DEH

DEH

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Μας προετοιμάζουν πάλι για λιθάνθρακα;

Σας έχουμε ενημερώσει από το Φεβρουάριο ότι η ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε 27500GWh λιγνιτικής παραγωγής ως ελάχιστο όριο κάτω απ’ το οποίο δεν πρέπει να πέσει η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Σας έχουμε ενημερώσει ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας αποθεμάτων, καθόσον μόνο στα ήδη υπάρχοντα ανοικτά ορυχεία υπάρχουν 1,4 δισεκατομμύρια τόννοι, ενώ μερικά δισεκατομμύρια τόννοι υπάρχουν σε άλλα ελληνικά κοιτάσματα, που μπορούν να αναπτυχθούν εάν απαιτηθεί. Και σας έχουμε ενημερώσει για το πραγματικό πρόβλημα της αυξανόμενης τα τελευταία χρόνια εξόρυξης του λιγνίτη με μη κατάλληλο εξοπλισμό, που οδηγεί σε χειροτέρευση της ποιότητας λιγνίτη που παραδίδεται στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς. Πρόβλημα που οφείλεται αποκλειστικά στην επιλογή του πολιτικού συστήματος, του ίδιου που χρεοκόπησε τη χώρα, να προχωρήσει στη διάλυση της ΔΕΗ και στην πώληση των ιματίων της στη ντόπια και ξένη ολιγαρχία.
Είναι γνωστό από παλιά ότι ο λιγνίτης “κάθεται στο στομάχι” συγκεκριμένων κύκλων, που θέλουν να βάλουν το λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο και “να αφήσουν το λιγνίτη για τις επόμενες γενιές“. Λεγόταν πολύ έντονα απ’ την κυβέρνηση …
Μητσοτάκη το 1992, αυτή που ανέτρεψε ο σημερινός πρωθυπουργός. Μητσοτάκης και Μάνος ήθελαν να κάνουν λιθανθρακικά εργοστάσια κι αυτό ανάγκασε μέχρι και τον τότε πρόεδρο της ΔΕΗ Θ.Ξανθόπουλο να παραιτηθεί. Μας συγκινεί βαθύτατα ο πόνος τους για τις επόμενες γενιές, αλλά, όταν ακούμε για ευγενικές προθέσεις πρέπει να προσέχουμε το πορτοφόλι μας! Όπως ακριβώς γίνεται τώρα με τις εξωφρενικές επιδοτήσεις των ΑΠΕ, που συνοδεύονται από τη φιλολογία περί “κλιματικής αλλαγής”, “πράσινης ανάπτυξης”, “να σώσουμε τον πλανήτη”, “καθαρή ενέργεια”, κλπ.
Με έκπληξη είδαμε στη δημόσια διαβούλευση για τη σαλαμοποίηση της ΔΕΗ, στις 12/3, το διευθυντή απόδοσης ορυχείων της ΔΕΗ να σχολιάζει ότιολιγνίτης φθίνει, καθώς τα προς εκμετάλλευση αποθέματα αναλίσκονται, και το κράτος πρέπει να προωθήσει αδειοδότηση και κατασκευή μιας τουλάχιστον λιθανθρακικής μονάδας“. Είδαμε βέβαια πριν λίγες μέρες, σε ένα άρθρο, από μηχανικούς που είναι μια ζωή στα ορυχεία της ΔΕΗ, να αναλύονται τα υπάρχοντα αποθέματα και να διαλύεται ο μύθος ότι ο λιγνίτης τελειώνει. Και να επισημαίνεται ότι με τις προγραμματισμένες πολιτικές, για τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής από το 2016, τα αποθέματα των ήδη υπαρχόντων ορυχείων θα επαρκέσουν για πολύ περισσότερα χρόνια. Οπότε ίσως πρέπει στα ορυχεία της ΔΕΗ να εξετάσουν γιατί ένας διευθυντής προωθεί ανταγωνιστικό καύσιμο.
Και προχθες, στην ημερίδα “The future of Greek Gas and Power Markets: Looking ahead with optimism and realism”, που έγινε στις 29/4 στην Αθήνα, (με διοργάνωση από το Greek Energy Forum, “Platinum Sponsor” η ΔΕΗ, “Gold Sponsors” η Εθνική Τράπεζα και η ΔΕΣΦΑ), εμφανίσθηκε και πάλι το φάντασμα του λιθάνθρακα, απ’ τον καθ. Κάπρο και τον πρώην πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Δρ Κουτζούκο.
“It’s unbelievable to me!” (Δεν μπορώ να το πιστέψω!). Μ’ αυτά τα όχι και πολύ στρωτά αγγλικά χαρακτήρισε ο καθ. Κάπρος το γεγονός ότι η Ελληνική Πολιτεία έχει αποκλείσει το λιθάνθρακα απ’ το ενεργειακό μείγμα. Ο Κάπρος είναι καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, αλλά δεν φαίνεται να έχει καταλάβει ότι ο ελληνικός λιθάνθρακας είναι ο λιγνίτης, ο δικός μας μαύρος χρυσός, αυτός που στήριξε την ελληνική οικονομία και κυρίως την ελληνική βιομηχανία απ’ το 1950 μέχρι σήμερα. Αδυνατεί να καταλάβει ότι λιθάνθρακας υπήρχε πάντα στο διεθνές εμπόριο όλα αυτά τα χρόνια, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις, όλες μα όλες απ’ το 1950 και μέχρι πρόσφατα, δεν είχαν ως επιλογή να εισάγουν λιθάνθρακα, είχαν ως επιλογή να αναπτύξουν το λιγνίτη. Και η μόνη κυβέρνηση-εξαίρεση, που μίλησε για λιθάνθρακα, ήταν του Μητσοτάκη.
Ο Δρ Κουτζούκος έθεσε στον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρ. Ζερβό το ερώτημα αν οι δυσκολίες με τους λιγνίτες σημαίνουν ότι πρέπει να ξαναδούμε το λιθάνθρακα, που “το 1990 μας τον πρόσφερε η Νότια Αφρική σε χαμηλή τιμή” και αν στην τωρινή Επιτροπή Ενεργειακού Σχεδιασμού τέθηκε θέμα λιθάνθρακα. Ο Ζερβός απάντησε ότι ο λιθάνθρακας είναι πολιτική απόφαση, ότι η ΔΕΗ πρέπει να στηριχτεί σε εγχώριες πηγές, στο λιγνίτη και τις ανανεώσιμες πηγές κι ότι αν είχε κεφάλαια θα προχωρούσε σε νέες λιγνιτικές μονάδες. Έδωσε μάλιστα την είδηση ότι η φετινή λιγνιτική παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 25500GWh, αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για το πρώτο τρίμηνο 2014 δείχνουν πράγματι μια αύξηση 10% στη λιγνιτική παραγωγή ως προς το 2013, είναι όμως μόνο στο 48% του ενεργειακού μείγματος έναντι 47% το ίδιο διάστημα πέρυσι. Κι επειδή τώρα αρχίζει και η παραγωγή των Φ/Β, που απορροφάται κατά προτεραιότητα απ’ το σύστημα, θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία και των επόμενων μηνών, προκειμένου να δούμε κατά πόσο θα επαληθευθούν οι προβλέψεις για 25500GWh. Μακάρι να επαληθευθούν και μακάρι να συνοδεύονται κι από μείωση σ’ αυτό που λέμε “ειδική κατανάλωση λιγνίτη”, δηλαδή πόσο λιγνίτη καίμε για να παράγουμε μια κιλοβατώρα. Τα περυσινά δεδομένα έδειχναν ότι η φετινή παραγωγή κινδύνευε να μειωθεί κι άλλο απ’ τις 23231GWh του 2013, πλησιάζοντας τις 21-22000GWh, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί κάπως η παραγωγή φυσικού αερίου κι έχει αυξηθεί η οριακή τιμή συστήματος, επιτρέποντας και αυξημένες εισαγωγές.
Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι:
έχουμε λιγνίτη 
και δεν χρειαζόμαστε λιθάνθρακα!
Πολιτικές αξιοποίησης του λιγνίτη χρειαζόμαστε, να γίνει γρήγορα η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη 2 κι έπειτα να εξετάσουμε αν μπορεί να γίνουν και άλλες μονάδες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν πάντως και δυο εισηγήσεις, που παρουσιάστηκαν στην απογευματινή συνεδρίαση:
Η EDF EN HELLAS, θυγατρική της Γαλλικής EDF, παρουσίασε ότι το 2013 είχε στην Ελλάδα 340MW αιολικά, αλλά μόνο 12MW Φ/Β. Ποιός είναι ο λόγος για τη μεγάλη διαφορά μεταξύ αιολικών και Φ/Β;  Όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, εξέτασαν τις ταρίφες της Ελληνικής αγοράς Φ/Β, τις θεώρησαν πολύ υψηλές και γι’ αυτό μη βιώσιμες κι αποσύρθηκαν απ’ τα Φ/Β, εστιάζοντας στα αιολικά. Επιτέλους, να και κάποιοι που έμαθαν τα μαθήματα απ’ την Ισπανία! Τις τιμές για τα αιολικά τις θεωρούν πολύ καλές και θεωρούν ότι μέσα στην προσεχή πενταετία μπορούν να εγκαταστήσουν άλλα 2GW, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα, επειδή δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι για τις διασυνδέσεις Κυκλάδων & Κρήτης. Για τα μη διασυνδεμένα νησιά θεωρούν ότι πρέπει να δουν υβριδικά έργα, αιολικά + αντλησιοταμίευση. Τόνισε ότι το πρόβλημα κινδύνου της χώρας εξακολουθεί να υφίσταται για τις ξένες τράπεζες, που δεν δανειοδοτούν εύκολα για έργα στην Ελλάδα κι ελπίζει σύντομα να ξεκινήσουν τη δανειοδότηση οι Ελληνικές τράπεζες. Μάλλον η Γαλλική εταιρεία δεν έμαθε ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο success story, ότι έχει “πρωτογενές πλεόνασμα” (με ολίγον greek statistics) κι ότι έκανε τη Μεγάλη Έξοδο στις αγορές;
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φ/Β τόνισε το πρόβλημα με τη χορήγηση υπερβολικού αριθμού αδειών ΑΠΕ από τη ΡΑΕ, με βάση τις οποίες οι παραγωγοί ζητούν προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ, δεν παίρνουν λόγω προβλημάτων με τα δίκτυα και αρχίζουν τις πιέσεις στους πολιτικούς, οι οποίοι με τη σειρά τους πιέζουν ΑΔΜΗΕ & ΔΕΔΔΗΕ: το ελληνικό πελατειακό-κομματικό κράτος σε νέες δόξες! Θα πρέπει οι παραγωγοί να γίνουν συμμέτοχοι στο ρίσκο απορρόφησης ή μη της ενέργειάς τους από το σύστημα. Τα προσεχή χρόνια ίσως χρειαστεί κάποιοι παραγωγοί να κλείσουν λόγω αδυναμίας απορρόφησης της ενέργειας, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τον κανόνα Last In-First Out, αλλά, λόγω σύνδεσης στη χαμηλή τάση, κανείς δεν θα γνωρίζει ποιος μπήκε τελευταίος και πρέπει να φύγει πρώτος. Τελικά, όπως έλεγε κι ο Ηλιόπουλος, όλοι “είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα“!
 
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/05/blog-post_1.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!

Δεν υπάρχουν σχόλια: