Τη δέσμευση της διοίκησης της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την ακριβή καταγραφή της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλείται από τη λειτουργία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού στα Λινοπεράματα ζητά ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα. Τ. Μπιρμπίλη, και Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση.
Ειδικότερα, στο έγγραφό του, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «σύμφωνα με στοιχεία αναλυτικής έρευνας που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για λογαριασμό του πρώην Δήμου Γαζίου το 2004,
αναφορικά με τη λειτουργία του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Λινοπεραμάτων της ΔΕΗ, η συγκεκριμένη περιοχή επιβαρύνθηκε περιβαλλοντικά από δύο βαρέα μέταλλα, το νικέλιο και το βανάδιο».
Υπογραμμίζει δε ότι τα συγκεκριμένα μέταλλα, σύμφωνα και με δεύτερη επιστημονική έκθεση, έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, αφού ανάλογα με το ποσοστό έκθεσης του ανθρώπινου πληθυσμού και το ποσοστό επιβάρυνσης, είναι επικίνδυνα για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, καρκινογόνο δράση και αναπαραγωγικά προβλήματα. Σημειώνει μάλιστα ότι «η ιδιαιτέρως σημαντική έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης παραμένει, τόσα χρόνια μετά, απλήρωτη», ενώ «η εν λόγω έρευνα χρησιμοποιήθηκε από την οικεία Δημοτική Αρχή ως τεκμήριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο και καταδίκασε τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να βελτιώσει τα καύσιμα που χρησιμοποιεί και παράλληλα να εγκαταστήσει σταθμούς μέτρησης ελέγχου των εκπεμπόμενων ρύπων».
Επιπλέον, αναφέρει ως δεδομένο ότι «η δημοσιοποίηση των στοιχείων προκαλούν την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για τη δραματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος της συγκεκριμένης ανεπτυγμένης τουριστικά και οικιστικά περιοχής, που σήμερα εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένη σε πολλές ρυπογόνες δραστηριότητες, ενώ την ίδια στιγμή, ακούγονται σενάρια για την εγκατάσταση εργοστασίου καύσης στον ίδιο δήμο». Τονίζει δε ότι «επανέρχεται ως ιδιαιτέρως επίκαιρο το αίτημα για την μετεγκατάσταση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και την απελευθέρωση του παραλιακού μετώπου από τις διάφορες ρυπογόνες δραστηριότητες».
Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά την αρμόδια υπουργό εάν «δεσμεύεται η Διοίκηση της ΔΕΗ ότι έχουν αποκατασταθεί πλήρως τα προβλήματα που εντοπίστηκαν από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν», ενώ ερωτά «πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η μετακίνηση της συγκεκριμένης υποδομής της ΔΕΗ από τα Λινοπεράματα στην Κορακιά». Από τον αρμόδιο Εσωτερικών ζητά να δεσμευτεί και να αποδεσμεύσει το συγκεκριμένο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Μαλεβιζίου και να το αποδώσει προς χρήση των πολιτών», ενώ ζητά να ενημερωθεί εάν προτίθενται να εξασφαλίσουν «τη συνέχεια της πολύ σημαντικής αυτής ερευνητικής μελέτης, προκειμένου να καταγραφεί η σημερινή κατάσταση και περιβαλλοντική επιβάρυνση που επικρατεί στην περιοχή».
από: http://ksipnistere.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου