Μακρύς και δύσκολος προβλέπεται ο δρόμος μέχρι το κλείσιμο της υπόθεσης «μικρή ΔΕΗ».
Ηδη από χθες φάνηκε πως θα κληθεί να αντιμετωπίσει την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης καθώς καταγράφεται ουσιαστική συμπόρευση, όσον αφορά τις αντιδράσεις, από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ. Παράλληλα από την πλευρά των σωματείων προαναγγέλθηκαν κινητοποιήσεις και μάλιστα... δυναμικές.
Όπως αποφασίστηκε χθες το νομοσχέδιο θα μπει στη Βουλή με ολιγοήμερη καθυστέρηση στις 2 Ιουλίου. Παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές για τυπικά προβλήματα (ο Γιάννης Μανιάτης θα λείπει στο εξωτερικό) ο επιπλέον χρόνος κρίθηκε απαραίτητος για τις «δύσκολες» προσαρμογές των διατάξεων του νομοσχέδιου στις παρατηρήσεις φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και για να περάσουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα διασφαλίζουν τους εργαζόμενους.
Η ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού και υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και Μάκη Παπαγεωργίου, του Γ.Γ. Κώστα Μαθιουδάκη, του πρωθυπουργικού σύμβουλου Σταύρου Παπασταύρου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Σταμάτη και εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ των Πάρι Κουκουλόπουλου, Χρήστου Πρωτόπαπα, Παναγιώτη Ρήγα και Δημήτρη Καρύδη, έγινε σε πολύ καλό και θετικό κλίμα, υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα πάντως με πηγές από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η νομοτεχνική επεξεργασία των διατάξεων του νομοσχέδιου, ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που θα μετακινηθούν στη «μικρή ΔΕΗ».
Επίσης θα προβλεφθεί η συνέχιση του καθεστώτος που ισχύει σήμερα για τις αποζημιώσεις θιγομένων λόγω απαλλοτριώσεων για ανάπτυξη ορυχείων, όπως και το καθεστώς διαχείρισης των νερών των υδροηλεκτρικών (άρδευση αγροτικών εκτάσεων).
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζητήθηκε να υπάρχει σαφής διευκρίνιση στο νομοσχέδιο σε ότι αφορά στη μεταβίβαση του πελατολογίου που αντιστοιχεί στο 30% αυτού που έχει σήμερα η ΔΕΗ, ώστε να μην λάβει ο νέος επενδυτής τα «φιλέτα» των πελατών (αποτελεί και αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ).
Σε ό,τι αφορά στη διενέργεια του διαγωνισμού, προτείνεται να λάβουν επιπλέον βαθμούς κατά την αξιολόγηση οι υποψήφιοι επενδυτές ανάλογα με το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν στα εργοστάσια. Ακόμη περισσότερο θα είναι το μπόνους αν πρόκειται να δεσμευτούν για την κατασκευή νέας μονάδας (περίπτωση μονάδας Μελίτη ΙΙ).
Τέλος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ προτάθηκε αν και όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, η σύμβαση μεταβίβασης της «μικρής ΔΕΗ» στο νέο ιδιοκτήτη να κυρωθεί από τη Βουλή. Σημειώνεται ότι η απόσχιση από τη ΔΕΗ του 30% του παραγωγικού της δυναμικού και του πελατολογίου της έχει προβλεφθεί στο μνημόνιο ως μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικού και την ανάπτυξη του ανταγωνισμού, μέσω της πρόσβασης και άλλων παικτών σε φθηνή πρωτογενή ενέργεια (λιγνίτης, νερά).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου