DEH

DEH

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Στην «Πτολεμαΐδα 5» βασίζεται η ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια - Πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού για την αναβάθμιση της μονάδας Άγιος Δημήτριος 5, ένα έργο αξίας 6 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας ώστε να μειωθούν οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) κάτω από τα 200 γραμμάρια η μεγαβατώρα (σήμερα είναι πάνω από 500).
Αν και μικρού προϋπολογισμού, το εν λόγω περιβαλλοντικό έργο εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό των επενδύσεων του τομέα παραγωγής της ΔΕΗ, που αναμένεται να καταστήσει το σύνολο του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ βιώσιμο και μετά το 2020. Για την ακρίβεια, θα υλοποιηθεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων της τάξης των 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποσύρσεων ή πωλήσεων, να συμμορφωθούν με τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ε.Ε. για τις ειδικές εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) και οξειδίων του θείου (Sox).

Το πρόγραμμα που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018 αφορά στη συνολική περιβαλλοντική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του μεγαλύτερου λιγνιτικού συγκροτήματος της ΔΕΗ στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, με πέντε μονάδες συνολικής ισχύος 1595MW (2Χ300, 2Χ310 +375).

Η περιβαλλοντική αναβάθμιση αποτελεί όρο για τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων λιγνίτη, αφού σύμφωνα με τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες, υπάρχει καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης προς τις εκπομπές NOx μέχρι το 2016 και ως προς τις εκπομπές Sox το 2019.

Από τις υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι δύο της Μεγαλόπολης (3 και 4) καθώς και η μονάδα της Μελίτης, συμμορφώνονται με τα αυστηρά ευρωπαϊκά όρια εκπομπών. Οι παραπάνω μονάδες μαζί με τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας, της οποίας η λειτουργία τοποθετείται χρονικά για το 2018, αναμένεται να συγκροτήσουν το δυναμικό της ΔΕΗ σε λιγνίτες για τα επόμενα χρόνια, εξασφαλίζοντας για την επόμενη μέρα της εταιρείας ένα ισχυρό δυναμικό φθηνής λιγνιτικής ενέργειας βάσης.


http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: