DEH

DEH

Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Σωματεία εργαζομένων: Η ΑΗΚ δεν είναι προς πώληση και ούτε πρόκειται να πωληθεί

Με επιστολή τους προς την ανώτατη διευθυντική ομάδα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), τα σωματεία εργαζομένων ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, επανέρχονται στο θέμα της αποκρατικοποίησης της Αρχής, προειδοποιώντας ότι η ΑΗΚ δεν είναι προς πώληση και ούτε πρόκειται να πωληθεί.
Τα τέσσερα σωματεία που δραστηριοποιούνται στην Αρχή αναφέρουν ότι για το θέμα της ερμηνείας και της συνταγματικότητας του Νόμου Περί Αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται σε επαφή με νομικούς συμβούλους, στους οποίους έχουν αναθέσει την εξεύρεση του κατάλληλου τρόπου για την προσβολή του Νόμου και παράλληλα ζητούν να έχουν συνάντηση από κοινού με την ανώτατη διευθυντική ομάδα της Αρχής το συντομότερο.
Τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που θέτουν τα εργασιακά σωματεία προς τη διευθυντική ομάδα της ΑΗΚ σταχυολογούνται στα εξής:
- Η ΑΗΚ είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, τόσο από πλευράς ίδρυσης της, όσο και για τους στόχους και τους σκοπούς που πρέπει να υπηρετεί. Εσείς ως διευθυντικά στελέχη, έχετε υποχρέωση να ενεργείτε σύμφωνα με την Νομοθεσία που διέπει την ΑΗΚ. Εξετάσατε τουλάχιστον νομικώς κατά πόσον η συμμετοχή σας σ’ αυτή την Επιτροπή συγκρούεται ή όχι με την εκ του συντάγματος ιδιότητά σας;
- Γιατί, ενώ ο Νόμος προβλέπει ένα ή περισσότερους εργαζόμενους, αποφασίστηκε η συμμετοχή της Διεύθυνσης; Η διευθυντική σας ιδιότητα ουδεμία σχέση έχει, ούτε απαιτείται, ούτε και ισχύει στην Τεχνική Επιτροπή που εγκαθίσταται. Αναλαμβάνετε να εκτελείτε καθήκοντα πέραν των καθηκόντων που καθορίζονται στο Σχέδιο Υπηρεσίας της θέσης που κατέχετε και πέραν των Κανονισμών και Όρων Υπηρεσίας που διέπουν την απασχόληση σας στην ΑΗΚ.
- Εργοδοτείστε σ’ ένα Οργανισμό Δημόσιου Δικαίου και περιβάλλεστε με τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα στη θέση που κατέχετε, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, πολλάκις αρκετοί από εσάς την έχετε κατοχυρώσει μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτή σας η ιδιότητα, σας επιβάλλει να εξυπηρετείτε το όφελος της Αρχής και κατ’ επέκταση της κοινωνίας και όχι οποιοδήποτε άλλο σκοπό.
- Στο Άρθρο 19 (2) του περί Αποκρατικοποιήσεων Νόμου αναφέρεται ότι «Πρόσωπο, το οποίο ζήτησε τις πληροφορίες , που θα αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι δεν ήταν πρόδηλα αναγκαίες για τους σκοπούς της αποκρατικοποίησης ή χρησιμοποιήθηκαν για αλλότριους σκοπούς, είναι ένοχο αδικήματος» με ποινή φυλάκισης 2 ετών ή/και χρηματικό πρόστιμο €20.000. Με την άσκηση των καθηκόντων σας ως μέλος της Τεχνικής Υπηρεσιακής Επιτροπής υπάρχει ο κίνδυνος να εμπλακείτε σε μια τέτοια νομική διαδικασία, τόσο εσείς προσωπικά, όσο και οι συνεργάτες σας υπάλληλοι εντός της Υπηρεσίας της Αρχής, οι οποίοι θα σας παρέχουν ενδεχομένως πληροφορίες που θα ζητηθούν. Μια τέτοια εξέλιξη θα βρίσκεται πέραν των Κανονισμών και Όρων Υπηρεσίας της Αρχής (Πειθαρχικός Κώδικας).
- Σας προβλημάτισε το γεγονός ότι, πέραν των όποιων οικονομικών στοιχείων πιθανόν να ενδιαφέρουν τον Έφορο όπως π.χ. περιουσιακά, εσείς έχετε και γνώση του στρατηγικού σχεδιασμού της ΑΗΚ η οποία δραστηριοποιείται σε μια ανταγωνιστική αγορά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: