DEH

DEH

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΔΕΗ 8ΜΗΝΑ – 2ΜΗΝΑ : ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Ελλησπόντου Κοζάνης από τον Οκτώβριο του 2009 είχε θέσει θέμα και έντονο προβληματισμό για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στις προκηρύξεις των 8μηνων συμβάσεων, την κατάργηση ειδικοτήτων αλλά και για την μείωση των θέσεων εργασίας σε αυτές. Τότε συνέβαιναν συνολικά μόνο στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τώρα σε όλη την ΔΕΗ. Τότε ευθυνόταν ο χρονιαίος προγραμματισμός με την κατάθεση και έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού της ΔΕΗ, πριν 2 μήνες ευθύνονταν οι εκλογές του Μαΐου – Ιουνίου, μετά από αυτές και λόγω Μνημονίων ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας (Μαθιουδάκης) και στην συνέχεια το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το Υπουργείο Οικονομικών κατά σειρά ευθυνών και αρμοδιοτήτων για τις εγκρίσεις. Ή μήπως και η Τρόικα ?
Χρειάστηκαν πολλές συναντήσεις και παρεμβάσεις του ΤΟ.ΣΥ.Ν Ελλησπόντου, του Συλλόγου Ανέργων & Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου με τον Διευθυντή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου κύριο Αποστολίδη για να επανέλθουν ειδικότητες στις επόμενες προκηρύξεις από τον Απρίλιο του 2010 και για το 2011(ανακοινώσεις, καταγγελίες, Υπόμνημα μέσω Διευθυντή ΑΗΣ στην ΔΕΗ κ.α.).
Χρειάστηκε η συμμετοχή, η συνεργασία και στήριξη του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Πεχλιβανίδη Θεοχάρη στις μετέπειτα συναντήσεις του 2011, με την πιο σημαντική την Σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε 24 – 08 – 2011 στο ΑΗΣ Καρδιάς, με την Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κυρία Κουμιώτου και τον Διευθυντή Εκμετάλλευσης Θερμοηλεκτρικών Σταθμών κύριο Παναγιάρη εκπροσωπώντας την ΔΕΗ και τον Γενικό Διευθυντή της ΔΕΗ κύριο Κοπανάκη, για να προστεθούν στις 75 θέσεις μόνο για το 2011 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου άλλες 55 το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με την σημαντική συμβολή και του Καζαντζίδη Κωνσταντίνου (Σωματείο Σπάρτακος).
ΑΠοκτώντας και την στήριξη από το 2011 και της Τοπικής Κοινότητας Ρυακίου και στην συνέχεια και στην 2η συνάντηση με τον Διευθυντή του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Τετραλόφου Δεληγιάννη Αρίσταρχου, στηρίζοντας τις θέσεις και διεκδικήσεις του ΤΟ.ΣΥ.Ν.

Έχοντας προηγηθεί 2 συναντήσεις 06 – 07 – 2012 & 13 – 07 – 2012 του ΤΟ.ΣΥ.Ν, του Συλλόγου Ανέργων & Ανάπτυξης, του προέδρου Αγίου Δημητρίου, κατοίκων και Νέων του Ελλησπόντου με τον Διευθυντή του ΑΗΣ και άλλη μία 3η με την κυρία Κουμιώτου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου σε διάστημα 12 ημερών για το πρόβλημα των καθυστερήσεων αυτών ακολουθούν διάφορες ενέργειες και παρεμβάσεις Συλλόγων, Σωματείων και Βουλευτών.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ανέργων και Προστασίας Περιβάλλοντος Εορδαίας κύριος Δημήτριος Κριαρίδης
προχωράει σε συνέντευξη – καταγγελία η οποία δημοσιεύτηκε 17 Ιουλίου στο ενημερωτικό site kozan,gr για το ίδιο θέμα, καλώντας αυστηρά τον πρόεδρο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό να ξεμπλοκάρει την προκήρυξη των 8μηνων άμεσα και προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις και με δικαστικό αγώνα ενάντια στην ΔΕΗ, ενημερώνοντας παράλληλα και με αλληγορικό και έντονο τρόπο και την Δήμαρχο Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου για το πρόβλημα.
Ακολουθεί με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβούλιου του Σωματείου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ στις 25 – 07 – 2012, η αποστολή εξώδικης δήλωσης – πρόσκλησης προς την ΔΕΗ και απευθυνόμενο μέσω αυτής στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, κάνει λόγο για τεράστια έλλειψη τακτικού προσωπικού στην Επιχείρηση το οποίο καλύπτονταν με έκτακτο – εποχικό προσωπικό (8μηνα).
Αναφέρει τους κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία του Σταθμού από αυτήν την έλλειψη, χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο ακόμα κι ενός blackout.
Αναφέρεται στη ανάληψη των εργασιών αυτών από εργολάβους τονίζοντας την στέρηση γνώσης και εξειδίκευσης από αυτούς, με κινδύνους τόσο για τις εγκαταστάσεις αλλά και ατυχημάτων μάλιστα και με όλα τα γνωστά προβλήματα του δουλεμπορίου, προειδοποιώντας τέλος το Σωματείο να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη ενέργεια μηδέν εξαιρουμένων και των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με τα παραπάνω και λαμβάνοντας τα υπόψη και αφού παραβρέθηκε στην 3η συνάντηση με την κυρία Κουμιώτου η Βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνοντας έντονο ενδιαφέρον για το θέμα και για τα προβλήματα που δημιουργούνται και μπορεί να δημιουργηθούν η κυρία Μακρή Ραχήλ κατέθεσε σχετικές ερωτήσεις με τα παραπάνω προβλήματα στους αρμόδιους Υπουργούς από όπου και αναμένονται απαντήσεις.
Συναντάται με τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας του Υ.Π.Ε.Κ.Α και τα θέτει πλέον και στην 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου (31–07–2012) προς τον κύριο Ζερβό ο οποίος ενώ παραδέχεται την τεράστια έλλειψη προσωπικού δηλώνει αναρμόδιος για την επίλυση του θέματος τόσο των 8μηνων αλλά και για αυτό το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, είτε τακτικού είτε έκτακτου (σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιευτήκαν 01–08–12 και της μαγνητοσκοπημένης Συνεδρίασης).
Για να δούμε τι και πότε θα απαντήσουν και οι Αρμόδιοι Υπουργοί στις καίριες ερωτήσεις της κυρίας Ραχήλ.
Στην συνέχεια ο κύριος Κασαπίδης Γεώργιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενημερωμένος για τα προβλήματα τα αναφέρει με την σειρά του και αυτός στον Ζερβό κατά την διάρκεια της Επιτροπής και σύμφωνα με ανακοίνωση του στα ΜΜΕ (01 – 08 – 2012), ξεκαθαρίζει πως δεν υφίσταται πάγωμα πλέον στον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και το Υ.Π.Ε.Κ.Α, όπως και υπήρχε μέχρι πριν, αλλά πλέον έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από το ΥΠΕΚΑ προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και προς το Υπουργείο Οικονομικών τα οποία και είναι αρμόδια πλέον για την αντιμετώπιση των κωλυμάτων που εμπόδιζαν την προκήρυξη θέσεων εποχικού προσωπικού συνολικά στη ΔΕΗ και στη Δυτική Μακεδονία για περισσότερες από 2.000 θέσεις εποχικών υπαλλήλων.
 
Το Σωματείο Ανέργων & Προστασίας Περιβάλλοντος Πτολεμαΐδας & Εορδαίας επανέρχεται στις 04 – 08 – 2012 προειδοποιώντας με δυναμικές κινητοποιήσεις και θέτοντας χρονικό όριο μέχρι την 15η Αυγούστου για την προκήρυξη των 8μηνων δηλώνοντας σε αντίθετη περίπτωση πως την 21η Αυγούστου θα προχωρήσουν σε κατάληψη.
Τέλος ο κύριος Κασαπίδης σε χθεσινή συνέντευξή του (05 – 08 – 2012) στον τηλεοπτικό σταθμό WEST CHANNEL στο βραδινό δελτίο ειδήσεων επιβεβαιώνει την προηγούμενη ανακοίνωση του για τα 8μηνα και τις διαδικασίες έγκρισης τους με λεπτομέρειες και ημερομηνίες και δηλώνει πως θα υπάρξουν εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα και προκήρυξη 2000 θέσεων εργασίας εποχικού προσωπικού στην ΔΕΗ αμέσως μετά τον Αύγουστο.
Το τελικό ζήτημα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω και από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των προκηρύξεων στα 8μηνα και στα 2μηνα εφόσον ο προϋπολογισμός για όλες αυτές τις θέσεις του 2012 είναι ήδη εγκεκριμένος από την ΔΕΗ, είναι ότι οι κάτοικοι, οι Άνεργοι και οι Νέοι της περιοχής είναι ανάστατοι, προβληματισμένοι και έχουν εξαντλήσει κάθε περιθώριο υπομονής.
 
Οι γνωστοί και ίδιοι εργολάβοι συνεχίζουν ανενόχλητοι ότι έκαναν τόσα χρόνια εκμεταλλευόμενοι την Ανεργία, την Οικονομική Κρίση και πλουτίζοντας εις βάρος των εργαζομένων που έχουν στην δούλεψη τους κάνοντας προσλήψεις όπως αυτοί θέλουν, χωρίς εντοπιότητα, με νέους όρους όπως κάτω από 25 ετών, άγαμοι, άτεκνοι, λες και οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν αλλά ούτε και να ζήσουν !!!
Υ.Γ. 1 : Σε πλήρη Επαγρύπνηση και Ετοιμότητα !!!
Υ.Γ. 2 : Οι θέσεις των 8μηνων συμβάσεων εργασίας είναι το ελάχιστο που αποδίδεται προς τις Τοπικές Κοινωνίες και τους κατοίκους που ζουν σε απόσταση αναπνοής από φουγάρα, ορυχεία, ταινιόδρομους τέφρας – λιγνίτη, βουνά αποθέσεων, με σοβαρές επιπτώσεις από όλες τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, στην υγεία τους και στην καθημερινότητα τους και οι οποίοι θυσιάζουν στη κυριολεξία τα πάντα στην ΔΕΗ ακόμα και την ίδια τους την ΖΩΗ !!!
Υ.Γ. 3 : Η Εντοπιότητα είναι «προνόμιο» και δικαίωμα που μπορούν όλοι να αποκτήσουν, μοναδικό κριτήριο να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι των πληττόμενων περιοχών από την ΔΕΗ.
ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: