Στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της εφαρμογής του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Μανιάτης είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) να παύσει να είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό του κεφάλαιο, που θα αναλάβει και την εισροή πόρων για την κάλυψη των αναγκαίων επενδύσεων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, που διαφορετικά θα έπρεπε να πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης.
Στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε., τα δίκτυα έχουν ήδη διαχωριστεί στη Γερμανία, την Ισπανία, τη Πορτογαλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την Ιταλία. Οι διαχειριστές δεν είναι κρατικές εταιρείες. Στην Πορτογαλία το Δημόσιο ελέγχει το 11% των μετοχών, στην Ισπανία το 20%, στην Ιταλία η Enel κατέχει το 5%, τη Γερμανία στους 3 από τους 4 διαχειριστές η συμμετοχή του κράτους είναι σχεδόν μηδενική και στο Βρετανία το κράτος έχει σχεδόν μηδενικό ποσοστό. Οι επενδυτικές δαπάνες του δεκαετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ εκτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδύνατον να χρηματοδοτηθούν από τη ΔΕΗ ή τον διαχειριστή.
Ανάμεσα στα έργα που προβλέπει το πρόγραμμα είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων, ύψους 240 εκατ. ευρώ στην πρώτη φάση (για την οποία υπάρχει διαγωνισμός σε εξέλιξη), 60 εκατ. ευρώ η δεύτερη φάση και 120 εκατ. ευρώ η τρίτη φάση, η διασύνδεση της Κρήτης ύψους 800 εκατ. ευρώ, που αποτελεί τμήμα της διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδος, η δεύτερη διασύνδεση Βουλγαρίας - Ελλάδας και η αναβάθμιση του συστήματος με νέες γραμμές μεταφοράς κ.λπ.
Εξάλλου, πρόσφατα διαχωρίστηκε ιδιοκτησιακά ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) από τη ΔΕΠΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου