DEH

DEH

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Μηλιός: Κρατικοποίηση των κερδών της ΔΕΗ για κοινωνική πολιτική

"Η ΔΕΗ θα δώσει το 1/3 των κερδών για δωρεάν ρεύμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη" δήλωσε σήμερα μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μηλιός σε τηλεοπτική του παρέμβαση (ΣΚΑΙ) ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να στερείται την δημόσια υγεία, παιδεία, το ρεύμα, το νερό, τα κοινωνικά αγαθά. Το έχουμε κοστολογήσει ακριβώς. Η ΔΕΗ θα δώσει το 1/3 των κερδών για δωρεάν ρεύμα σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Θα γίνει επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Η φορολογία πρέπει να αλλάξει".

Ωστόσο σημειώνεται ότι βάσει των κανόνων που ισχύουν στην Ε.Ε για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, απαγορεύεται να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω των εταιρειών ηλεκτρισμού και της ενέργειας γενικότερα. 


Το αντίθετο μάλιστα ζητάει η Ε.Ε με επίμονο τρόπο: τα τιμολόγια του ρεύματος να αντανακλούν το κόστος απαγορεύοντας τις λεγόμενες "σταυροειδείς" επιδοτήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι πρέπει να γίνουν προσαρμογές στα τιμολόγια για τις μικρές καταναλώσεις 0-800 κιλοβατώρες καθώς επίσης και στα αγροτικά τιμολόγια τα οποία αυτή τη στιγμή επιδοτούνται από τις υψηλότατες τιμές που υπάρχουν σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

Αντίθετα, κοινωνική πολιτική επιτρέπεται με βάση τους κανόνες της Ε.Ε να ασκείται στην ενέργεια μέσω ειδικής φορολογίας, όπως είναι το τέλος ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές.

Βάσει των όσων ισχύουν εάν εφαρμοζόταν η πρόταση του κ. Μηλιού, αυτό θα σήμαινε ευθεία παράβαση των κανόνων της Ε.Ε περί ανταγωνισμού των κρατικών ενισχύσεων, παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωπαικό δικαστήριο και επιβολή προστίμων.

Συγκεκριμένα, η στιχομυθία του κ. Μηλιού με τον Γ. Αυτιά, όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση της εκπομπής "Μαγκαζίνο" στον ΣΚΑΙ, έχει ως εξής: 
"Μηλιός: Ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα, για να συνδεθούν 300.000 νοικοκυριά με το δίκτυο της ΔΕΗ και να λάβουν το ελάχιστο τιμολόγιο δωρεάν το κόστος είναι λίγο παραπάνω από το 1/3 των κερδών της επιχείρησης. πρέπει να τους δοθεί, είναι υποχρέωση της πολιτείας, ο δεύτερος άξονας της πολίτικης μας...

Αυτιάς: άρα λέτε εσείς στη ΔΕΗ, δώστε το 1/3 για να πάρουν ρεύμα οι φτωχοί.

Μηλιός : βεβαίως

Αυτιάς: θα το δώσει;

Μηλιός : θα το δώσει

Αυτίας: με νόμο αναγκαστικό η...;

Μηλιός: θα το δώσει, θα το συζητήσουμε και θα το δώσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: