Για την θέσπιση οκτώ κριτηρίων αξιολόγησης, μερικά εκ των οποίων συνοδεύονται και από συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας, ενημέρωσε την Δευτέρα η αρμόδια επιτροπή τους ενδιαφερόμενους για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης επιχειρηματικούς ομίλους. Από την 19σέλιδη περιγραφή της διαδικασίας προκύπτει ότι το μίσθωμα συνδέεται και με την Οριακή Τιμή Συστήματος, δίνοντας ένα πλεονέκτημα στους σχεδιασμούς που αναφέρονται σε κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής.
Οκτώ συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου
της Βεύης περιλαμβάνονται σε 19σέλιδη περιγραφή την οποία έχουν από την Δευτέρα στην διάθεσή τους οι συμμετέχοντες στη διαδικασία.
Για αρκετά, δε, από ατ κριτήρια, προβλέπονται συγκεκριμένοι συντελεστές βαρύτητας στη διάρκεια της αξιολόγησης, ενώ η ικανοποίηση μερικών εξ αυτών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να γίνει αποδεκτή προς αξιολόγηση μία πρόταση.
Tο πλέον χαρακτηριστικό της 19σέλιδης περιγραφής, αναφέρεται στο ότι το μίσθωμα συνδέεται ευθέως με την οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) σε μία εξέλιξη που σαφώς διαφοροποιεί σε ένα βαθμό την μέχρι τώρα εικόνα της διαδικασίας, η οποία ήταν αποσυνδεδεμένη από την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Ο μαθηματικός τύπος
Ειδικότερα, ως κριτήριο με συντελεστή βαρύτητας 30% προσδιορίζεται το ύψος του μισθώματος (1ο κριτήριο) , το οποίο υπολογίζεται βάσει μαθηματικού τύπου ο οποίος εμπεριέχει και την Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), την τιμή, δηλαδή, στην οποία πωλούν οι ηλεκτροπαραγωγοί την παραγωγή τους στην χονδρεμπορική αγορά.
Συγκεκριμένα, ο μαθηματικός τύπος για το μίσθωμα είναι
Μ = Π*Θ*0.4652*ΟΤΣ*ΔΤ/1000
όπου Μ= Ετήσιο Μίσθωμα σε ευρώ, /7= Ετήσια παραγωγή λιγνίτη σε τόνους,Θ= Μεσοσταθμική τιμή θερμογόνου δύναμης της ετήσιας παραγωγής λιγνίτη (ΚοβΙ/Καί), ΟΤΣ= Μέση ετήσια Οριακή Τιμή Συστήματος (€/Μ\Α/Η), όπως καθορίζεται από ΔΕΣΜΗΕ. Και ΔΤ = Δεσμευτική τιμή πρότασης ως ποσοστό επί τοις εκατό, που πρέπει υποχρεωτικά να είναι μεγαλύτερο του 3%..
Είναι η πρώτη φορά που η πώληση οποιουδήποτε καυσίμου συνδέεται με την ΟΤΣ , σε μία εξέλιξη που ουσιαστικά παραπέμπει στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, και όχι εξορυσσόμενου καυσίμου, και η οποία εκτιμάται ότι δίνει ένα πρώτο προβάδισμα στον όμιλο της ΓΕΚ – Τέρνα, ο οποίος έχει ήδη αποκτήσει άδεια για την κατασκευή λιγνιτικής μονάδας στην Φλώρινα, καθώς και στο σχήμα Ε lpedison – Άκτωρ, αφού η εταιρεία του ομίλου Μπόμπολα έχει καταθέσει ήδη αίτηση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη.
“Προφανέστατα οι επαφές με την Τρόικα θα πρέπει να επηρέασαν τις εξελίξεις”, σχολιάζει παράγων της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς η σύνδεση της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου με την κατασκευή μονάδας προφανώς …καθησυχάζει τους ελεγκτές σε σχέση με το ενδεχόμενο ο εξορυσσόμενος λιγνίτης να πωληθεί από τον μισθωτή της Βεύης στην ΔΕΗ.
Τα κριτήρια
Επίσης, με βάση την 19σέλιδη περιγραφή:
-Ως κριτήρια, η μη πλήρωση των οποίων οδηγεί στην απόρριψη της πρότασης, ορίζονται η οικονομική επιφάνεια (2ο κριτήριο) του προσφέροντος, το επιχειρησιακό σχέδιο (3ο κριτήριο) και η εμπειρία σε χωματουργικά και εξορυκτικά έργα, χωρίς πάντως να λαμβάνεται υπ’ όψιν η εμπειρία ειδικά στην εξόρυξη και στην εκμετάλλευση λιγνίτη.
-Ως προς το σχέδιο εκμετάλλευσης (4ο κριτήριο) , δίνεται συντελεστής βαρύτητας 20% στην εγγυημένη ετήσια παραγωγή λιγνίτη, μετά την πρώτη μισθωτική τριετία, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 1 εκατ. τόνων λιγνίτη ετησίως. Επίσης, λαμβάνεται υπ’ όψιν η βιωσιμότητα της επιχείρησης και η ορθολογική εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου, η προτεινόμενη μέθοδος εκμετάλλευσης – εμπλουτισμού, ενώ δίνεται συντελεστής βαρύτητας 6% στις δαπάνες για έρευνα και 14% για το ύψος επενδύσεων σε μηχανολογικό και λοιπό λειτουργικό εξοπλισμό της εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου εντός των πέντε πρώτων μισθωτικών ετών.
-Ως προς τα περιβαλλοντικά, ζητούνται τα προβλεπόμενα (5ο κριτήριο) από τον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών εργασιών, οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από την περιβαλλοντική νομοθεσία, η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όσον αφορά τη διαχείριση νερών, εδαφών, αποθέσεων, ατμόσφαιρας, την προστασία οικισμών, αρχαιολογικών ευρημάτων, υποδομών και τις αποστραγγίσεις. Συντελεστής βαρύτητας 15% αποδίδεται σε πρόσθετες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις (6ο κριτήριο) που αφορούν την διενέργεια περιβαλλοντικών μετρήσεων, λήψη προληπτικών μέτρων κ.λ.π., την υποχρέωση για προοδευτική αποκατάσταση του ορυχείου (επιχώσεις, αναπλάσεις, αναδασώσεις) κατά την διάρκεια της εκμετάλλευσης και όχι στο τέλος κ.α.
- Σε σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη (7ο κριτήριο) προς την τοπική κοινωνία, συντελεστής βαρύτητας 15% αποδίδεται μόνο στον αριθμό θέσεων πλήρους απασχόλησης που θα έχουν δημιουργηθεί στο τέλος της πρώτης μισθωτικής τριετίας, με ελάχιστο αποδεκτό αριθμό τους 100 απασχολούμενους. Αντίθετα, δεν έχουν συγκεκριμένη βαρύτητα στην αξιολόγηση παράμετροι όπως η προστασία οικισμών, η δυνατότητα απασχόλησης ντόπιων κατοίκων, η εκτέλεση έργων υποδομής στην ευρύτερη περιοχή, και η δυνατότητα χρησιμοποίησης εξορυκτικού - μεταφορικού εξοπλισμού τον οποίο διαθέτουν κάτοικοι της περιοχής.
-Τέλος, στα κριτήρια αξιολόγησης , αλλά χωρίς να αποδίδονται συγκεκριμένοι συντελεστές βαρύτητας προσδιορίζονται οι εγγυήσεις ( 8ο κριτήριο) καλής εκτέλεσης σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης.
Να θυμίσουμε εδώ ότι, πέραν των προαναφερθέντων ομίλων, για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου έχουν ενδιαφερθεί ο όμιλος Μυτιληναίου, ο όμιλος Κοπελούζου, η ΕΛΜΙΝ εταιρεία συμφερόντων του Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη, ο όμιλος της Μηχανικής κ.α.
Οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία έως τις 30 Αυγούστου να παρουσιάσουν στην επιτροπή αναλυτικά τα σχέδιά τους για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης.
Σωτήρης Χιωτάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου