DEH

DEH

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η ΔΕΗ με «μάνιουαλ» τον ΟΤΕ σε πορεία αποκρατικοποίησης

Kάν' το όπως στον ΟΤΕ...  Κάπως έτσι ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου κινείται στην αλλαγή του μοντέλου της διοίκησης της ΔΕΗ. Η ώρα της αποκρατικοποίησης της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας πλησιάζει και ο υπουργός προχώρησε σε συνεργασία με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της, Αρθούρο Ζερβό, στην αλλαγή των μελών του διοικητικού συμβουλίου που εκλέγει το Δημόσιο.«Κι αυτό», σύμφωνα με κορυφαία πηγή του ΥΠΕΚΑ που μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής», «είναι το πρώτο βήμα. Ακολουθεί η αλλαγή του τρόπου άσκησης των διοικητικών καθηκόντων.
Η ΔΕΗ, όπως έγινε και στον ΟΤΕ, θα λειτουργεί ως ιδιωτική επιχείρηση. Θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας ανά τομέα άσκησης καθηκόντων και τα διοικητικά συμβούλια δεν θα χρειάζεται να συνεδριάζουν πάνω από μία φορά τον μήνα. Σήμερα οι συνεδριάσεις έφταναν ακόμη και τις 40 τον χρόνο...».
Ευέλικτες και ταχείες αποφάσεις για τη λειτουργία της ΔΕΗ επιτυγχάνονται με τον νέο τρόπο της διοίκησης της επιχείρησης, εν όψει αποκρατικοποίησης.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πηγές, αναμένει στις αρχές του επόμενου χρόνου, την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς του λιγνίτη.

Το σχέδιο
Το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη φθηνότερη πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σπάει. Και, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί αφενός η πώληση λιγνιτικών μονάδων μαζί με την ανταλλαγή ισχύος (swap).
Δηλαδή η ΔΕΗ θα ανταλλάσσει λογιστικά με ιδιώτες ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από λιγνιτικές μονάδες με ρεύμα που παράγεται από άλλες πρώτες ύλες (π.χ. φυσικό αέριο).
Ετσι κάτι λιγότερο από το 40% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα διατεθεί στην αγορά. Ο υπουργός ΠΕΚΑ θα είναι έτοιμος τον Ιανουάριο του 2012 να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τον τρόπο ιδιωτικοποίησης.
Το βασικότερο σενάριο είναι η δημιουργία ενός «καλαθιού» ή μιας μικρής ΔΕΗ, όπως ο ίδιος το αποκαλεί, που θα περιλαμβάνει τέσσερις λιγνιτικές μονάδες και ενδεχομένως και κάποιους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Δηλαδή φθηνή ενέργεια στους ιδιώτες, οι οποίοι έτσι θα επιταχύνουν τις αποσβέσεις τους στις τεράστιες επενδύσεις που έχουν κάνει στις μονάδες παραγωγής τους.

Επενδύσεις που έγιναν υπό το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα στο σχέδιο είναι να δοθούν και μερίδια από τις θυγατρικές μεταφοράς και διανομής της επιχείρησης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: