DEH

DEH

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Με όραμα για μία πολιτική ανάπτυξης και βιωσιμότητ​α της ΔΕΗ

Αντώνης Καρράς
(Γεν.Γραμματέας ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ)

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
 
 
Η θέση της παράταξής μας για το μέλλον και την πορεία του Ομίλου ΔΕΗ
είναι διαχρονική, σταθερή και συγκεκριμένη μιας και πρεσβεύει τον ριζοσπαστικό  κοινωνικό φιλελευθερισμό  όπου σε τομείς όπως είναι εκείνη της Ενέργεια και του Νερού πρέπει να κυριαρχεί ο δημόσιος έλεγχος  ενώ τα βασικά αγαθά (π.χ. ψωμί, γάλα, πετρέλαιο θέρμανσης) να βρίσκονται υπό την εποπτεία του κράτους 
 ώστε να μην δημιουργούνται τα περίφημα καρτέλ και από αυτόν τον ενδελεχή και δημόσιο έλεγχο να ωφελείται ο Έλληνας καταναλωτής. 
Σεβόμενοι  λοιπόν πάντα της αποφάσεις της πλειοψηφίας ακολουθούμε και υπηρετούμε με ευλάβεια τις όποιες αποφάσεις ακόμη και αν διαφωνούμε με αυτές.

Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με την πολιτική που έχει ψηφίσει η ΓΕΝΟΠ για τα κοινοπρακτικά σχήματα στον Όμιλο ΔΕΗ. Υπενθυμίζω ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπερψήφισαν οι παρατάξεις  ΕΑΜΕ του Ν. Φωτόπουλου (τότε ως ΠΑΣΚΕ) και η ΣΑΔ (που αποτελείται από συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ) τη λειτουργία των κοινοπρακτικών σχημάτων  με συγκεκριμένες προϋποθέσεις(51%- 49% υπέρ της ΔΕΗ) και μάλιστα κάποιοι "αγωνιστές" έθεταν και κόκκινες γραμμές αν δεν τηρεί το,  αυτή η προϋπόθεση.  Οπότε όσοι τώρα ομιλούν για 100% δημόσια ΔΕΗ και φωνασκούν με "επαναστατικούς λόγους" μάλλον κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους και τους εργαζομένους αφού άλλα ψήφισαν πριν από λίγα χρόνια.
Επίσης ορισμένα κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη πρωτοβάθμιων σωματείων επιμένουν να αγνοούν και να  βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση για τις θέσεις που έχουν για τα κοινοπρακτικά σχήματα στο Όμιλο ΔΕΗ αφού άλλα ψήφιζαν οι εκπρόσωποι τους στην Ομοσπονδία το 2010 , άλλα έγραφαν στις ανακοινώσεις τους όπου υιοθετούσαν τη θέση μας και άλλα έλεγαν σε πρόσφατες ενημερωτικές συναντήσεις που συμμετείχαν με υπηρεσιακούς παράγοντες ενώ στο τέλος έφτασαν στην παράνοια να μιλούν παράλληλα για δημόσια ΔΕΗ και να είναι και υπέρ των κοινοπρακτικών σχημάτων με καμία προϋπόθεση!!!
Παρακάτω με λιτό τρόπο εκθέτω ξανά, ποιες είναι οι θέσεις και το όραμα της ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ για τον Όμιλο ΔΕΗ και για τους εργαζόμενους της:

Με όραμα για μία πολιτική ανάπτυξης και βιωσιμότητα της ΔΕΗ  μέσα από μία επιθετική πολιτική παραγωγικής δημιουργίας και όχι μέσα από περικοπές και λιτότητα.
Άμεσοι στόχοι μας είναι:

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
- Άμεσες και αποδοτικές επενδύσεις στον Όμιλο ΔΕΗ(ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ), με την συμμετοχή κοινοπρακτικών σχημάτων, για την ισχυροποίηση της Επιχείρησης εντός και εκτός συνόρων (κατασκευή νέων σταθμών Παραγωγής).
- Έρευνα  και επενδύσεις στην παραγωγή νέων μορφών ενέργειας(π.χ. βιομάζα) και περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ.
- Κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση των νέων Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
- Εκμετάλλευση  και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ στην κερδοφορία της Επιχείρησης.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
 19.900  εργαζόμενοι
- Άμεση υλοποίηση των 450 προσλήψεων από την προκήρυξη 1/2007
 και επιπλέον να πραγματοποιηθούν νέες προσλήψεις σπάζοντας το απαγορευτικό 1-5
- Με την κατασκευή και τη μετέπειτα λειτουργία των νέων έργων θα απασχοληθούν χιλιάδες καινούργιοι  εργαζόμενοι και σε αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και η  παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα .
- Εκπαίδευση, επιμόρφωση και συνεχή εξειδίκευση όλων των εργαζόμενων στο χώρο της ηλεκτρενέργειας μέσα από τις σχολές της Επιχείρησης.
- Επιμορφωτικές ενέργειες ευαισθητοποίησης στην υγιεινή και ασφάλεια.
- Αυτόνομη πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόσθετη από τον εργοδότη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
- Διαρκής κερδοφορία της Επιχείρησης μέσα από το επενδυτικό της πρόγραμμα και τη συμμετοχή της σε κοινοπρακτικά σχήματα.
- Υψηλή μερισματική απόδοση για τους μετόχους της.
- Εξαγωγές  ηλεκτρικής ενέργειας από τη δημιουργία των νέων σταθμών παραγωγής.
- Αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων στον όμιλο ΔΕΗ.
- Συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
- Στήριξη των τοπικών κοινωνιών από τα νέα έργα που θα δημιουργηθούν.
- Αύξηση της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας μέσω των πραγματικών αναπτυξιακών έργων.
- Προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων και στήριξης του, μέσω του κοινωνικού τιμολογίου.
- Παροχές για τους εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ(Κατασκηνώσεις, Παιδικοί Σταθμοί)
- Υπεύθυνη εξυπηρέτηση των πελατών μας (παροχές, βλάβες, διακανονισμοί).

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Αύξηση της παραγωγής από καθαρές μορφές ενέργειας (γεωθερμία).
- Μείωση των εκπομπών του co2 , περιβαντολλογικές επιδόσεις.

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΥΓΙΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ, βάζουμε στόχο την ΑΝΑΠΤΥΞΗ του Ομίλου μας. Η κυβέρνηση οφείλει να πραγμα

τοποιήσει  μακροχρόνιο, ενεργειακό σχεδιασμό αφού πρωτίστως  διορθώσει άμεσα το διαμορφούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο που υποχρεούται να προτείνει το ΥΠΕΚΑ, διότι η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ πρέπει να είναι ο καταλυτικός παράγοντας που θα εξασφαλίζει την αυτάρκεια, την ασφαλή τροφοδοσία και το φθηνό τιμολόγιο της Ηλεκτρικής Ενέργειας της χώρας και παράλληλα η διοίκηση του Ομίλου  πρέπει να προχωρήσει άμεσα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό όλων των εταιριών.


 ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
 
Είναι ανέφικτο σε συνθήκες  άγριου καπιταλισμού να διεκδικούμε διατήρηση του μονοπωλίου στον τομέα της ενέργειας, όταν οι ευρωπαϊκές οδηγίες  λένε και απαιτούν ακριβώς το αντίθετο και σε αυτό το πλαίσιο συμφωνούν σχεδόν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις.
Η ΔΑΚΕ/ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ  δεν δημαγωγεί αλλά με διάθεση αυτοκριτικής και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του Σ/Κ καλεί σε ένα νέο, δυνατό  και επίμονο αγώνα ενάντια όσων ξεπουλούν τα ιερά και τα όσια του κοινωνικού κράτους και του μεγάλου αγαθού που ονομάζεται ενέργεια .

Δεν υπάρχουν σχόλια: