DEH

DEH

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Εισαγγελέας για τις σκανδαλώδεις συμβάσεις στη ΔΕΗ

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα μπαίνουν οι καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό HOT DOC, σύμφωνα με τις οποίες στο εσωτερικό της ΔΕΗ λειτουργεί κύκλωμα που λυμαίνεται εδώ και χρόνια το δημόσιο χρήμα, με αδιαφανείς και φωτογραφικούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις. Την εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου.
Το δημοσίευμα εστιάζει σε δύο συγκεκριμένες συμβάσεις της Διεύθυνσης Παραγωγής Νησιών (ΔΠΑΝ) για την ανάθεση δύο έργων η οποία όπως αναφέρεται έγινε "με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς δημοσίευση
προκήρυξης". Το δε κόστος για τα δύο έργα υπολογίστηκε σε 1.706.625 και 1.157.148 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα του περιοδικού, με βάση τις ανώτατες τιμές της αγοράς, το συνολικό τίμημα δεν θα έπρεπε να ξεπερνά σε καμία των περιπτώσεων το 1,8 εκατ. ευρώ και για τις δύο συμβάσεις.
Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ως εντυπωσιακό το γεγονός ότι το έργο διενεργήθηκε από τη ΔΠΑΝ και όχι από τη Διεύθυνση Υλικού και Προμηθειών Παραγωγής (ΔΥΠΠ) ή τη Γενική Διεύθυνση Παραγωγής, όπως συμβαίνει συνήθως για ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι ιθύνοντες της εν λόγω διεύθυνσης της υπηρεσίας πέτυχαν να δώσουν το έργο σε εταιρεία της αρεσκείας τους, φουσκώνοντας παράλληλα το τίμημα κατά το δοκούν.
Τέλος γίνεται αναφορά και στην αντίδραση της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Απόδοσης και Ελέγχου της ΔΕΗ, για το έργο. Σε υπόμνημά της -γράφει το HOT DOC- αναφέρεται σε σοβαρές παρατυπίες και πρότεινε την αλλαγή πολιτικής στον τρόπο της ανάθεσης. Ωστόσο, κανείς από τους ιθύνοντες την έλαβε σοβαρά υπ' όψιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: