DEH

DEH

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Kερδισμένοι και χαμένοι από τα νέα μέτρα στην αγορά ηλεκτρισμού

Κέρδη αλλά και απώλειες μετρούν η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της στην αγορά ηλεκτρισμού από τα μέτρα που προωθεί για τον εξορθολογισμό της, έπειτα και από την απαίτηση της τρόικας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», στόχος των μέτρων, τα οποία στην εισήγησή της προς το ΥΠΕΚΑ η ΡΑΕ χαρακτηρίζει ως βραχυπρόθεσμα και μεταβατικά μέχρι τα μέσα του 2014, είναι να αρθούν ει δυνατόν περισσότερο οι στρεβλώσεις στη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Έτσι η ΡΑΕ παρατείνει για ένα περίπου χρόνο αλλά με σημαντικές μειώσεις σε βάρος των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, το σημερινό καθεστώς επιδοτήσεων που απολαμβάνουν, μέχρι να μπορέσουν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις της ΔΕΗ, αποκτώντας πρόσβαση στη φθηνή λιγνιτική και υδροηλεκτρική της παραγωγή.
Διαβάζοντας τα μέτρα, χαμένοι των αλλαγών, έπειτα και από την πίεση της τρόικας, είναι οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί. Από την 1η Ιουλίου χάνουν το μπόνους 10% επί του λειτουργικού κόστους των μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτουν, το οποίο και εισέπρατταν μέχρι σήμερα, εν είδη επιδότησης.
Αλλά ταυτόχρονα προκειμένου να περιορισθεί η ζημιά τους, διπλασιάζεται το έσοδο που επίσης εισπράττουν οι μονάδες τους (από 45.000 σε 88-89.000 ευρώ/ μεγαβάτ) προκειμένου να τις δηλώνουν ανά πάσα στιγμή εντός της ημέρας διαθέσιμες να λειτουργήσουν για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος. Στα ίδια επίπεδα αυξάνεται η έμμεση αυτή επιδότηση και για τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ. Για την πλειοψηφία ωστόσο των μονάδων της ΔΕΗ που είναι λιγνιτικές, το εν λόγω έσοδο παραμένει στα σημερινά επίπεδα (45.000 ευρώ/ μεγαβάτ).

Συνολικά, η ΔΕΗ «βγαίνει» μάλλον κερδισμένη από τα νέα μέτρα. Ναι μεν αποσύρονται άμεσα 9 πεπαλαιωμένες και στην ουσία ανενεργές μονάδες της (συνολικά 1.249 μεγαβάτ), ταυτόχρονα όμως θα έχει όφελος περί τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό των επιδοτήσεων στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ, που ετοίμασε ειδική ομάδα εργασίας, έχουν ήδη κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΚΑ. Η Αρχή αναμένει τις παρατηρήσεις του, προκειμένου μεθαύριο 27 Ιουνίου, να συνεδριάσει η ολομέλειά της και να αποφασίσει για την πλήρη εφαρμογή τους από την 1η Ιουλίου.

Οι στρεβλώσεις της αγοράς και η «δύναμη της ΔΕΗ»

Στην έκθεσή της η ΡΑΕ μιλά για τις σημαντικές δομικές στρεβλώσεις και αδυναμίες που παρουσιάζει σήμερα η αγορά, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη ανταγωνιστικών δυνάμεων, προς όφελος του καταναλωτή. Μιλά για τη «δύναμη της αγοράς που κατέχει η ΔΕΗ, η οποία αφενός διαθέτει το πλέον ανταγωνιστικό μείγμα καυσίμου, ως μόνη διαθέτουσα λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, αφετέρου λόγω της καθετοποιημένης δραστηριότητας της δεν έχει ανάλογη συμπεριφορά με τους υπόλοιπους παραγωγούς που συμμετέχουν σε αυτήν». Υποστηρίζει ότι οι μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργούν οι ιδιώτες είναι διαρκώς ζημιογόνες και κινδυνεύουν με πτώχευση αν δεν συνεχίσουν να υποστηρίζονται, έστω και με λιγότερες επιδοτήσεις απ' ότι σήμερα. Τις χαρακτηρίζει απαραίτητες για την ευστάθεια του συστήματος λόγω της ευελιξίας που διαθέτουν, και καταλήγει ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέοι μηχανισμοί όπου οι συμβατικές μονάδες θα είναι σε θέση να ανακτούν τα κόστη τους. Μιλά τέλος για την αλματώδη αύξηση των ΑΠΕ, που αναγκάζει τις συμβατικές μονάδες ηλεκτρισμού να δουλεύουν όλο και λιγότερο.

Τι αλλάζει στην αγορά

Τρεις είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που προτείνει η ΡΑΕ.

1. Πρώτον, να διατηρηθεί ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους μέσω του οποίου οι μονάδες φυσικού αερίου επιδοτούνται ετησίως με ποσά της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ανακτούν το λειτουργικό τους κόστος. Προτείνει ωστόσο να καταργηθεί από την 1η Ιουλίου 2013 το περιθώριο 10% που ισχύει σήμερα εν είδη "μπόνους" επί αυτού ακριβώς του μεταβλητού κόστους. Στο σύνολό του ο μηχανισμός θα καταργηθεί πλήρως από τις 30 Ιουνίου 2014. Η κατάργηση του μηχανισμού αποτελεί πάγιο αίτημα της ΔΕΗ.

2. Δεύτερον, να καταργηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο κανόνας του 30% σχετικά με την υποβολή προσφορών από τις μονάδες παραγωγής. Πρόκειται για τη δυνατότητα των μονάδων να προσφέρουν το ένα τρίτο της ισχύος τους «κάτω του κόστους».

3. Τρίτον, να αναδιοργανωθεί από την 1η/7/2013 ο μηχανισμός των λεγόμενων «Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος». Πρόκειται για ένα είδος επιδότησης που λαμβάνουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής προκειμένου ανά πάσα στιγμή το 24ωρο να είναι διαθέσιμες να λειτουργήσουν για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος. Οι μονάδες φυσικού αερίους πιο σύγχρονες και ευέλικτες, εξασφαλίζουν και δεύτερο «αποδεικτικό» την ώρα που 9 παλιές μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ (1.249 MW) απεντάσσονται από το σύστημα ώστε να μειωθεί το συνολικό κόστος. Το σύνολο των μονάδων συνδυασμένου κύκλου (3.998 MW) θα εισπράττουν αποδεικτικά συνολικού ύψους 88.000-89.000 ανά μεγαβάτ, δηλαδή ετησίως θα αποζημιώνονται με 351,8 εκατ. ευρώ ώστε να μην καταγράφουν ζημιές. Οι υπόλοιπες διαθέσιμες μονάδες (10.339 MW) θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποδεικτικά με τα σημερινά δεδομένα.

Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια: