DEH

DEH

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Σαμαρά η πώληση μονάδων της ΔΕΗ – Ή θα αλλάξει το επενδυτικό κλίμα ή θα υπάρξει black out στη χώρα λόγω συνδικαλιστών


Ανάμεσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα , τώρα έρχεται να προστεθεί άλλο ένα αφού η πιο σύγχρονη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας , στην Κοζάνη, απειλεί με διακοπές ρεύματος όλη τη χώρα και μάλιστα στη πιο τουριστική περίοδο του καλοκαιριού.
Σύμφωνα με νέα ανάλυση του Bloomberg, η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κοζάνη έχει προγραμματιστεί να πωληθεί σε ιδιώτες επενδυτές, με την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ένα σημαντικό βήμα ώστε να ανοίξει η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Για την κυβέρνηση είναι σημαντικό γιατί με αυτή τη πράξη μπορεί να αποδείξει στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ ότι μπορεί να γίνει αυτό το άνοιγμα. Ωστόσο και την οικονομία μπορεί να βοηθήσει αφού το κόστος του ρεύματος μπορεί να πάει σε βιομηχανικούς κύκλους.
Το ζήτημα φαίνεται ότι λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, με τη ΓΕΝΟΠ και τον πρόεδρο της, Νίκο Φωτόπουλο, να ηγείται της «κίνησης» να εμποδιστεί οποιαδήποτε κίνηση πώλησης της μονάδας. Μάλιστα, οι δηλώσεις του κ. Φωτόπουλου ότι θα δοθεί μάχη ώστε να μην προχωρήσει η πώληση, έχουν εγείρει νέες ανησυχίες για το αν οι απειλές γίνουν πράξη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αναλυτές η πώληση μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ θα μειωθεί και η πιθανότητα η χώρα να βυθιστεί στο σκοτάδι μετά από ένα black out που απειλούν να προκαλέσουν οι συνδικαλιστές.
«Η ΓΕΝΟΠ είναι μια πολύ ισχυρή ένωση που έχει μέχρι στιγμής εμποδίσει μεγάλες αλλαγές», δήλωσε ο Στέφανος Μάνος, πρώην υπουργός βιομηχανίας της Νέας Δημοκρατίας στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται μια σαφή στρατηγική για το τι θέλει να επιτύχει στον τομέα της ενέργειας εν γένει, και με την εταιρεία ιδιαίτερα».
Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς έχει ήδη υποσχεθεί να θέσει την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ως προτεραιότητα, γι’ αυτό και σκοπεύει να διορίσει, τον πρώην Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ, Τάκη Αθανασόπουλο, ως πρόεδρος του οργανισμού διαχείρισης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Η ΔΕΗ θα αποτελέσει μια μεγάλη δοκιμασία για την ικανότητα Σαμαρά να αποδείξει στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα πληροί τις απαιτήσεις τους να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό και να μειώσει την γραφειοκρατία.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: