Η δραστηριοποίηση στον τομέα της πράσινης ενέργειας για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική της ΔΕΗ, τοποθετείται στη δεκαετία του 1980, όταν η ΔΕΜΕ, ο πρόγονος της, εγκατέστησε το πρώτο αιολικό και το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κύθνο. Αν και πρωτοπόρος λοιπόν η εταιρεία δεν κατέχει σήμερα ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά της πράσινη ενέργειας. Στόχος της λοιπόν είναι μέχρι το 2015 να επενδύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει στην συνέντευξη που παραχώρησε στο in.gr ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, να δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας και να κατέχει μερίδιο αγοράς της τάξης του 20%. Η ανάπτυξη της οργανώνεται μέσα από
έργα που υλοποιεί μόνη της η εταιρεία αλλά και από μια σειρά από συνεργασίες, όπως είναι με τη γαλλική EDF, την Κυπριακή EPGE και με την ΕΛΙΚΑ.
Η πιο εντυπωσιακή βέβαια ανακοίνωση, ήλθε από τη λιγνιτική Κοζάνη. Αφορά τη δημιουργία του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, έργο που εντάσσεται στην ενεργειακή ανασυγκρότηση της περιοχής, και αναμένεται στη λειτουργία του να παρέχει 260 GWh καθαρής πράσινης ενέργειας, με αποτέλεσμα τη μείωση σε ετήσια βάση εκπομπών 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον προβλέπεται και η δημιουργία εργοστασίου που θα παράγει φωτοβολταϊκά πάνελ.
Το πεδίο δράσης της εταιρείας θα αφορά όλες τις μορφές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(ΑΠΕ), με τη γεωθερμία, την πιο αδικημένη μέχρι σήμερα ΑΠΕ, να εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο των έργων της. Ο κ.Τσιπουρίδης, που είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας-(ΕΛΕΤΑΕΝ) εκτιμά ότι η αιολική ενέργεια θα παραμείνει στην αιχμή του δόρατος, ενώ είναι νωρίς να εκτιμηθεί η πορεία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Τα φωτοβολταϊκά θα υπερέχουν στην οικιακή χρήση αλλά η μείωση του κόστους αυτής της τεχνολογίας δε θα σταματήσει και τις μεγάλες επενδύσεις. Τέλος, τονίζει ότι τα έργα για τις ΑΠΕ, μπορεί να προκαλούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες,αλλά εξηγεί ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι προκαλούν τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο περιβάλλον, με όφελος την καθαρή πράσινη ενέργεια.
Συνέντευξη στην Τζούλη Ν.Καλημέρη
Ξεκινώντας τη συζήτηση θα ήθελα να σταθώ στην ανακοίνωση για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, έργο που εντάσσεται στο σχέδιο της ενεργειακής ανασυγκρότησης του νομού.
Η Δυτική Μακεδονία είναι η περιοχή πάνω στην οποία στηρίχθηκε ενεργειακά η Ελλάδα. Αποτελεί το εθνικό ενεργειακό μας κέντρο λόγω της εκμετάλλευσης των αποθεμάτων λιγνίτη. Αυτό μας δημιουργεί ηθική υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε σήμερα πλέον και εκεί καθαρές τεχνολογίες προς όφελος του περιβάλλοντος, της τοπικής κοινωνίας και των επόμενων γενιών. Αυτό περαιτέρω σημαίνει ότι ο λιγνίτης που είναι η πηγή ενέργειας της ανάπτυξής μας ως σήμερα, πρέπει να αντικατασταθεί σταδιακά, για μια σειρά από λόγους ενεργειακής πολιτικής, περιβαλλοντικού σχεδιασμού και οικονομικών αποτελεσμάτων. Η ΔΕΗ, ως ο κύριος φορέας ενεργειακής πολιτικής της χώρας μας, στοχεύει στην αλλαγή της ενεργειακής δομής της και στην ανασυγκρότηση περιοχών, όπως της Κοζάνης, με βασικό άξονα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), γεγονός που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων πράσινων θέσεων απασχόλησης. Είναι κάτι που χρωστάμε όλοι, όχι μόνο η ΔΕΗ στην περιοχή.
Ο λιγνίτης τι ρόλο θα παίζει στο ενεργειακό μίγμα της χώρας;
Θα τον χρησιμοποιούμε για αρκετά χρόνια, γιατί είναι ο εθνικός ενεργειακός πόρος που καλύπτει τις ανάγκες του ενεργειακού εφοδιασμού και ως εκ τούτου ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Για να γίνει πιο κατανοητή η αξία του θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία η απουσία αυτής της φθηνής πρώτης ύλης θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ύφεση, βαθαίνοντας την κρίση. Σταδιακά, ωστόσο, προβλέπεται η αντικατάστασή του για μια σειρά από λόγους, όπως είπα και νωρίτερα.
Στα σχέδια λοιπόν για την περιοχή, είναι η υλοποίηση ενός φιλόδοξου έργου, η κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στον κόσμο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 200 MW, το οποίο θα έχει ετήσια παραγωγή 260 GWh, και θα καλύπτει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 55.000 νοικοκυριών. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση συνολικού ύψους € 600 εκ. που θα μειώνει σε ετήσια βάση κατά 300.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πρόσφατα δημοσιεύσαμε στο διεθνή και στον ελληνικό τύπο την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανεύρεση στρατηγικού εταίρου που θα μας συνδράμει στο εν λόγω έργο.
Συνοδεύεται και από την κατασκευή εργοστασίου που θα παράγει πάνελ;
Αυτό είναι ένα δεύτερο σκέλος της επένδυσης. Στους εξαντλημένους λιγνιτικούς χώρους της ΔΕΗ θα κατασκευασθεί και ένα εργοστάσιο που θα παράγει εξοπλισμό για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Άρα θα δημιουργηθεί μια επιπλέον οικονομική δραστηριότητα και φυσικά θα δημιουργηθούν επιπλέον νέες θέσεις εργασίας.
Είναι κατανοητό, καθώς η λειτουργία του φωτοβολταϊκού πάρκου δεν απαιτεί πολλές θέσεις εργασίας σε αντίθεση με την λιγνιτική μονάδα.
Αυτό δεν είναι σωστό. Ανά μονάδα ισχύος οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δημιουργούν περισσότερες θέσεις εργασίας από σταθμούς συμβατικών καυσίμων. Στο φωτοβολταϊκό πάρκο προβλέπονται θέσεις στη λειτουργία, στη συντήρηση, στον καθαρισμό και στη φύλαξη.
Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τις θέσεις αυτές;
Μια πρώτη εκτίμηση δείχνει ότι στο σύνολο του έργου -πάρκου και εργοστασίου- θα απασχοληθούν περίπου 500 άτομα, εκ των οποίων οι 200 θα είναι νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.
Προβλέπεται να κατασκευαστούν ταυτόχρονα ο σταθμός και το εργοστάσιο;
Όχι, και κατά την άποψή μου, αυτό δε θα είχε νόημα. Ο σταθμός θα πρέπει να γίνει άμεσα, για να μπορέσει να πουλάει σε καλύτερη τιμή την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς η τιμή που αγοράζει ο διαχειριστής μειώνεται κάθε εξάμηνο. Το εργοστάσιο φυσικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό σχετικά γρήγορα.. Επιπλέον, ο στρατηγικός εταίρος θα πρέπει να καταθέσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο που θα εξηγεί πως θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εργοστασίου.
Υπήρξε κριτική όσον αφορά τους όρους της πρώτης προκήρυξης για την ανεύρεση στρατηγικού εταίρου.
Σε αυτή τη φάση περιγράφουμε τα γενικά χαρακτηριστικά της επένδυσης. Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις της αγοράς και γι’ αυτό η πρόσκληση ενδιαφέροντος είναι διατυπωμένη κατά τον τρόπο αυτό . Δεν αντιλαμβάνομαι που εστιάζεται η κριτική. Στη δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει, δηλαδή σε αυτήν της πρόσκλησης για υποβολή προσφορών, θα διατυπωθούν συγκεκριμένοι όροι και απαιτήσεις και εκεί μπορεί να ασκηθεί και κριτική αν κριθεί αναγκαίο. Στη παρούσα, όμως, φάση έχουμε προχωρήσει σε μια γενική παρουσίαση της στρατηγικής επένδυσης για την περιοχή.
Έχετε βάλει βέβαια όρους όσον αφορά τα ίδια κεφάλαια, την κερδοφορία κοκ που περιορίζουν τις επιλογές σας.
Ναι γιατί απευθυνόμαστε σε όλες τις μεγάλες εταιρείες που πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να χρηματοδοτήσουν και να ολοκληρώσουν αυτή την επένδυση.
Αυτή τη στιγμή ποια έργα έχετε στο στάδιο της κατασκευής;
Έχουμε υπό κατασκευή εννέα αιολικά πάρκα στο Αιγαίο στα νησιά Λέσβος, Πάρος, Ρόδος, Λήμνος, Σάμος και στην Κρήτη, όπως και το πρωτοπόρο υβριδικό έργο στην Ικαρία που συνδυάζει την αιολική και την υδροηλεκτρική ενέργεια.
Ποια είναι τα έργα που είναι υπό ανάπτυξη;
Έχουμε έργα που αναπτύσσουμε ως ΔΕΗ Ανανεώσιμες, την οργανική μας ανάπτυξη, δηλαδή αλλά και έργα που αναπτύσσουμε σε συνεργασία με μεγάλους ενεργειακούς ομίλους των ΑΠΕ. Για παράδειγμα, στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, πέραν του μεγάλου φωτοβολταικού πάρκου στην Κοζάνη που προαναφέραμε, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 50 MW, στη Μεγαλόπολη. Επιπρόσθετα, μια σειρά από έργα για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας βρίσκονται στο στάδιο της αδειοδότησης. Ένα μεγάλο αιολικό πάρκο στη Ροδόπη εγκατεστημένης ισχύος 150 MW. Ένα άλλο στην περιοχή Μουζάκι στην Καρδίτσα, ισχύος 50 MW. Στη Μακρόνησο έχουμε ζητήσει άδεια για ένα έργο 100 MW. Ακόμη, στους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς εξετάζονται μια σειρά από έργα, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες να παραμένει πρωτοπόρος στον κλάδο, ενώ στη γεωθερμία αναμένεται μέσα στο έτος να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις στα πεδία υψηλής ενθαλπίας.
Έχετε ανακοινώσει και μια σειρά από συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ. Γιατί έχετε επιλέξει αυτό τον τρόπο;
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όπως κάθε ηλεκτροπαραγωγός εταιρεία στοχεύει στην απόκτηση ενός σημαντικού μεριδίου αγοράς. Το μερίδιο αγοράς που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι της τάξης του 8%. Και το νούμερο αυτό «γίνεται» ακόμα μικρότερο, αν θυμηθούμε ότι η ΔΕΗ, η μητρική εταιρεία, είναι η πρώτη που ανέπτυξε τις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Η ΔΕΜΕ, πρόγονος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κατασκεύασε το πρώτο αιολικό πάρκο και το πρώτο φωτοβολταϊκό στην Κύθνο το 1982. Μετά από τόσα χρόνια η εταιρεία σήμερα έχει μόλις 8% και αυτό κάτι σημαίνει. Σήμερα η νέα διοίκηση, υπό τον πρόεδρο κ. Α. Ζερβό, έχει σαφή προσανατολισμό στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και η προσπάθεια όλων μας στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου της εταιρείας. Με δεδομένο το χαρτοφυλάκιο έργων που έχουμε, στρεφόμαστε και στις συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας. Από την άλλη βέβαια, από τις συνεργασίες κερδίζουν όλοι, αφού η συνισταμένη των δυνάμεων είναι μεγαλύτερη. Έτσι λοιπόν είχαμε τη συμφωνία με τη γαλλική EDF για την κατασκευή υβριδικών αιολικών πάρκων (αιολικά πάρκα με αντλησιοταμίευση και χρήση υδροηλεκτρικού), στην Κρήτη και αιολικών πάρκων στη Φλώρινα συνολικής ισχύος 250MW, την Κυπριακή EPGE που περιλαμβάνει έργα στο εξωτερικό όπως στη Ρουμανία. Η τελευταία υπογραφή συμφωνίας που έχουμε κάνει είναι με την εταιρεία ΕΛΙΚΑ, η οποία αφορά μια σειρά από έργα, με κορυφαίο το μεγάλο έργο αιολικής ενέργειας στην Κρήτη και τη διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Αναφερθήκατε όμως και στη συνεργασία με την EPGE που στρέφει το ενδιαφέρον σας και στο εξωτερικό
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται και είναι πολύ προσεκτικά τα βήματά μας. Έχουμε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Ρουμανία. Υπήρχαν και κάποιες σκέψεις για υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην Αλβανία, αλλά για τεχνικούς λόγους δεν προχωρήσαμε περισσότερο. Η πόρτα δεν έκλεισε όμως και συνεχίζουμε την αναζήτηση. Κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά και προχωράμε προσεκτικά.
Στο τομέα των φωτοβολταϊκών και συγκεκριμένα στο έργο της Μεγαλόπολης έχουν σημειωθεί όμως μεγάλες καθυστερήσεις;
Πράγματι, υπήρξαν καθυστερήσεις, καθώς εκκρεμούν δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ και οι νομικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Πρόσφατα όμως ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και είμαστε στη φάση της αξιολόγησης των προσφορών για την επιλογή του αναδόχου.
Από πού προέρχονται αυτές οι διαμαρτυρίες;
Από κυνηγητικούς συλλόγους. Πιστεύω όμως ότι θα δικαιωθούμε δικαστικά και θα προχωρήσει το έργο.
Είναι συχνό στις ΑΠΕ να υπάρχουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες αφενός και αφετέρου να υπάρχουν καταγγελίες ότι δημιουργούν πρόβλημα στο μικροπεριβάλλον της περιοχής. Υπάρχει μια αντίφαση.
Η πράσινη ενέργεια δεν είναι εναντίον του περιβάλλοντος. Η πράσινη ενέργεια εξ ορισμού είναι φιλική προς το περιβάλλον. Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι, οικολογούντες, θα μου επιτρέψετε να πω, που θεωρούν ότι η πράσινη ενέργεια είναι εναντίον του περιβάλλοντος. Και αυτό επειδή απλά κρίνουν απόλυτα την όποια ελάχιστη παρέμβαση έχει η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στο περιβάλλον.
Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να εκτιμήσουμε τη σχετικότητα των επιπτώσεων που έχουν οι δράσεις μας στο περιβάλλον. Έτσι η ενέργεια είναι ένα βασικό αγαθό, που θα πρέπει να παραχθεί με κάποιο τρόπο. Μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γίνεται στην Κοζάνη, που είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος, μπορεί να προέλθει από ένα πυρηνικό εργοστάσιο ή μπορεί να προέλθει από τις ΑΠΕ. Αν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τη διαφορά μεταξύ των τριών αυτών εναλλακτικών, τότε το πρόβλημα δεν είναι με τις ΑΠΕ, αλλά με εμάς.
Προφανώς πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, όταν κατασκευάζονται έργα ΑΠΕ. Οι νόμοι είναι αυστηρότατοι, ενώ η αδειοδοτική διαδικασία είναι δύσκολη και χρονοβόρα. Τα έργα ΑΠΕ όμως, και αυτό πρέπει να το τονίσουμε, προκαλούν τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο περιβάλλον από οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας. Εξ ορισμού λοιπόν, προστατεύουμε εμάς και τη φύση. Σε 10- 20 χρόνια που οι κλιματικές αλλαγές θα είναι ακόμα πιο κοντά μας, θα καταλάβουμε όλοι την αξία τους και ελπίζω να μην είναι πολύ αργά. Και όπως σας προανέφερα για το μεγάλο φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη, υπολογίζουμε ότι θα παράγουμε 260 GWh καθαρής πράσινης ενέργειας με αποτέλεσμα να μειώνουμε σε ετήσια βάση τις εκπομπές 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Θα ήθελα τώρα να έλθουμε σε κάποιες ΑΠΕ που είναι πιο παραμελημένες, όπως είναι η γεωθερμία.
Είναι πράγματι. Η γεωθερμία είναι «αδικημένη» γιατί ενώ έχουμε πλούσιο δυναμικό δεν έχουμε κατορθώσει ακόμη να το εκμεταλλευτούμε. Είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που έχει το πλεονέκτημα της παροχής σταθερής ισχύος, σε αντίθεση με τον άνεμο και τον ήλιο. Η εκμετάλλευση γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλει να επιτευχθεί μεγαλύτερη διείσδυση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Είναι ο καλύτερος συνδυασμός.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το ελληνικό δυναμικό της γεωθερμίας.
Το γεωθερμικό δυναμικό για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εντοπίζεται κυρίως στα νησιά, Μήλο, Νίσυρο, Κίμωλο, αλλά και αλλού. Αν λοιπόν διασυνδεθεί όλο το Αιγαίο, τα νησιά μεταξύ τους και στη συνέχεια με την ηπειρωτική χώρα-τα σχέδια υπάρχουν, η Υπουργός ΠΕΚΑ το έχει βάλει από την αρχή στους στόχους της- και εκμεταλλευτούμε την γεωθερμία, θα έχουμε ένα εκπληκτικό σύστημα.
Τι κομμάτι λοιπόν της ανάγκης μας για ενέργεια μπορεί να καλύψει αυτό το δυναμικό;
Η γεωθερμία μόνη της μπορεί να δώσει γύρω στα 400 MW, το μέγεθος δηλαδή ενός μεγάλου σταθμού. Το ζήτημα όμως είναι ότι μπορεί να υποστηρίξει και άλλες ΑΠΕ. Μπορεί δηλαδή να μεγιστοποιήσει τα MW της αιολικής ενέργειας ή της ηλιακής και να «πρασινίσει» το Αιγαίο.
Είναι λοιπόν μέσα στους στόχους σας;
Φυσικά. Θέλουμε να αναπτύξουμε τα πεδία στη Λέσβο, στη Νίσυρο, στη Μήλο και στα Μέθανα. Οι μελέτες έχουν γίνει και δρομολογούμε τα αμέσως επόμενα βήματα. Παράλληλα το υπουργείο έχει σε εξέλιξη διαγωνισμό για 4 γεωθερμικά πεδία (Χίος, Σαμοθράκη, Δέλτα Νέστου και Δέλτα Έβρου) στον οποία θα συμμετάσχουμε.
Θα ήθελα μια εκτίμηση σας για την πορεία της αγοράς πράσινης ενέργειας. Ποιές τάσεις θα επικρατήσουν;
Νομίζω ότι η αιολική ενέργεια ήταν και θα είναι για μεγάλο διάστημα η αιχμή του δόρατος. Είναι πιο δοκιμασμένη, η ωριμότητά της είναι δεδομένη, η τιμή της είναι χαμηλότερη άρα η αιολική είναι πιο προσιτή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα τα οποία έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν είναι τυχερή να έχει τις αβαθείς θάλασσες της Βόρειας Ευρώπης, για να αναφερθώ σε μια από τις βασικές διαφορές μας, αλλά η τεχνολογία ήδη προσφέρει λύση με τις πλωτές ανεμογεννήτριες. Νομίζω πως είναι νωρίς να εκτιμήσουμε την πορεία των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στη χώρα μας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι για την Ελλάδα η εκμετάλλευση των δεκάδων νησιών μας είναι η ελληνική εκδοχή για θαλάσσια πάρκα και μάλιστα πολύ πιο οικονομικά και με πολύ λιγότερα προβλήματα στην εγκατάσταση και λειτουργία τους. Θα δούμε.
Η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά ήδη δείχνει σημάδια μείωσης του κόστους και έχει τις δικές της ευκολίες. Ενδείκνυται για ατομική χρήση, και εκεί είναι το δυνατό της σημείο στο οποίο θα έπρεπε να πιέσουμε όλοι. Θα εξαπλωθεί στην οικιακή χρήση, αλλά καθώς μειώνεται το κόστος επένδυσης οι μεγάλες επενδύσεις δε θα σταματήσουν. Η γεωθερμία είναι εντοπισμένη, δεν υπάρχει παντού. Όσον αφορά τη βιομάζα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Το έχουμε εκδηλώσει και εμείς, όπως για παράδειγμα στις ενεργειακές καλλιέργειες και σύγκαυσή τους με λιγνίτη στα πεδία της Πτολεμαϊδας που είναι μια καλή ιδέα. Για μένα βέβαια τίθεται πάντα ένα θέμα με τη διαχείριση των πολλών στρεμμάτων, των πολλών καλλιεργειών. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι όλες οι ΑΠΕ έχουν μια συμπληρωματικότητα.
Εσείς που θέλετε να ξεχωρίσετε
Νομίζω ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα πρέπει να έχει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά της πράσινης ενέργειας..
Ποιο είναι το μερίδιο που έχετε βάλει ως στόχο;
Με ένα επιχειρηματικό σχέδιο ισορροπημένο, τόσο σε επίπεδο δραστηριοποίησης σε όλες τις διαθέσιμες Ανανεώσιμες Πηγές όσο και σε γεωγραφική διασπορά του σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη ως και την Κρήτη, από τη Ρόδο ως τα Επτάνησα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στοχεύει στην εξασφάλιση μεριδίου αγοράς 20% εως το 2015, επενδύοντας € 2 δισ. και δημιουργώντας ένα σημαντικό αριθμό νέων πράσινων θέσεων απασχόλησης σε όλη τη χώρα.
Είναι φιλόδοξος στόχος.
Εμείς έχουμε βάλει τις μηχανές μας να δουλεύουν στο φουλ. Βρισκόμαστε στο στάδιο που δεν έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των έργων, αλλά εργαζόμαστε με κέφι και πολύ όρεξη σε όλα τα μέτωπα και με όλες τις ΑΠΕ, γιατί πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε.
Πιστεύω να φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεσή μας να είμαστε συμμέτοχοι στην πράσινη ανάπτυξη για το καλό όλων μας. in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου