DEH

DEH

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΔΕΗ: Τι Σκέφτεται για το ΝΟΜΕ

Με πολύ προσεκτικά βήματα και χωρίς πρόθεση εμπλοκής επιδιώκει να συμμετάσχει η ΔΕΗ στο δημόσιο διάλογο για την υιοθέτηση του μοντέλου ΝΟΜΕ. Το ζήτημα που θεωρείται κορυφαίο για τη Δημόσια Επιχείρηση είναι οι τιμές βάσει των οποίων θα γίνονται οι δημοπρασίες ενέργειας και οι οποίες δεν θα πρέπει να αφίστανται από τα κόστη της, όπως τα έχει υπολογίσει και δημοσιοποιήσει. Αν και στο κείμενο που έχει ανακοινώσει η ΡΑΕ δεν έχουν συμπεριληφθεί τιμές, εντούτοις, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia.gr, τα σχόλια που θα γίνουν επί της αρχικής πρότασης του Ρυθμιστή επί της ουσίας θα θίγουν εμμέσως πλην σαφώς και αυτό το θέμα και θα προσδιορίζουν τις επιδιώξεις της ΔΕΗ.
Με δεδομένο, συνεπώς, ότι το ΝΟΜΕ θεωρείται ένα ιδιαίτερα πολυσύνθετο θέμα, η ΔΕΗ αιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τη ΡΑΕ παράταση της προθεσμίας για τη δημόσια διαβούλευση, η οποία και δόθηκε χθες. Έτσι, η διαβούλευση, από τις 30 Μαΐου, ολοκληρώνεται στις 11 Ιουνίου. Πάντως, εκτός από τη ΔΕΗ, που υπέβαλε επίσημα το αίτημα, είχε διατυπωθεί προφορικά στο Ρυθμιστή και από άλλους εμπλεκόμενους της αγοράς ανάλογο αίτημα.
Για τη ΔΕΗ θεωρείται σημαντικό να προχωρήσει το ΝΟΜΕ και όπως επισήμαναν κύκλοι της Επιχείρησης που μίλησαν στο energia.gr, πρόθεση της είναι να κάνει κάθε προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της αγοράς. Επειδή, όμως, το συγκεκριμένο μοντέλο χαρακτηρίζεται κοσμογονικό από την άποψη των αλλαγών που θα επιφέρει, η ΔΕΗ χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναλύσει «με τρόπο δημιουργικό και εποικοδομητικό», όπως τονίζεται, όλες τις παραμέτρους του. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα στην αρχική πρόταση της ΡΑΕ, όπως επισημαίνεται, για τα οποία δεν υπάρχουν απαντήσεις. Επιπλέον, το γαλλικό μοντέλο είναι τελείως διαφορετικό και η όποια μεταφορά του δεν μπορεί να γίνει πιστά, καθώς η ελληνική αγορά παρουσιάζει άλλα δεδομένα. Δεν είναι εύκολο, όπως υπογραμμίζεται, να αποκωδικοποιήσεις τις ανάγκες της αγοράς και τι είδους αντίκτυπο θα έχει το συγκεκριμένο μοντέλο σε αυτήν. Συνεπώς, η ΔΕΗ προτίθεται να αναλύσει κάθε πτυχή του θέματος εξαιρετικά προσεκτικά, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες τόσο στην Επιχείρηση όσο και στην ίδια την αγορά. «Θα συζητήσουμε δημιουργικά» ήταν η καταληκτική θέση που εκφράσθηκε από την πλευρά κύκλων της Επιχείρησης.
 
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο energia.gr, εξέφρασαν την άποψη ότι η υιοθέτηση του μοντέλου ΝΟΜΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως χρονική ανάσα για τη μνημονιακή πίεση της προώθησης της μικρής ΔΕΗ. Οι δημοπρασίες ενέργειας που θα βάλουν ισότιμα στο παιχνίδι και τους ανεξάρτητους προμηθευτές, με την πρόσβαση κι αυτών στα φθηνά καύσιμα, θα δώσουν, όπως επισημαίνεται, τη δυνατότητα χρονικά να σχεδιασθεί καλύτερα ο στόχος της πώλησης της μικρής ΔΕΗ, αφού εκτιμηθούν και τα αποτελέσματα του ΝΟΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: