Αμφισβητεί τη σκοπιμότητα εφαρμογής των ΑΔΙ ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης για τον ΑΔΜΗΕ Δρ Αλβέρτος Μαΐσης στην Έκθεση που παρέδωσε για το 2013, στην οποία περιγράφει και άλλες αδυναμίες και ελλείψεις.
Ο κ. Μαΐσης, που επόπτευε τα τελευταία δύο χρόνια, ως ανεξάρτητο όργανο, την τήρηση του Προγράμματος Συμμόρφωσης για τον ΑΔΜΗΕ, δεν διατηρεί πλέον αυτή τη θέση, καθώς η θητεία του έληξε στο τέλος Φεβρουαρίου και παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρει ο ίδιος στην Έκθεση, η σύμβαση του προέβλεπε τη δυνατότητα ανανέωσης της για ένα έτος. Έχει ήδη αντικατασταθεί από τον Κωνσταντίνο Μαρτάκο.
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του 2013, οι παραγωγοί φυσικού αερίου, της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένης, μετά την αύξηση των ΑΔΙ, εξασφαλίζουν ετήσια έσοδα 40-45 εκατ. ευρώ (η κάθε μονάδα) είτε εργάζονται, είτε όχι. Η ΡΑΕ, επισημαίνεται στην Έκθεση, θεώρησε επιβεβλημένη την απόφαση για αύξηση των ΑΔΙ, με το σκεπτικό ότι οι μονάδες αυτές είναι απαραίτητες για λόγους εφεδρείας. Χωρίς να αμφισβητείται η νομότυπη λήψη της απόφασης του Ρυθμιστή διατυπώνονται ερωτηματικά για την παράκαμψη των απόψεων του ΑΔΜΗΕ, που είναι αρμόδιος για τεχνικά θέματα. Η Έκθεση επικαλείται μελέτη του Διαχειριστή της Μεταφοράς, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει πρόβλημα εφεδρείας ως το 2020, συνεπώς, εμμέσως πλην σαφώς αμφισβητείται η χρησιμότητα των ΑΔΙ.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που εντοπίζεται στην Έκθεση είναι η ρευστότητα της ηλεκτρικής αγοράς, για το οποίο αποδίδονται ευθύνες στη ΔΕΗ. Η οικονομική εκκαθάριση της αγοράς, τονίζεται, παρουσιάζει προβλήματα, καθώς η ΔΕΗ, ως κύριος προμηθευτής, καθυστερεί τις πληρωμές της, αν και αναγνωρίζεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τελευταία με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, οι οποίοι φθάνουν πλέον στο 1,5 δισ. ευρώ. Η καθυστέρηση των πληρωμών από την πλευρά της ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερεί τις αποπληρωμές στους παραγωγούς και ο ΑΔΜΗΕ, με συνέπεια να έχουν κατατεθεί αγωγές από τους δικαιούχους, που εγείρουν και απαίτηση πληρωμής τόκων. Ο Υπεύθυνος Συμμόρφωσης υποδεικνύει στον ΑΔΜΗΕ να εφαρμόζει τις αρχές της αντικειμενικότητας και να κατανέμει σωστά και χωρίς καθυστέρηση τις εισπράξεις, ανεξάρτητα από τις ειδικές συνθήκες στενότητας.
Ένα πρόβλημα που χρονολογείται από την εποχή του ΔΕΣΜΗΕ και το οποίο κληρονόμησε ο ΑΔΜΗΕ το 2012, αφορά στους αυτοπαραγωγούς, που ανέρχονται σε 15. Συγκεκριμένα, στην Έκθεση αναφέρεται ότι οι αυτοπαραγωγοί υποχρεούνται να καταβάλουν ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ. Ωστόσο, όπως τονίζεται, δεν ανταποκρίνονται όλοι στις υποχρεώσεις τους. Η ΡΑΕ, όπως αναφέρεται, είχε απευθύνει το 2004 αυστηρές συστάσεις προς τους υπόχρεους, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έκτοτε ανταλλάσσονται επιστολές, με τη ΡΑΕ να ενημερώνεται συστηματικά, αλλά να μην έχει επέμβει, όπως υποστηρίζεται στην Έκθεση. Να σημειωθεί ότι ένας από τους αυτοπαραγωγούς, η Motor Oil, έχει προσφύγει στο ΣτΕ, με το ερώτημα αν το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί φόρο ή ανταποδοτικό τέλος και η σχετική προσφυγή πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια του σώματος τον ερχόμενο Ιούνιο. Ο ΑΔΜΗΕ, πάντως, από την πλευρά του, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε δικαστική διεκδίκηση των οφειλομένων ποσών, που είναι της τάξης των 36 εκατ. ευρώ και τα οποία δεν προορίζονται για το ταμείο του, καθώς ένα μέρος πρέπει να αποδοθεί στο ΛΑΓΗΕ (ΕΤΜΕΑΡ) και το υπόλοιπο (ΥΚΩ) στη ΔΕΗ, ως προμηθευτή του μη διασυνδεδεμένου συστήματος.
Στην Έκθεση, εξάλλου, επισημαίνεται και μία σοβαρή παράμετρος, η οποία σχετίζεται με την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Η εταιρία, υπό τη νέα ιδιοκτησία, δεν θα υπάγεται στο μοντέλο Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς ( ITO), Έτσι, Εποπτικό Συμβούλιο και Υπεύθυνος Συμμόρφωσης οδηγούνται σε κατάργηση, καθώς δεν προβλέπεται στη σχετική κοινοτική Οδηγία η λειτουργία των δύο οργάνων, από τη στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ θα πάψει να είναι θυγατρική της ΔΕΗ. Ωστόσο, εναπόκειται στο εθνικό δίκαιο να ρυθμίσει τη διατήρηση της λειτουργίας τους ή όχι.
Τέλος, ο κ. Μαΐσης κάνει αναφορά και στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου, από τα οποία μόνο δύο σε σύνολο επτά διαθέτουν επαρκή εμπειρία στην ηλεκτρική ενέργεια. Αν και με την τροποποίηση του σχετικού νόμου η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει, ο απελθών Υπεύθυνος Συμμόρφωσης επανέρχεται στο θέμα αυτό, το οποίο είχε θίξει αναλυτικά στην Έκθεση του 2012, υπογραμμίζοντας ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις θέσεις αυτές ορίζονται προσωπικότητες με ενεργή παρουσία στο χώρο τη ενέργειας, παραθέτοντας το παράδειγμα του γαλλικού ΑΔΜΗΕ, του RTE.
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου