DEH

DEH

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Η ΔΕΗ ηθικός αυτουργός των απολύσεων στη Χαλυβουργία

Η ΔΕΗ ηθικός αυτουργός των απολύσεων στη Χαλυβουργία
Το υψηλό κοστος ενέργειας, δηλαδή τα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ, επικαλείται ο όμιλος Μάνεση ως κύρια αιτία των μαζικών απολύσεων που ζήτησε -και πέτυχε- με την έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου εργασίας  κατά πλειοψηφία, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά. Ετσι 45 άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, καθώς οι βασικές παραγωγικές μονάδες (χαλυβουργείο-ελασματουργείο) έβαλαν λουκέτο και θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο η μονάδα δομικού πλέγματος, που δεν είναι ενεργοβόρος.
Πρόκειται για τη xαλυβουργία όπου έγινε πολύμηνη απεργία-κατάληψη και η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ για να την ανοίξει.
Η απόφαση δεν διασφαλίζει με κανένα τρόπο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, καθώς μάλιστα δεν έχει ζητηθεί business plan από τον επιχειρηματία.
Η υπόθεση εκκρεμούσε εδώ και πολλούς μήνες - ένδειξη επικράτησης  μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Η αρχική πρόταση της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2014, ήταν να εγκριθεί η απόλυση 90 από τους 107 εργαζομένους.
Ακολούθησε εκτενής διαδικασία διαβουλεύσεων, με έξι συνολικά συνεδριάσεις του ΑΣΕ και δυο τριμερείς συναντήσεις ενώπιον του υπουργού Εργασίας.
Έως τα τέλη Μαΐου υπήρξαν συνεχείς οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων με αποτέλεσμα σήμερα, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να μην υπερβαίνουν τους 74.
Μετά την απόφαση του ΑΣΕ, παραμένουν στην επιχείρηση 29 εργαζόμενοι, αντί για τους 17 που ήταν το αρχικό αίτημα της εταιρείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τις διαβουλεύσεις η επιχείρηση επικαλέστηκε το αυξημένο κόστος ενέργειας υποστιρίζοντας ότι, αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα των απολύσεων, επρόκειτο να κλείσει και το εργοστάσιο του Βόλου.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστήριξαν ότι το βασικότερο πρόβλημα ήταν το ενεργειακό κόστος, το οποίο ήταν τόσο υψηλό, ώστε να αναγκαστεί να λειτουργεί το εργοστάσιο του Βόλου μόνο με τη νυκτερινή βάρδια, κάτι που συνεπάγετο αυξημένο κόστος αμοιβών αλλά μικρότερη δαπάνη στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Επικαλέστηκαν επίσης προβλήματα ανταγωνισμού και κυρίως το γεγονός, ότι οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες προτιμούν την εισαγωγή μεταλλευμάτων από την Ιταλία, σε χαμηλότερες τιμές.
Ήδη, στην Χαλυβουργία Ασπροπύργου δεν λειτουργούν τους τελευταίους μήνες οι μονάδες του Χαλυβουργείου και του Ελασματουργείου και λειτουργεί μόνο η μονάδα δομικού πλέγματος στην οποία απασχολούνται 11 εργαζόμενοι.
Από την αρχή του έτους, είχε εφαρμοστεί στην επιχείρηση, το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να πραγματοποιούν ένα ημερομίσθιο την εβδομάδα η δε αμοιβή τους να μην υπερβαίνει τα 200 ευρώ το μήνα.
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων στο υπουργείο Εργασίας, η εταιρεία δεσμεύτηκε να καταβάλλει στους απολυόμενους, αποζημιώσεις ύψους 492.611 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λήψη της απόφασης, μειοψήφησαν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, που εκτίμησαν ότι, η επιχείρηση δεν προσκόμισε επιχειρήματα ικανά να δικαιολογήσουν την αναγκαιότητα των απολύσεων για την εξυγίανση της εταιρείας.
Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ομαδικών απολύσεων μετά την μεταβίβαση της σχετικής αρμοδιότητας από τον υπουργό Εργασίας, στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, και στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
 
cron

Δεν υπάρχουν σχόλια: