DEH

DEH

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Manager ειδικών αποστολών αυτός που θα πάρει στα χέρια του την «βόμβα» που ονομάζεται ΔΕΗ

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα που θα πάρει στα χέρια του την «βόμβα» της ΔΕΗ, μετά την παραίτηση του Μανώλη Παναγιωτάκη. Στην συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε αυτό που το ζητήθηκε. Ο Μανώλης Παναγιωτάκης, θα παραμένει στην θέση του μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης του.
Πολλά ονόματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 24ώρο, αλλά όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το newsit.gr, αυτός που τελικά θα αναλάβει την ΔΕΗ έχει βολιδοσκοπηθεί εδώ και καιρό και έχει αποδεχθεί την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είναι καθαρά επιλογή του πρωθυπουργού.
Το έργο που θα κληθεί να επιτελέσει μόνο εύκολο δεν είναι. Η προσπάθεια για την διάσωση της ΔΕΗ θα είναι συνεχής και επίπονη και χωρίς να είναι εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση. Η κατάσταση της ΔΕΗ μόνο εύκολη δεν είναι είναι, αφού έχει φτάσει στο παρά πέντε της κατάρρευσης.
Το σχέδιο που φαίνεται να έχει μπει σε λειτουργία χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη θα αφορά την εξυγίανση της επιχείρησης και εξασφάλιση της ρευστότητας και η δεύτερη σχετίζεται με την είσοδο σε αυτή στρατηγικού επενδυτή.
Οι προσπάθειες αρχικά θα επικεντρωθούν στους εξής άξονες:
τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων χρεών, κίνηση από την οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει ακόμη και 400-500 εκατ. ευρώ ως το φθινόπωρο.
Είσπραξη 200 ακόμη εκατ. από αποζημιώσεις που δικαιούται η επιχείρηση για παλαιές Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, τις οποίες αναγνώρισε πρόσφατα η ΡΑΕ.
Κυνήγι για είσπραξη οφειλών υπό την απειλή διακοπών από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Μείωσης του μισθολογικού κόστους της ΔΕΗ, είτε μέσω αποχωρήσεων εργαζόμενων που έχουν ήδη θεμελιώσει τα όρια ηλικίας, προγράμματα παροχής κινήτρων σε μέρος του προσωπικού (εθελούσια).
Παραχωρήσεις υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, οι οποίες θα συνοδευτούν από τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές
Μακροχρόνια μίσθωση μικτών πακέτων μονάδων σε ιδιώτες, που θα τις εκμεταλλεύονται, με αντάλλαγμα να καταβάλλουν στην επιχείρηση ένα ετήσιο μίσθωμα.
Και στο βάθος στρατηγικός επενδυτής
Στο τέλος όλης αυτής της διαδρομής εξυγίανσης, που εκτιμάται ότι θα πάρει χρόνο, θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο μέρος του σχεδίου που προβλέπει την πώληση ενός ποσοστού της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου αυτή να βρει την τεχνογνωσία και τα κεφάλαια για να παίξει ένα ευρύτερο ρόλο στη ευρύτερη περιοχή.
Το έχει παραδεχθεί κατ’ επανάληψη, ο νέος υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας το σενάριο ως εξαιρετικά δύσκολο, όταν η επιχείρηση βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. «Δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής και δεν υπάρχει γιατί η εταιρεία έχει απαξιωθεί και δεν υπάρχει ενδιαφέρον, οπότε όσοι φοβούνται για ιδιωτικοποίηση ας μην ανησυχούν», έχει αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης φέρνοντας ως παράδειγμα την υπόθεση των λιγνιτικών μονάδων για τις οποίες δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Η αναμενόμενη παραίτηση
Η παραίτηση – απόλυση του Μ. Παναγιωτάκη, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό την κακή πορεία της εταιρίας και δεν μπορεί να του πιστωθεί το γεγονός ότι σε κάποιες επιλογές της κυβέρνησης για την ΔΕΗ, είχε διαφορετική άποψη. Αρκετοί λένε ότι σε θέσεις ευθύνης, όταν σου επιβάλλουν κάτι με το οποίο δεν συμφωνείς και θεωρείς ότι είναι στρατηγικής σημασίας, απλά υποβάλεις την παραίτησή σου, κάτι που δεν έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ.
Επί δικής του θητείας η ΔΕΗ έγραψε ζημιές 903 εκατ. το 2018 και το πρώτο 3μηνο του 2019, οι ζημιές υπερβαίνουν τα 200 εκατ.
Ο Μ. Παναγιωτάκης έχει διατελέσει πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κατά την δεκαετία του ’90, είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Απρίλιο του 2015, από τον πρώτο του πολιτικό προϊστάμενο Παναγιώτη Λαφαζάνη. Του χρεώνεται ότι παρέλαβε μια επιχείρηση με κέρδη 91,3 εκατ ευρώ το 2014, και την παραδίδει στον επόμενο μία επιχείρηση με τεράστιες ζημιές και αυξημένα χρέη. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, από 1,7 δισ. όταν παρέλαβε την επιχείρηση, φτάνουν σήμερα στα 2,7 δισ.
Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο Μ. Παναγιωτάκης είχε εξαγγείλει σαφάρι εναντίον 890.000 οφειλετών με χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ, παρ’ ότι αυτό θα μπορούσε να το είχε κάνει προ ετών, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Επίσης παρουσίασε ένα σχέδιο σωτηρίας για την ΔΕΗ, που περιλάμβανε την είσοδο στην επιχείρηση στρατηγικού επενδυτή.
 
Από το newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: