DEH

DEH

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Καθώς ο υδράργυρος χτυπά “κόκκινο” η ΔΕΗ ρίχνει με φειδώ στην μάχη και τα υδροηλεκτρικά

Γιώργος Φιντικάκης

Τα υδροηλεκτρικά επιστρατεύει η ΔΕΗ προκειμένου να καλύψει τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνεται από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες η αυξημένη ζήτηση για ρεύμα, καθώς ο υδράργυρος χτυπά “κόκκινο” σε πλειάδα περιοχών.

Τούτο σημαίνει ότι κατά τις κρίσιμες ώρες μεταξύ 11 το πρωι με 3 το μεσημέρι και 8 με 10 το βράδυ, δηλαδή στις αιχμές της ζήτησης, η επιχείρηση προτίθεται να ρίξει στην μάχη, αλλά

με φειδώ, για παράδειγμα για μια ώρα, ακόμη και 2.000-2.500 MW των υδροηλεκτρικών της.

Ένα σημαντικό δηλαδή μέρος από τα 3.171 MW της συνολικής ισχύος των 15 υδροηλεκτρικών της μονάδων, την οποία όλο το προηγούμενο διάστημα διατηρούσε ως “κόρη οφθαλμού”, χωρίς να την διαθέτει στον ΑΔΜΗΕ, καθώς η φετινή παραγωγή σε νερά είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν σε κάποιες περιοχές, όπως Λάρισα και Πάτρα ακόμη και στους 37-38 βαθμούς, η χρήση των υδροηλεκτρικών θεωρείται αναπόφευκτη. Στις δύσκολες ημέρες που ακολουθούν, η επιχείρηση μπορεί να χρειαστεί να διαθέσει στο σύστημα ακόμη και το 50%-60% της συνολικής της υδροηλεκτρικής ισχύος, αλλά για σύντομο διάστημα, δηλαδή για μία ώρα ή κάτι παραπάνω, αφού τα φετινά αποθέματα είναι αρκετά χαμηλά.  

Σε όλο το προηγούμενο πεντάμηνο η επιχείρηση “δούλευε” κυρίως τις μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου να διατηρήσει ανέπαφη την περιορισμένη φετινή υδροηλεκτρική παραγωγή ενόψει του καλοκαιριού. 

Παραγωγή 24% χαμηλότερη από την περυσινή

Διαβάζοντας το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ προκύπτει ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους η υδροηλεκτρική παραγωγή ήταν κατά 24% χαμηλότερη απ’ ότι πέρυσι και κινήθηκε σε μόλις 995 GWh έναντι 1.308 GWh το ίδιο διάστημα του 2019.

Τα στοιχεία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά αν τα συγκρίνει κανείς μήνα- μήνα. Τον Ιανουάριο η φετινή παραγωγή υδροηλεκτρικών ήταν χαμηλότερη κατά 43% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, τον Φεβρουάριο 58%, για να διορθωθεί κάπως η κατάσταση τον Μάρτιο (-5%) και να περάσουμε σε θετικό ισοζύγιο από τον Απρίλιο (20%), τάση που διατηρήθηκε και τον Μάιο (5%).

Σε κάθε περίπτωση τα νερά συμμετείχαν στην συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού με μόλις 6% τον Ιανουάριο, 4% τον Φεβρουάριο, 6% τον Μάρτιο, 7% τον Απρίλιο και 9% τον Μάιο.

Ειδικά τον Μάιο η καθαρή παραγωγή υδροηλεκτρικών διαμορφώθηκε σε 244.728 MWh με τον συντελεστή χρησιμοποίησης να κινείται σε μόλις 10%, έναντι 38% των μονάδων φυσικού αερίου.

Ενόψει φυσικά των πρώτων υψηλών θερμοκρασιών τα βλέμματα στρέφονται και στον ΔΕΔΔΗΕ. Το φετινό στοίχημα για τον διαχειριστή είναι να καταφέρει καλύτερες επιδόσεις έναντι των περυσινών όπου η ελλιπής συντήρηση και οι μειωμένες επί σειρά ετών επενδύσεις είχαν ως αποτέλεσμα μπαράζ από μικρές και μεγαλύτερες βλάβες στο δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: