χθες την είσοδο στο δ.σ. του ομίλου εκπροσώπου της Fairfax (ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τους αδελφούς Μυτιληναίου) και συγκεκριμένα τον κ. Γουέιντ Μπάρτον που είναι μέλος και στο δ.σ. της Eurobank.
Την απόφαση της διοίκησης της ΜΕΤΚΑ να επανακάμψει στρατηγικά στην Ελλάδα στην ανάληψη έργων υποδομής (ήδη έχει αναλάβει έργο ύψους 270 εκατομμυρίων από την ΕΡΓΟΣΕ), συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς για συγχρηματοδοτούμενα έργα (αεροδρόμια, απορρίμματα) μετέφερε στους μετόχους της εταιρείας ο επικεφαλής της εισηγμένης κ. Γιάννης Μυτιληναίος. Η στρατηγική της εταιρείας περιλαμβάνει επίσης επέκταση σε ενεργειακά έργα και σε έργα υποδομών σε νέες αγορές (έμφαση στην Αφρική), όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Μυτιληναίο, έχει λάβει την απόφαση και είναι έτοιμη να μεταφέρει στην Ελλάδα τη ρευστότητα που διαθέτει από τη διεθνή δραστηριότητά της. Για τη χρήση του 2013 η γενική συνέλευση των μετόχων της ΜΕΤΚΑ αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 30 λεπτών με ημερομηνία αποκοπής την 20ή Ιουνίου και έναρξη της διανομής την 27η Ιουνίου.
Kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου