DEH

DEH

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Πρόστιμα 58.600 ευρώ στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου – Ελλείψεις στα φορτηγά

Συνολικά 61 τακτικούς και έκτακτους ελέγχους κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2020 διενήργησαν τα Σώματα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Νοτίου και Βορείου Ελλάδας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν αρκετές παραβάσεις και εισηγήθηκαν προς τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση, πρόστιμα αξίας 607.176 ευρώ.

Αναλυτικότερα επιβλήθηκαν τρία πρόστιμα για Παράβαση του

Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών στα Λιγνιτωρυχεία της Δυτικής Μακεδονίας: 7.001, 14.000 και 37.601 ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά αφορούν το μεταλλευτικό κώδικα και όχι περιβαλλοντικές παραβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το πρόστιμο 5.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε στις 30 Ιουλίου 2018 από την Επιθεώρηση Μεταλλείων στη ΔΕΗ διότι δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα υψόμετρα στις εξωτερικές αποθέσεις του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου του Λ.Κ.Δ.Μ.. Ο αποθέτης Α5 που λειτουργούσε παράνομα σταμάτησε μετά την επιβολή του προστίμου τη λειτουργία του για την ευστάθεια των αποθέσεων όταν υπήρχε παράβαση των υψομέτρων κατά 30-40 μέτρα και κίνδυνος κατολίσθησης. Η ΔΕΗ έκανε ένταση κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε και το πρόστιμο αποστάλθηκε προς είσπραξη στη ΔΟΥ Κοζάνης χωρίς φυσικά να σταματάει η δυνατότητα ένδικων μέσων για την ακύρωσή του.

Τα υπόλοιπα και περισσότερα πρόστιμα έχουν να κάνουν με παραβάσεις που σημειώθηκαν στα εργολαβικά φορτηγά, τα οποία δεν είχαν φαρμακείο, πυροσβεστήρα, τις απαιτούμενες άδειες και βάρος και ό,τι άλλο ορίζει η μεταλλευτική νομοθεσία και φυσικά χρεώνονται στη ΔΕΗ.

prlogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: