DEH

DEH

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Με δάνεια καλύπτει τα δάνειά της η ΔΕΗ

ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ κλίμακας αναδιάρθρωση δανεισμού, με επιμήκυνση εξόφλησης και μείωση του επιτοκίου, προχωρεί η ΔΕΗ, δανειζόμενη ξανά, με τριετή και πενταετή ομόλογα στις διεθνείς αγορές, έχοντας στην πλάτη της ένα χρέος 4,5 δισ. ευρώ από το τέλος του 2013.
        
 
Την ίδια ώρα κι ενώ χρεώνεται για να δημιουργήσει νέες μονάδες, πουλάει άλλες εξίσου σύγχρονες, που είναι ήδη έτοιμες.
Παρά τις πωλήσεις της που άγγιξαν τα 6 δισ. ευρώ πέρυσι και εκτιμάται ότι μπορούν να τα ξεπεράσουν οριακά φέτος, η Επιχείρηση δυσκολεύεται να εισπράξει τις απαιτήσεις της, ενώ οι κυβερνητικές επιλογές την οδηγούν σε χρέωση, με νέες δαπανηρές επενδύσεις και ταυτόχρονες πωλήσεις μονάδων, που δεν έχουν αξιοποιηθεί.
Ετσι η ΔΕΗ καταφεύγει σε νέο δανεισμό, μετά το πρόσφατο θηριώδες πενταετές κοινοπρακτικό δάνειο 2,2 δισ. ευρώ που πήρε από ελληνικές τράπεζες, με μέσο επιτόκιο 6,5%. Τώρα η ΔΕΗ στοχεύει σε δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ ή και λίγο μεγαλύτερο, με τριετή και πενταετή ομόλογα και επιτόκιο, το οποίο κύκλοι της Επιχείρησης εκτιμούν ότι θα είναι σε κάθε περίπτωση κάτω του 6%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, τα 500 εκατ. ευρώ «θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική προπληρωμή υφιστάμενων δανείων και για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών και γενικών εταιρικών δαπανών».
Πράγματι το δάνειο των 2,2 δισ. ευρώ, που σύναψε η ΔΕΗ γιατί έληγε άλλο 1,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, έχει όρο που προβλέπει ότι το επιτόκιο θα πέφτει έως και 0,75% συνολικά, με την καταβολή 650 εκατ. ευρώ. Η πτώση του επιτοκίου κλιμακώνεται μάλιστα με πτώση 0,25% για τα πρώτα 250 εκατ. ευρώ άμεσης εξόφλησής του, επιπλέον 0,25% για τα επόμενα 200 εκατ. ευρώ και 0,25% ακόμα, για τα επόμενα 200 εκατ. ευρώ.
Αποκαλυπτική για το νέο δανεισμό και τη χρήση των κεφαλαίων είναι η Standard & Poor's, η οποία μάλιστα βαθμολόγησε το δάνειο της ΔΕΗ με Β, ενώ βαθμολογούσε πριν το χρέος της ΔΕΗ με κατώτερη βαθμολογία CCC.
Σύμφωνα με τον ξένο οίκο, «η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων από τα ομόλογα για να αποπληρώσει μέρος του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 2,2 δισ. ευρώ και πενταετούς διάρκειας που πρόσφατα σύναψε με ελληνικές τράπεζες.
»Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών αλλά και για γενικούς εταιρικούς σκοπούς».
Συνεπώς από όλη αυτή την τεράστια αναδιάρθρωση του χρέους, με νέο μεγάλο δανεισμό, προκύπτουν επιπλέον κεφάλαια. Αλλωστε η ΔΕΗ έχει πρόσφατα πάρει κι άλλο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 235 εκατ. ευρώ (από συνολική γραμμή χρηματοδότησης 415 εκατ. ευρώ), αλλά έχει και υποχρεώσεις στο ΛΑΓΗΕ, από ρεύμα ιδιωτών το οποίο έχει πουλήσει.
Ετσι η διοίκηση της ΔΕΗ έχει μεν δηλώσει ότι η μεγάλη επένδυση της Πτολεμαΐδας 5 είναι εξασφαλισμένη, αλλά επισήμως έχει δώσει στοιχεία μόνον για το ήμισυ (περίπου) της χρηματοδότησης, που έχει ήδη εξασφαλίσει (δάνεια 740 εκατ. ευρώ, εξασφαλισμένα από το γερμανικό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων, καθώς ο μηχανολογικός εξοπλισμός της νέας λιγνιτικής μονάδας θα κατασκευαστεί από τη Hitachi Γερμανίας).
Η νέα λιγνιτική μονάδα ισχύος 660 Μεγαβάτ, όμως, έχει συμβατικό τίμημα 1,4 δισ. ευρώ και κατασκευάζεται την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προωθεί την πώληση σύγχρονων μονάδων της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και της πλέον σύγχρονης έτοιμης μονάδας αυτή την περίοδο, δηλαδή της μονάδας της Μελίτης.
Πουλάει από τα έτοιμα
ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΤΑΙ το φαινόμενο η ΔΕΗ να πουλά μονάδες έτοιμες και σύγχρονες και ταυτόχρονα να κατασκευάζει άλλες που την υποχρεώνουν να υπερδανειστεί και να καταφύγει σε δύσκολους χειρισμούς αναδιάρθρωσης, καθώς ήδη κουβαλά μεγάλο χρέος, με τα φαινόμενα των Energa και Hellas Power και των χαρατσιών που εισέπραττε αντί για τα τιμολόγια του ρεύματος.
Ταυτόχρονα όμως κι ενώ επενδύονται 1,4 δισ. ευρώ για κατασκευή λιγνιτικής μονάδας, η ΔΕΗ πουλάει από τα έτοιμα και μάλιστα σύγχρονες μονάδες. Για παράδειγμα:
Οι κυβερνητικές πολιτικές υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να αφήσει χώρο σε ιδιώτες για να εκμεταλλευθούν πλούσια λιγνιτικά κοιτάσματα, καθώς και να πουλήσει σύγχρονες μονάδες.
* Πωλείται με το 1/3 της ΔΕΗ (μικρή ΔΕΗ) η τελευταία σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της Μελίτης, μαζί με την άδεια για δεύτερη μονάδα 450 MW από τη ΔΕΗ, ενώ παραχωρούνται από το δημόσιο τα παρακείμενα λιγνιτωρυχεία, μετά τη Βεύη και αυτά της Μελίτης, με σημαντικά αποθέματα μεγάλης αξίας, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η προεργασία πώλησης του δικτύου του ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΗΕ) σε ιδιώτη.
* Πωλούνται, επίσης, οι δύο (μονάδες του σταθμού Αμυνταίου - Φιλώτα εγκατεστημένης ισχύος 2Χ300 MW, τα λιγνιτωρυχεία Αμυνταίου και Κλειδιού στα οποία υπάρχει ήδη εξορυκτική δραστηριότητα από τη ΔΕΗ Α.Ε., και διατίθεται το προσωπικό του ορυχείου Αμυνταίου (680 άτομα) καθώς και το 30% του προσωπικού των υποστηρικτικών υπηρεσιών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: