DEH

DEH

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Στα “μαλακά” το ηλεκτρικό σύστημα στον πρώτο μίνι καύσωνα του καλοκαιριού - Στα 7.600 MW η σημερινή αιχμή, μπαίνουν τα υποχρεωτικά νερά

Γιώργος Φιντικάκης

Στα δύσκολα μπαίνει σταδιακά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με τις θερμοκρασίες σήμερα να αναμένονται κατά τόπους στους 37, 38 και 39 βαθμούς, όπως σε Αθήνα, Θεσσαλία, Μακεδονία, Δυτική Στερεά και Δ.Πελοπόννησο και την ζήτηση για ρεύμα να εκτιμάται ότι θα σημειώσει περαιτέρω αύξηση, φτάνοντας τις 7.600 MW.

Το πρώτο πάντως δυνατό τεστ του καλοκαιριού, το χθεσινό, οπότε και ο υδράργυρος χτύπησε θερμοκρασίες 37 και 38

βαθμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας, το ηλεκτρικό σύστημα ανταποκρίθηκε θετικά, χωρίς προβλήματα και εκπλήξεις με την ζήτηση να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 7.300 MW και την ΔΕΗ να αναγκάζεται να κάνει χρήση των λεγόμενων υποχρεωτικών νερών

Ταυτόχρονα την τελευταία εβδομάδα η χονδρική τιμή έχει αυξηθεί κατακόρυφα και από τα πολύ χαμηλά επίπεδα των μόλις 28,62 ευρώ η μεγαβατώρα στις 28 Ιουνίου, εκτινάχθηκε την επομένη στα 38,95 ευρώ, για να ανέβει περαιτέρω την Τρίτη στα 44,52 και να φτάσει χθες στα 45,01 ευρώ. Σωρευτικά μέσα στον Ιούνιο η οριακή τιμή συστήματος κατέγραψε αύξηση 28%, ανοδική τάση που συνεχίζεται.

Κατά τις ώρες αιχμής των δύο τελευταίων ημερών, δηλαδή μεταξύ 8 και 11 το πρωί, χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν κάποιες περιορισμένες αρχικά ποσότητες υδροηλεκτρικής ισχύος, οι οποίες και στην διάρκεια της ημέρας αυξήθηκαν και συγκεκριμένα έφτασαν το βράδυ στα επίπεδα των 1.850 MW. Τάξη μεγέθους που πάντως απέχει ακόμη από εκτιμήσεις για επιστράτευση ακόμη και 2.000-2.500 MW υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Σήμερα, με την πρόβλεψη να μιλά για αιχμές της τάξης των 7.600 MW ενδεχομένως και να χρειαστεί να αυξηθούν οι ποσότητες των υποχρεωτικών νερών, χωρίς ωστόσο και πάλι η ΔΕΗ να προτίθεται να ρίξει στην μάχη μεγάλο μέρος από τις εφεδρείες τις οποίες φυλά ως “κόρη οφθαλμού” για τις ακόμη πιο δύσκολες ημέρες που έρχονται.

Το πρώτο αυτό τεστ όμως ανέδειξε για μια ακόμη φορά και κάτι ακόμη. Το πόσο ασύμφορη έχει καταστεί η χρήση των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης καθώς όλες αυτές τις τελευταίες ημέρες, τα εργοστάσια σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη λειτουργούν στο ελάχιστο με την ΔΕΗ, μπροστά στο πανάκριβο κόστος που συνεπάγεται πλέον η παραγωγή λιγνιτικής ενέργειας (90-100 ευρώ η μεγαβατώρα), να προτιμά να καλύπτει τις ανάγκες της ζήτησης με μονάδες φυσικού αερίου ή με νερά. Και πάλι η χρήση των τελευταίων γίνεται με εξαιρετική φειδώ, καθώς θα χρειαστούν κατά τις δύσκολες εβδομάδες που έρχονται μέσα στον Ιούλιο. Η σημερινή και αυριανή ημέρα αναμένεται να αποτελέσουν δύο από τις πιο ζεστές της πρώτης αυτής εβδομάδας, συμπαρασύροντας ακόμη υψηλότερα την ζήτηση, ενώ από το Σαββατοκύριακο ο υδράργυρος αναμένεται ελαφρώς να υποχωρήσει.

Ενόψει πάντως των δύσκολων ημερών που έρχονται καθώς παραδοσιακά ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές αιχμές, η επιχείρηση μπορεί να χρειαστεί να διαθέσει στο σύστημα ακόμη και το 50%-60% της συνολικής της υδροηλεκτρικής ισχύος ύψους 3.171 MW, αλλά για σύντομο διάστημα, δηλαδή για μία ώρα ή κάτι παραπάνω, αφού τα φετινά αποθέματα είναι αρκετά χαμηλά. Σε όλο το προηγούμενο πεντάμηνο η επιχείρηση “δούλευε” κυρίως τις μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου να διατηρήσει ανέπαφη την περιορισμένη φετινή υδροηλεκτρική παραγωγή ενόψει του καλοκαιριού. 

Η φετινή υδροηλεκτρική παραγωγή είναι πολύ χαμηλότερη από την περυσινή και συγκεκριμένα κατά 24%, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου διαμορφώθηκε σε μόλις 995 GWh έναντι 1.308 GWh το ίδιο διάστημα του 2019. Τα στοιχεία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά αν τα συγκρίνει κανείς μήνα- μήνα. Τον Ιανουάριο η φετινή παραγωγή υδροηλεκτρικών ήταν χαμηλότερη κατά 43% έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, τον Φεβρουάριο 58%, για να διορθωθεί κάπως η κατάσταση τον Μάρτιο (-5%) και να περάσουμε σε θετικό ισοζύγιο από τον Απρίλιο (20%), τάση που διατηρήθηκε και τον Μάιο (5%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: