DEH

DEH

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Σε συναγερμό μέτοχοι και ομολογιούχοι της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ Σε συναγερμό μέτοχοι και ομολογιούχοι της ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ

Σημάδια έντονης ανησυχίας εκπέμπουν τις τελευταίες ημέρες
μικροί και μεγάλοι μέτοχοι μειοψηφίας της ΔΕΗ, μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση για το σχέδιο "απαλλοτρίωσης” της 100% θυγατρικής εταιρείας των δικτύων ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα η ανησυχία αυτή αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου, με τη μετοχή της εταιρείας να χάνει έως και 24,5% σε 7 συνεδριάσεις, αν και σήμερα έκλεισε με κέρδη 3,81% μετά τις απώλειες 5,52% της Παρασκευής.
Για να υπάρξει αυτή η σχετική σταθεροποίηση της μετοχής, χρειάστηκε να γίνουν πυροσβεστικές παρεμβάσεις τόσο από
τον επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, που διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση θα στηρίξει την προσπάθεια του βασικού μετόχου για την υλοποίηση της συμφωνίας με τον πιο αποδοτικό τρόπο για την επιχείρηση και τους λοιπούς μετόχους, όσο και από τον αρμόδιο.. υπουργό που διαβεβαίωσε ότι η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί πλήρως.
Το ερώτημα ωστόσο που συνεχίζει να προκαλεί ανασφάλεια στους μετόχους της ΔΕΗ είναι ο τρόπος και η μεθόδευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τμήμα μετόχων της ΔΕΗ αλλά και το τμήμα σχέσεων με τις αγορές, δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες αρκετά ερωτήματα από επενδυτές, οι οποίοι ζητούσαν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες για τη διαδικασία και τις επιπτώσεις της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πάντως ο μεγαλύτερος ιδιώτης μέτοχος της ΔΕΗ, το fund Silchester που κατέχει το 13,8% της εταιρείας κρατά κλειστά τα χαρτιά του χωρίς ακόμη να έχει ακόμη εκδηλώσει τις προθέσεις του.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα του ΑΔΜΗΕ ήταν μεταξύ των ζητημάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφερόντος των 8 fund managers με τους οποίους συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Μ. Παναγιωτάκης, μεταξύ των οποίων και η Fidelity (που κάποτε είχε ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας). Μάλιστα τα μηνύματα που εστάλησαν ήταν ότι εάν δεν υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση του σκηνικού τόσο για τον ΑΔΜΗΕ όσο και για τις ανεξόφλητες οφειλές αλλά και το μέλλον της αγοράς δεν θα πρέπει να αναμένονται επενδυτικές κινήσεις.
Την ίδια στιγμή πάντως κάποιες πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από την πλευρά της τρόικας και ειδικότερα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ενστάσεις προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και επικεντρώνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επί της μεθόδευσης και της διαδικασίας που προτείνεται να ακολουθεί. Έτσι ενώ η Επιτροπή συμφωνεί επί της αρχής, δηλαδή στο μοντέλο 51% Δημόσιο και 49% ιδιώτες, θέτει ζητήματα διασφάλισης των μετόχων καθώς και συμβατότητας με τις αρχές εταιρικής διακυβέρνησης.
Ξεκίνησαν υποβαθμίσεις
Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα "Κ” οι ανησυχίες της αγοράς έχουν ήδη ξεκινήσει να αποτυπώνονται και στις αναλύσεις των χρηματιστηριακών. Στην τελευταία έκθεση της για τη μετοχή της ΔΕΗ, η  Alpha Finance προχωρά σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη ανά μετοχή της ΔΕΗ κατά 85%, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνει στην αποτίμησή της τις επιπτώσεις από το θέμα του ΑΔΜΗΕ. Η χρηματιστηριακή βάζει αστερίσκο για το θέμα ΑΔΜΗΕ μέχρις ότου οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα και η αξία της συναλλαγής, δηλώνοντας ότι δεν προχωρά σε αλλαγή των εκτιμήσεών της για τον όμιλο. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι μέχρι να γίνουν γνωστές όλες οι πληροφορίες για το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, το προφίλ ρίσκου της ΔΕΗ αναβαθμίζεται.  Σημειώνεται ότι η Alpha Finance προχώρησε σε μείωση της τιμής στόχου άνω του 50% από τα 9 ευρώ στα 4 ευρώ, επικαλούμενη εκτός από το ομιχλώδες τοπίο γύρω από τον ΑΔΜΗΕ, τους κινδύνους από τις ανεξόφλητες οφειλές και τις αυξημένες προβλέψεις αλλά και τη διαφαινόμενη απώλεια σημαντικού μεριδίου στη λιανική.
Εκτός από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται στο ενδεχόμενο οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης να προχωρήσουν σε περαιτέρω υποβάθμιση της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι στην τελευταία της αξιολόγηση τον περασμένο Ιούλιο η Standard & Poor's υποβαθμίζοντας τη ΔΕΗ σε CCC-, είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία στο θέμα του δανεισμού της εταιρείας και στις ανάγκες για χρηματοδότηση των επενδύσεων στο δίκτυο ηλεκτρισμού.
Τα προβλήματα
Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται σε σχέση με τη διαδικασία που έχει επιλεγεί αφορά στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μειοψηφίας. Συγκεκριμένα για να προχωρήσει η πώληση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί η απόφαση από τη γενική συνέλευση των μετόχων όπου ο πωλητής θα είναι ταυτόχρονα αγοράστής, καθώς το 51% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο κράτος ενώ και ο ΑΔΜΗΕ προβλέπεται να περάσει στην κυριότητα του Δημοσίου.
Βεβαίως το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας που εμπνεύστηκε το σχέδιο, υπογραμμίζει από την πλευρά του ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματα της ΔΕΗ, θα προστατευτεί η εταιρεία από τις αναταράξεις που θα προκληθούν και ότι η εταιρεία θα αποζημιωθεί πλήρως. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση παραμένουν μια σειρά από ερωτήματα:
•    Για να πουληθεί το 49% του ΑΔΜΗΕ από το δημόσιο (χρηματιστήριο και στρατηγικός) θα ακολουθηθεί μια χρονοβόρα διαδικασία, που θα διαρκέσει ίσως και 2 χρόνια (προετοιμασία διαγωνισμού, αποτίμηση, έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές κλπ). Δηλαδή η ΔΕΗ θα χάσει άμεσα τη θυγατρική της και θα ξεκινήσει να αποζημιώνεται σε δύο χρόνια
•    Η απόσχιση των παγίων του ΑΔΜΗΕ από τον μητρικό όμιλο προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τραπεζών που έχουν χορηγήσει δάνεια στη ΔΕΗ. Με δεδομένο ότι προκαλούνται σοβαρές επιπλοκές στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της εταιρείας αποτελεί ερωτηματικό το κατά πόσο θα δοθεί το πράσινο φως
•    Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το 20% της νέας εταιρείας ή θα υπάρχει και μελλοντική option ως επιπλέον κίνητρο;
•    Με δεδομένο ότι ένα τμήμα των εσόδων της νέας εταιρείας θα δεσμευτεί για την αποπληρωμή σε βάθος χρόνου της ΔΕΗ για το ποσοστό που αποκτά το Δημόσιο, εγείρονται ζητήματα σε σχέση με τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ και του Δεκαετίούς προγράμματος Ανάπτυξης. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για τις απαραίτητες επενδύσεις για τη συντήρηση και ανανέωση του υφιστάμενου ηλεκτρικού συστήματος
•    Ερωτηματικό επίσης είναι ποιο θα είναι το καθεστώς που θα διέπει τους εργαζόμενους στη νέα εταιρεία: θα συνεχίσουν να καλύπτονται από τον κανονισμό προσωπικού της ΔΕΗ ή θα  υπαχθούν στα ισχύοντα για το Δημόσιο;


(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: