Αποφάσεις, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν ριζικές αλλαγές και ανατροπές στον ενεργειακό τομέα της χώρας με επίκεντρο τη ΔΕΗ, φέρεται ότι ήδη έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έχει προταθεί και έχει υιοθετηθεί από το οικονομικό επιτελείο, ιδίως μετά τις τελευταίες ενστάσεις της Κομισιόν επί των σχεδίων ανταλλαγής ισχύος με ξένες μονάδες, η ΔΕΗ να προχωρήσει σε τρεις ταυτόχρονες κινήσεις, με διττό στόχο εισπρακτικό, και άνοιγμα της αγοράς.
Η πρώτη κίνηση αφορά στην πώληση ποσοστού της ΔΕΗ, της τάξης του 10%-15%, ώστε να μην προκληθούν ευρύτερες αντιδράσεις, καθώς το Δημόσιο θα συνεχίσει να κατέχει αντιστοίχως ποσοστό 41%-36% αλλά και το μάνατζμεντ. Κυβερνητικός παράγων, μάλιστα, που ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε ότι το «άτυπο μέτωπο» Μπιρμπίλη - Ζερβού - ΓΕΝΟΠ για διακράτηση του 51% από
το Δημόσιο, δεν αποτελεί πλέον «κόκκινη γραμμή».
Σε σχέση πάντως με τη διαδικασία πώλησης του προαναφερόμενου ποσοστού, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο προτάσεις:
Η πρώτη είναι η απευθείας πώληση σε στρατηγικό εταίρο μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Η δεύτερη πρόταση αναφέρεται στη διαδικασία ανοίγματος βιβλίου προσφορών μέσω Χ.Α. και επιλογή είτε μίας (καλύτερης) είτε περισσότερων προσφορών.
Σχετικά με την ύπαρξη ενδιαφέροντος, διεθνούς και εγχώριου, αυτό θεωρείται δεδομένο, ειδικά σήμερα που το ενεργειακό τοπίο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Ευρώπης και όχι μόνον μεταβάλλεται και συγκεντρώνει τα βλέμματα μεγάλων ομίλων. Πολύ περισσότερο, όταν στην Ελλάδα, οι ιδιώτες επενδυτές θα αποκτήσουν σύντομα πρόσβαση στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της ΔΕΗ, μέσω συμμετοχής τους στις δύο αντίστοιχες θυγατρικές που η Επιχείρηση δημιουργεί. Ακριβώς στις δύο αυτές θυγατρικές η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να εκχωρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 20% αρχικά, με option για μεγαλύτερο ποσοστό μελλοντικά στο εμπορικό κομμάτι.
Σε επίπεδο τιμήματος εκτιμάται ότι η πώληση ποσοστού 10%-15% της ίδιας της ΔΕΗ δεν είναι δύσκολο να φτάσει στον επιθυμητό στόχο των 500 εκατ. ευρώ, ιδίως αν προσεγγιστεί το 15%, καθώς η κεφαλαιοποίηση της επιχείρησης ανέρχεται σε 2,85 δισ., αξία που θεωρείται υποτιμημένη σε μεγάλο βαθμό.
Στο ποσό αυτό, όσοι καταστρώνουν ταπροαναφερόμενα σχέδια, προσθέτουν και τα ποσά από την πώληση του 20% εκάστης των δύο θυγατρικών μεταφοράς και διανομής, τα οποία εκτιμούν ότι θα αποφέρουν στο Δημόσιο περί τα 220-250 εκατ. ευρώ.
Ρόλο-κλειδί, πάντως, στις εξελίξεις θα διαδραματίσει η τύχη τόσο του ΔΕΣΦΑ όσο και της ΔΕΠΑ, με τη ΔΕΗ να διεκδικεί τον πρώτο και να κατέχει το 30% της δεύτερης, με option αγοράς επιπλέον ποσοστού. Αν η ΔΕΗ αποκτήσει τον έλεγχο και των δύο, τότε τα εκτιμώμενα ως τώρα έσοδα σαφώς θα είναι κατά πολύ υψηλότερα των σημερινών εκτιμήσεων.
isotimia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου