DEH

DEH

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Υπ. Ενέργειας: Αυτή είναι η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ

Σκουρλέτης: Εξετάζεται η απαλλαγή φορολόγησης από τέλος διακοψιμότητας
Υπεραμύνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της λύσης που δόθηκε για τον ΑΔΜΗΕ σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.
Σε αναλυτικό σημείωμα που διένειμε σημειώνει ότι «η συμφωνία των δύο μερών προβλέπει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται για την απόκτηση και διατήρηση ποσοστού 51% των μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ. Ποσοστό 20% των μετοχών θα πωληθεί σε διεθνή Διαχειριστή Δικτύων (TSO) και το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο επενδυτικό κοινό.
Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η συμφωνία αναφέρει ότι η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από επενδυτή θα πρέπει γίνει το συντομότερο δυνατόν και η διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών, μέσω του χρηματιστηρίου, σε επόμενη φάση.
Το ελληνικό Δημόσιο θα διατηρεί την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος θα επιλεχθεί με κοινή συναίνεση.
Το ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει να καταβάλει το αντίτιμο για το Δίκτυο Υψηλής Τάσης, που σήμερα ανήκει στη ΔΕΗ, με τα έσοδα από την πώληση μετοχικού μεριδίου στον «στρατηγικό» επενδυτή, από τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και με ένα ποσοστό έως 10% από τα αποτελέσματα EBITDA του ΑΔΜΗΕ σε ετήσια βάση και μέχρι την πλήρη εξόφληση του οριζόμενου τιμήματος».
Οπως υποστηρίζει «η τελική συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ είναι αποτέλεσμα επίπονης και εμπεριστατωμένης διαπραγμάτευσης, η οποία υπηρετεί την σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε αντίθεση με την προηγούμενη επιλογή- η οποία είχε νομοθετηθεί- για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με απώλεια ποσοστού της τάξης του 66% των μετοχών του», σημειώνει.
Η δομή της μετοχικής σύνθεσης του νέου ΑΔΜΗΕ αντιστοιχεί με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της ίδιας της ΔEΗ, όπου το Δημόσιο διατηρεί επίσης το 51% των μετοχών».
Σύμφωνα με το υπουργείο, «η συμφωνία συμβάλει πλήρως στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ενεργειακή αγορά και στην ασφάλεια του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα υποστηριχθεί η ΔEΗ, προκειμένου με ομαλότητα και χωρίς κραδασμούς να ανταπεξέλθει της διαδικασίας διαχωρισμού του Δικτύου Μεταφοράς.
Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ θα συνεχίσουν το σημαντικό έργο τους, μέσα στη μεταβαλλόμενη ενεργειακή αγορά, η οποία οδεύει προς το νέο μοντέλο λειτουργίας της, βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών.
Βασικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η επάρκεια ενέργειας και η μείωση του κόστους, ειδικά για τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, αλλά και συνολικά, καθώς η ενέργεια είναι βασικό συστατικό κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας.
Τέλος, συστήνεται ψυχραιμία σε όλους εκείνους που «ελπίζουν» ή «φοβούνται» μέχρι και ότι θα καταρρεύσει το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, λόγω της συμφωνίας. Τόσο οι «φόβοι» τους, όσο και οι «ελπίδες» τους, θα διαψευστούν. Το Δίκτυο θα συνεχίσει να υπάρχει με δημόσιο έλεγχο και το ελληνικό Κράτος θα μπορεί να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».

http://www.euro2day.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: