Σε στρατηγικό επενδυτή μέσω του χρηματιστηρίου προτίθεται η κυβέρνηση να δώσει το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να του πουλήσει και μονάδες της επιχείρησης ("περιουσιακά στοιχεία", όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται), το αργότερο μέχρι το τέλος του 2012.
Αντίθετα το μάνατζμεντ θα παραμείνει στο Δημόσιο, ενώ όσοι ενεργειακοί όμιλοι θέλουν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στη σχετική διαδικασία ως τις 30 Μάιου.
Τα παραπάνω, προκύπτουν από τις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το υπ. Οικονομικών στην ιστοσελίδα του (www.minfin.gr, http://bit.ly/lhlEkl) για την επιλογή χρηματοοικονομικών συμβούλων που θα αναλάβουν την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΤΤ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΔΑΘ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Τέλος του 2012
Στη περίπτωση της ΔΕΗ, η αποκρατικοποίηση τοποθετείται για το δ’ τρίμηνο του 2012 και προβλέπεται η διάθεση μέσω χρηματιστηρίου ως 17 % των μετοχών από το 51% που έχει το Δημόσιο στην κατοχή του, το οποίο και θα διατηρήσει το μάνατζμεντ. Εξετάζεται, όπως αναφέρεται με σαφήνεια, και η διάθεση στο στρατηγικό επενδυτή συγκεκριμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της επιχείρησης, προοπτική που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τη ΓΕΝΟΠ (ούτως ή άλλως προετοιμάζεται για απεργίες), πόσο μάλλον όταν κάτι τέτοιο, λίγα 24ωρα τουλάχιστον πριν την έναρξη του υπουργικού, δεν ήταν προς συζήτηση.
«Αντίο» στη διαδικασία των swaps...
Από την πρόσκληση ενδιαφέροντος γίνεται επίσης σαφές ότι εγκαταλείπεται η διαδικασία παραχώρησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ με το μοντέλο των swaps, έργο με το οποίο ασχολήθηκε επί μήνες η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, και της ΔΕΗ, αλλά και η Κομισιόν.
Σε κάθε πάντως περίπτωση η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αφού τα «αγκάθια» είναι πολλά (ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην περιουσία της, ανενεργές επενδύσεις, κ.ά.).
Το έργο του συμβούλου
Τις δυσκολίες αυτές καλείται να αποσαφηνίσει ο σύμβουλος που θα επιλεγεί, καθώς όπως φαίνεται από το κείμενο της πρόσκλησης, το έργο που καλείται να υλοποιήσει περιλαμβάνει :
1.Επισκόπηση του υφιστάμενου status quo της επιχείρησης από οικονομική και λειτουργική άποψη λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανοιχτά θέματα.
2.Ανασκόπηση του ρυθμιστικού πλαισίου σε σχέση με την εταιρεία αλλά και σε σχέση με τις απαιτήσεις τις Ε.Ε., καθώς και προσδιορισμός όλων των θεμάτων που απαιτούν πιθανές νομικές ή ρυθμιστικές αλλαγές ή προσαρμογές σε σχέση με τη δομή της συναλλαγής.
3.Την παρουσίαση πρότασης σε σχέση με τη δομή της συναλλαγής.
4.Οικονομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την εφαρμογή της προτεινόμενης διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.
5.Εφόσον η διαδικασία περιλάβει την πώληση μετοχών μέσω Χ.Α. τη μορφή της δημόσιας προσφοράς ή της ιδιωτικής τοποθέτησης, ο σύμβουλος της αποκρατικοποίησης θα λειτουργήσει και ως σύμβουλος για τη συναλλαγή.
6.Τέλος, με βάση την πρόσκληση το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει τη διαδικασία οποιαδήποτε στιγμή.
από: REPORTER. GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου