DEH

DEH

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Η υποβάθμιση, η ιδιωτικοποίηση και ο ρόλος της S&P

του Μιχάλη Αγραφιώτη

Δεύτερο «χαστούκι» στη ΔΕΗ από την Standard & Poorʼs μέσα σʼ ένα χρόνο! Διαβάζοντας την πραγματικά σκληρή έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης τίθεται ισχυρό ζήτημα για το μέλλον της επιχείρησης. Και μόνο η μεταπήδηση της βαθμολόγησης από «Β-» σε «CCC» σημαίνει ότι η επιχείρηση πρόκειται να αντιμετωπίσει ισχυρά προβλήματα στο δανεισμό και στην εκπλήρωση των επενδυτικών της σχεδίων, αφού οι εκθέσεις του οίκου αξιολόγησης αποτελούν τη «Βίβλο» για πολλές τράπεζες ανά την υφήλιο. Μέσα σʼ όλα φαίνεται όλοκάθαρα στη σχετική έκθεση ότι ο οίκος προβάλλει ως σωτήριο το γεγονός της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. Ποιες είναι οι παρενέργειες για τη ΔΕΗ και συνεπώς για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας;
Επηρεάζεται η κατασκευή της νέας μονάδας
Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια αναμένεται να αλλάξουν κατά πολύ τα ενεργειακά δεδομένα της περιοχής μας. Πολλές μονάδες βγαίνουν εκτός λόγω της παλαιότητας, ενώ λίγες από τις παλιές θα συνεχίσουν να λειτουργούν και αυτές με ορίζοντα το πολύ 20ετίας. Η περιοχή μας χρειάζεται την κατασκευή μιας νέας μονάδας όπως αυτή της «Πτολεμαϊδα V», ώστε να εξισορροπήσει τις απώλειες που θα έχει από το κλείσιμο των υπολοίπων μονάδων, να περιορίσει κατά πολύ τη μόλυνση αφού η νέα μονάδα θα έχει πολύ χαμηλότερους ρύπους και βέβαια να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και κατά την κατασκευή της αλλά και κατά τη λειτουργία της μέσα σʼ αυτή αλλά και στα ορυχεία. Όμως αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η επιχείρηση προσπαθεί να βάλει μπροστά αυτό το μεγάλο έργο, έρχεται ο διεθνής επενδυτικός οίκος και υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της επιχείρησης κατά ένα βαθμό, και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά επισημαίνει στην έκθεση τις αρνητικές προοπτικές. Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Liquidity at Greek power utility Public Power Corp. S.A. (PPC) has tightened further on weakening operating cash flow, investments that are higher than we anticipated, and depleting available liquidity facilities.» κάτι που σημαίνει με απλά λόγια ότι υπάρχει μείωση της ρευστότητας και των λειτουργικών ταμειακών ροών, ενώ το κόστος των επενδύσεων είναι υψηλότερο απʼ ότι αναμενόταν με συνέπεια την εξάντληση των ταμειακών διευκολύνσεων. Αυτό σημαίνει ότι η υλοποίηση μιας νέας μονάδας θα αντιμετωπίσει αντικειμενικές δυσκολίες αφού ο δανεισμός γιʼ αυτά τα δεδομένα θα είναι πολύ πιο δύσκολος. Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας κάτι που συνάδει ότι θα προχωρήσει στην αναζήτηση των αναγκαίων κεφαλαίων μέσω της αύξησης των τιμολογίων αλλά και της περαιτέρω μείωσης των αποδοχών, αφού οι ανάγκες της επιχείρησης για το δανεισμό φαίνεται ότι πιέζουν τα οικονομικά της περιθώρια.

Η S&P «σπρώχνει» την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του οίκου αξιολόγησης τα εξής «PPC disposes of some assets, including coal mines and coal power plants, or opens the capital of its recently setup transmission or distribution subsidiaries. Debt markets reopen for Greek issuers. The future owner of PPC's privatized stake provides liquidity support to the company» που σημαίνει ότι η ΔΕΗ διαθέτει ορισμένα περιουσιακά στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ορυχείων και των σταθμών καύσης του λιγνίτη, και αναλύοντας το καθεστώς με τις θυγατρικές της διανομής, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ιδιώτης επενδυτής θα παράσχει την αναγκαία ρευστότητα στην επιχείρηση. Ουσιαστικά, πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης. Φαίνεται ότι τα συμφέροντα που θέλουν να μπούνε στην επιχείρηση είναι πολλά και με σκοπό να αλλάξουν τα ενεργειακά δεδομένα στη χώρα. Αυτό σημαίνει αλλαγές όχι μόνο στο κόστος της ηλεκτροδότησης που θα υποστεί μεγάλες διακυμάνσεις αλλά και το τέλος του συνδικαλισμού, αφού τα δεδομένα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αλλάξουν τόσο πολύ που θα ανατρέψουν τη σημερινή κατάσταση εκ βάθρων.

Πηγή: |www.kozan.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: