Ο ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ για εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα εργοστασίων της ΔΕΗ επιβεβαιώνει με τον πλέον σαφή τρόπο όλους όσοι υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύτηκε το μνημόνιο αλλά πανικόβλητη αποδέχθηκε ό,τι της ζήτησαν οι εταίροι. Κανένας δεν αμφισβητεί την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Κοινότητα, άλλωστε οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες έχουν
υιοθετηθεί από τα κράτη-μέλη και πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή. Το αν θα αποβούν προς όφελος των καταναλωτών θα φανεί στην πράξη, αν και η εμπειρία απο τις κοινοτικές χώρες που άνοιξαν εδώ και χρόνια τις αγορές τους δεν είναι ιδιαίτερα θετική.
ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ είναι ο βίαιος και συνάμα εκβιαστικός τρόπος με τον οποίο οι εταίροι στο όνομα του μνημονίου ζητούν «εδώ και τώρα» την πώληση σε ιδιώτες επενδυτές του 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προερχόμενης από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και λιγνίτη, που σήμερα εκμεταλλεύεται η ΔΕΗ. Είναι βίαιος διότι οι άλλες χώρες διαπραγματεύονται με την Κομισιόν χρονοδιαγράμματα σταδιακής απελευθέρωσης της αγοράς και στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες αρνηθούν, μπορούν να κερδίσουν μέχρι 2 χρόνια μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα, διότι οι εταίροι συνδέουν την απελευθέρωση με το μνημόνιο, που σημαίνει ότι μπορούν κάλλιστα να «μπλοκάρουν» τα δάνεια προς τη χώρα μας, εάν η κυβέρνηση αρνηθεί να εκτελέσει την εντολή.
ΕΙΝΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ, γιατί το μνημόνιο μιλάει αόριστα για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας χωρίς να προσδιορίζει ρητώς ότι η ΔΕΗ πρέπει να «μικρύνει». Αλλωστε μέχρι πριν από ένα χρόνο η Κομισιόν δεν ζητούσε την πώληση εργαστασίων της ΔΕΗ, αλλά την εκχώρηση σε ιδιώτες του 40% των κοιτασμάτων λινγίτη σε βάθος χρόνου.
ΩΣΤΟΣΟ, ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις ασάφειες του μνημονίου, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι σκόπιμες. Με άλλα λόγια, η υπόθεση της ΔΕΗ δεν θα είναι η μόνη, αλλά πριν από την εκταμίευση κάθε δόσης των δανείων θα έρχεται η τρόικα με έναν κατάλογο απαιτήσεων και θα ζητάει την υλοποίησή τους. Ειναι λοιπόν προφανές ότι στη διαπραγμάτευση με την τρόικα η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν και έδωσε ό,τι της ζήτησαν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ e-typos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου