DEH

DEH

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΠΑΣΟΚ εναντίον… ΠΑΣΟΚ για τη μικρή ΔΕΗ



dei 
Το νομοσχέδιο μέσω του οποίου προωθείται η δημιουργία της μικρής ΔΕΗ, δηλαδή της θυγατρικής στην οποία θα εισφερθούν πάγια ισχύος 2768MW και στη συνέχεια θα τεθεί προς πώληση από τη μητρική ΔΕΗ, έχει ήδη κατατεθεί στη βουλή και περιμένει τη σειρά του για συζήτηση. Αυτό πιθανολογείται ότι μπορεί να συμβεί ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα και ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της συγκυβέρνησης. Χθες μάλιστα δια του Π. Κουκουλόπουλου είχαμε και την πρώτη ενδοκυβερνητική αντίθεση, από υπουργό που προέρχεται από το
ΠΑΣΟΚ.
Το ενδιαφέρον πάντως στην υπόθεση είναι ότι το νομοσχέδιο που θα ξεκινήσει να συζητείται στη βουλή φέρει την υπογραφή του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, παρά το γεγονός ότι το θέμα το έχει χειριστεί ο επί των θεμάτων ηλεκτρικής ενέργειας υφυπουργός Μ. Παπαγεωργίου. Όμως δεν παύει να αποτελεί νομοσχέδιο που προέρχεται από υπουργείο που ελέγχει το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο πηγάζουν και οι περισσότερες αντιδράσεις.

Βεβαίως ένα ζήτημα είναι και η χρονική στιγμή που εκδηλώνονται οι αντιρρήσεις, με δεδομένο ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, ελήφθη πριν από ένα χρόνο.

Τώρα επί της ουσίας της υπόθεσης μικρής ΔΕΗ, τονίζεται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο και μνημονιακή υποχρέωση. Ίσως δεν είναι ευρέως αντιληπτό ωστόσο η πώληση δε γίνεται από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία και θα καρπωθεί τα έσοδα, προκειμένου να βρει η ίδια κεφάλαια που θα αξιοποιήσει για τη μείωση του δανεισμού αλλά και για την υλοποίηση πλάνων επέκτασης (το σχέδιο είναι να υποκαταστήσει τα μερίδια που θα απωλέσει στην Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως των Βαλκανίων, συνεπικουρούμενη από το γεγονός ότι στην τρίτη φάση της αποκρατικοποίησης θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο στρατηγικός επενδυτής που θα αποκτήσει και το μάνατζμεντ). Η επιμονή των δανειστών, που οδήγησε στο να μπει στα προαπαιτούμενα η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, συνδέεται με το γεγονός ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η πραγματική απελευθέρωση και το ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς, που θα φέρουν ανταγωνισμό και μείωση των τιμών αλλά και νέες επενδύσεις εκσυγχρονισμού του παραγωγικού δυναμικού.

Όλα αυτά βεβαίως απορρίφθηκαν χθες από τον Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι διαφωνεί συνολικά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ενώ στην επιχειρηματολογία του που περιλάμβανε και την περίπτωση της ΕΥΑΘ, δε δίστασε να χρησιμοποίησει ακόμη και το «δημοψήφισμα» τραγέλαφος της Θεσσαλονίκης (ένα ψηφοδέλτιο, διάφανες κάλπες κλπ).

Πάντως σημειώνεται ότι στην Κοζάνη όπου και εκλέγεται ο Π. Κουκουλόπουλος, τα δύο συγκροτήματα (Άγιος Δημήτριος, Πτολεμαΐδα) παραμένουν στη ΔΕΗ και δεν εισφέρονται στη νέα εταιρεία. Στην πώληση της μικρής ΔΕΗ, τέλος, επικεντρώνει τα πυρά του και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που εξελέξε προ ημερών νέο ΔΣ εν μέσω δριμύτατων καταγγελιών για αδιαφανή οικονομική διαχείριση, που οδήγησαν εκτός συνδικάτου 5 σωματεία που διαφωνούσαν.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: