DEH

DEH

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Στην τελική ευθεία η προκήρυξη για ΑΔΜΗΕ, η Βουλή αποστέλλει το κείμενο στη ΔΕΗ

Μέσα στις επόμενες ημέρες, και πιθανότατα πριν το Πάσχα, προκηρύσσεται η εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.
 
Επειτα από τριάντα ημέρες παραμονής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τη Δευτέρα 7 Απριλίου, το κείμενο, μαζί με τα ενσωματωμένα σχόλια των βουλευτών, πρόκειται να πάρει το δρόμο για το Δ.Σ. της ΔΕΗ.
 
Το τελευταίο, ίσως συνεδριάσει και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, που στην πράξη σημαίνει ότι αμέσως μετά θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
 
Ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ υπάρχει, όπως λένε οι πληροφορίες, και προέρχεται τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Κίνα.
 
Εδώ και καιρό, ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται σταθερά, είναι αυτό της ιταλικής Terna (διαχειριστής του Ιταλικού δικτύου), ενώ αντίθετα πηγές της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το αρχικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από την China State Grid θα μετουσιωθεί σε προσφορά στο διαγωνισμό.
 
Άλλοι μνηστήρες για τους οποίους είχαν στο παρελθόν διαρρεύσει πληροφορίες ότι βολιδοσκοπήθηκαν, όπως η βελγική Elia, θα θεωρηθεί έκπληξη εάν τελικώς δώσουν το παρών.
 
Δεν πρέπει να αποκλειστεί η προοπτική εισόδου στον ΑΔΜΗΕ κάποιου από τα πολλά pension funds, τα οποία συνήθως έλκονται από επενδύσεις σε εταιρείες με το προφίλ του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς, δηλαδή εταιρείες με σταθερά έσοδα και προοπτικές… «ομολόγου».
 
Βεβαίως στην περίπτωση της Ελλάδας, η κρίση και οι επισφάλειες αυξάνουν λίγο το ρίσκο, ωστόσο η διεθνής αγορά έχει αρχίσει να εμπεδώνει ότι σιγά, σιγά τα δύσκολα για τη χώρα μας είναι πίσω.
 
Η ΔΕΗ, η οποία και θα πραγματοποιήσει την πώληση, ανεπισήμως έχει τοποθετήσει τη συνολική αξία του διαχειριστή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή πρακτικά εκτιμάται ότι ο πήχης για την πώληση του 66% ξεκινά από τα 600 εκατ. ευρώ.
 
Πάντως οι παράγοντες που θα καθορίσουν το συνολικό τίμημα καθώς και τις δεσμεύσεις του επενδυτή για επενδύσεις είναι (εκτός από το λεγόμενο ρίσκο της χώρας) οι επισφάλειες της αγοράς ηλεκτρισμού καθώς και το εγκεκριμένο εγγυημένο έσοδο της ΡΑΕ.
 
Στα συν της ελληνικής εταιρείας, οι σημαντικές προοπτικές που εμφανίζει η ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης μεσομακροπρόθεσμα, στο πλαίσιο και της πολιτικής της ΕΕ για ενοποίηση των αγορών ενέργειας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: