DEH

DEH

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Γιατί δεν θα δοθεί παράταση για ΑΔΜΗΕ - Η εταιρεία "μυστήριο" που ανέτρεψε τα δεδομένα

Λήγει σήμερα στις πέντε το απόγευμα η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ χωρίς τελικά να δοθεί παράταση, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε τουλάχιστον τέσσερις υποψηφίους.
Στους "σίγουρους", λογίζονται σύμφωνα με τις πληροφορίες η Κινεζική China Grid Corporation και η Ιταλική Terna, μαζί με δύο funds, ενώ υπάρχουν άλλοι τρεις ενδιαφερόμενοι που έχουν δηλώσει ότι αν δεν δώσουν το παρόν τους σήμερα, πιθανώς να "ενταχθούν" εκ των υστέρων σε κάποιο σχήμα.
Πάντως μέχρι και το πρωί της Τρίτης όλα έδειχναν όπως είχε γράψει το Energypress ότι ο διαγωνισμός οδεύει προς παράταση, καθώς μετά την επιτυχή έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ (30 Απριλίου), εμφανίστηκαν στο προσκήνιο τρεις νέοι ενδιαφερόμενοι, δύο funds και μία εισηγμένη σε χρηματιστήρια εταιρεία από την Ασία.
Οι "καινούργιοι" ζήτησαν και οι τρεις παράταση μιας εβδομάδας προκειμένου να προλάβουν να ενημερωθούν για τον ΑΔΜΗΕ και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, αίτημα που θεωρήθηκε από την ελληνική πλευρά λογικό.
Πόσο μάλλον όταν η ασιατική εταιρεία είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα παγκοσμίως στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσων κοινής ωφέλειας, με υπό διαχείριση δίκτυα μήκους άνω των 100.000 χλμ, κεφαλαιοποίηση πάνω από 10 δισ. δολάρια, και 10.000 υπαλλήλους προσωπικό, οπότε η παρουσία της θα έδινε άλλο ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, ενισχύοντας τις ελπίδες για υψηλό τίμημα.
Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, η HSBC, δηλαδή ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του διαγωνισμού, είχε δώσει το «οκέυ» του για τη δεκαήμερη παράταση, όπως επίσης και οι υπηρεσίες της Κομισιόν που είχαν ενημερωθεί σχετικά, και όλα έδειχναν ότι σαν νέα ημερομηνία θα οριστεί η 19η Μαΐου.
Τι άλλαξε
Αλλά τα πράγματα εκτυλίχθηκαν διαφορετικά. Λίγο μετά το αρχικό αίτημα, οι ιθύνοντες της εταιρείας επανήλθαν με νέα πρόταση, ζητώντας αυτή τη φορά παράταση... 1 μηνός επικαλούμενοι το γεγονός ότι εκτός από απόφαση του Διοικητικού τους συμβουλίου απαιτείται και έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.
Η ελληνική πλευρά "ζύγισε" την κατάσταση, και απέρριψε το αίτημα. Στην απόφασή της μέτρησε καταρχήν το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που πρέπει να τηρήσει λόγω Μνημονίου, και εν συνεχεία το γεγονός ότι οι άλλοι δύο νεοεμφανισθέντες υποψήφιοι της διαμήνυσαν ότι αν δεν προλάβουν να εκδηλώσουν τώρα ενδιαφέρον στο διαγωνισμό, θα ενταχθούν στη συνέχεια σε κάποιο σχήμα με τους εναπομείναντες παίκτες.
Κάπως έτσι αποφασίστηκε να τηρηθεί η σημερινή προθεσμία για το διαγωνισμό, και όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον ΑΔΜΗΕ «οποιοδήποτε νούμερο πάνω από τρεις υποψήφιους θα είναι επιτυχία».
Εκτιμήσεις για το τίμημα
Προχθές πάντως σε έκθεσή της η Goldman Sachs αναβάθμισε σε buy από neutral τη σύσταση για τη ΔΕΗ στην οποία δίνει τιμή-στόχο στα 13,4 ευρώ, 22% ανώτερη από τα τρέχοντα επίπεδα του τίτλου.
Όπως ανέφερε η GS, η πώληση του ΑΔΜΗΕ αναμένεται να οδηγήσει στη διανομή έκτακτου μερίσματος από την επιχείρηση.
Μάλιστα η Goldman Sachs αποτίμησε τον ΑΔΜΗΕ στο 1,5 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε παλαιότερη αναφορά του προέδρου της ΔΕΗ Α. Ζερβού που βασιζόμενος σε ανεπίσημες εκτιμήσεις είχε αποτιμήσει το 66% του ΑΔΜΗΕ σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.
Κατά την GS η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αυξήσει τα έσοδα, θα ζητήσει έκτακτο μέρισμα από την πώληση, το οποίο θα μπορούσε και να ανέλθει στο 1,5 ευρώ (μερισματική απόδοση 14%).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: