DEH

DEH

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ

Σε «αναμμένα κάρβουνα» η ΔΕΗ για τον ΑΔΜΗΕ - Οι πρώτες αντιδράσεις

Ανησυχία για την εικόνα που θα έχει η ΔΕΗ μετά την κρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εκφράζει η ΓΕΝΟΠ. Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας περιμένουν οι εργαζόμενοι για να τοποθετηθούν. Ραντεβού με Π. Σκουρλέτη.

Έντονος προβληματισμός αναφορικά με το πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ, επικρατεί μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων.
Μέχρι στιγμής εκτός από τα όσα ανεπίσημα ανέφεραν χθες το βράδυ πηγές του υπουργείου, δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία λεπτομέρεια για τις επόμενες κινήσεις, τον τρόπο που θα γίνει η μεταβίβαση των μετοχών και κυρίως την αποζημίωση της ΔΕΗ ΔΕΗ -7,64% για την απώλεια των δικαιωμάτων επί των μετόχων του ΑΔΜΗΕ.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο ΑΔΜΗΕ και τα περιουσιακά του στοιχεία, δηλαδή το φυσικό μονοπώλιο των δικτύων και τα έσοδα που προσφέρει, αποτελούν μία από τις ισχυρότερες εγγυήσεις που μπορεί να προσφέρει η επιχείρηση για την εξασφάλιση δανεισμού.
Ανησυχία για την εικόνα που θα έχει η ΔEΗ μετά την κρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε στο Euro2day.gr o πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, τονίζοντας ιδιαίτερα το θέμα της αποζημίωσης της επιχείρησης.
Ο ίδιος είπε ότι θα αναμένει το τελικό κείμενο της συμφωνίας προκειμένου να τοποθετηθεί. Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ και την Πέμπτη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ σε συνδικαλιστικό επίπεδο προετοιμάζεται για κινητοποιήσεις.
Γενικότερη εκτίμηση πάντως είναι ότι η διάθεση του 49% των μετόχων του ΑΔΜΗΕ σε επενδυτές μέσω και του χρηματιστηρίου ανοίγει τον δρόμο για είσοδο στο μετοχικό του κεφάλαιο, εταιρειών που στο παρελθόν είχαν συμμετάσχει στον διαγωνισμό για ιδιωτικοποίηση του 66% των μετοχών, όπως η ιταλική TERNA.
Μάλιστα ακούγονται και πικρόχολα σχόλια για την προοπτική αυτή, όπως και για τον ρόλο μελών των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, που αποδέχτηκαν την κρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με «αντάλλαγμα» την παραχώρηση του μάνατζμεντ μαζί με μικρό ποσοστό μετοχών σε μια από τις εταιρείες που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που διέκοψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (πρωτίστως TERNA και βέλγικος ELIA).

ΔΕΗ: Κανένα δάνειο δεν έχει ως εξασφάλιση πάγια του ΑΔΜΗΕ

Σε ανακοίνωσή της νωρίτερα, η ΔΕΗ Α.Ε. διευκρίνισε ότι αναφορές δημοσιευμάτων του Τύπου σε «δάνεια που έχουν δοθεί με υποθήκη και περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ» είναι παντελώς ανακριβείς.
Καμία δανειακή σύμβαση της ΔEΗ ΔΕΗ -7,64% δεν έχει ως εξασφάλιση υποθήκη παγίων περιουσιακών στοιχείων.
Επιπρόσθετα, αναφορά σε «όρο δανειακής σύμβασης της ΕΤΕπ, που προβλέπει επιστροφή σε ρευστό ή σε μετοχές που μπορούν να εξαγοραστούν σε διάστημα έξι μηνών σε περίπτωση πώλησης περιουσιακών στοιχείων κατά το αντίστοιχο ποσό» είναι επίσης ανακριβής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: