Χαρά Τζαναβάρα
Οι βασικότερες κυβερνητικές εξαγγελίες για «αναδιάρθρωση» των εργασιακών σχέσεων στην επιχείρηση ήδη εφαρμόζονται! Υψηλό το κόστος της εθελουσίας. Casus belli χαρακτηρίζει η ΓΕΝΟΠ την πρόθεση της κυβέρνησης για ατομικές συμβάσεις στους νέους εργαζομένους.
Σε δημιουργία εντυπώσεων και ενεργοποίηση των πιο συντηρητικών αντανακλαστικών των πολιτών στοχεύουν τα μέτρα «αναδιάρθρωσης» της ΔΕΗ που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Από τις δηλώσεις του, καθώς το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, φαίνεται πως η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι περίπου 17.000 εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας απολαμβάνουν ειδικά προνόμια, για να γίνουν ευκολότερα αποδεκτές από την κοινωνία οι πολυδιαφημισμένες αλλαγές που έχουν κύριο στόχο την «άλωση» της ΔΕΗ από «ημετέρους» και ακριβοπληρωμένα golden boys, ενώ δεν έχουν γίνει γνωστά μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ανάπτυξή της προς όφελος της εθνικής οικονομίας.
Η «Εφ.Συν.» επιχειρεί μια πρώτη, τεκμηριωμένη παρουσίαση της πραγματικής εικόνας που υπάρχει στη ΔΕΗ και δείχνει ότι οι βασικές προτάσεις που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για προσλήψεις και διευθυντικά στελέχη ήδη εφαρμόζονται.
Συγκεκριμένα:
■ Από το 2012, με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πρώτο Μνημόνιο, οι νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ γίνονται με δοκιμαστικές συμβάσεις εννεάμηνης διάρκειας. Σε αυτό το διάστημα οι υποψήφιοι αξιολογούνται και βαθμολογούνται, ενώ όσοι δεν κρίνονται κατάλληλοι απολύονται.
Να σημειωθεί ότι το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρησης έχει συμβάσεις αορίστου χρόνου, επομένως από το 2012 επιτρέπεται να απολυθούν με την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης και με μόνο περιορισμό τις διατάξεις περί μαζικών απολύσεων. Με νόμο, που έχει κυρωθεί το 1974, ο κανονισμός εργασίας έχει ενσωματωθεί στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
■ Με βάση το καταστατικό της ΔΕΗ, οι γενικοί διευθυντές προσλαμβάνονται με πενταετή θητεία, ύστερα από δημόσια προκήρυξη η οποία απευθύνεται σε στελέχη εντός και εκτός της επιχείρησης, που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα.
Οι διευθυντές επιλέγονται από εσωτερική προκήρυξη και έχουν τετραετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τέσσερα χρόνια. Σε περίπτωση που οι θέσεις δεν καλύπτονται από το υπάρχον προσωπικό, μπορούν να καλυφθούν με στελέχη από την αγορά και σε ποσοστό έως 15%.
■ Η εθελουσία έξοδος θα έχει σημαντικό κόστος για τη ΔΕΗ, για το οποίο το υπουργείο δεν έχει δώσει προϋπολογισμό, αλλά έχει πει μόνον ότι η απόσβεσή του θα γίνει σε 2-3 χρόνια.
Περιλαμβάνει τα κίνητρα αποχώρησης και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, για εργοδότη και εργαζόμενο, όπως προβλέπει η ρύθμιση που ισχύει από το 2012, η οποία είχε εφαρμοστεί στον ΟΤΕ κατά την περίοδο 2012-2014. Σε σχέση με την κινητικότητα πρέπει να αναφερθεί ότι ώς τώρα η ΔΕΗ επιβαρύνεται με τη μισθολογική διαφορά για όσους έχουν μετακινηθεί σε υπηρεσίες του Δημοσίου.
■ Λειτουργεί ήδη επιτροπή αμοιβών για τα υπηρεσιακά στελέχη, η οποία με βάση τη νομοθεσία περί Α.Ε. υποβάλλει σε ετήσια βάση τις εκθέσεις της στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ. Η εξέταση των συμβάσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο ισχύει ήδη για τον ΔΕΔΔΗΕ και έχει δημιουργήσει καθυστερήσεις.
Προσλήψεις «ημετέρων»
«Είναι παρεμβάσεις που προαναγγέλλουν προσλήψεις για προσκείμενους στην κυβέρνηση, απαξιώνουν τον ρόλο του ΑΣΕΠ και έχουν στόχο της άλωση της ΔΕΗ», είπε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» στέλεχος της επιχείρησης και σημείωσε το κλίμα ανασφάλειας που επιχειρείται να δημιουργηθεί, ακόμη και σε «γαλάζιους» εργαζομένους που έχουν διακριθεί με γνώμονα την επάρκεια και την προσφορά τους.
Αλλωστε η Ν.Δ. έχει από παλιά στο ενεργητικό της τις προσλήψεις 6.500 υπαλλήλων, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων σήμερα σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Είχαν προσληφθεί την περίοδο 1990-1993, κατά την κυβερνητική θητεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
«Η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ατομικές συμβάσεις για τους νέους εργαζομένους είναι casus belli και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», αναφέρει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας με τον αρμόδιο υπουργό. Προαναγγέλλει νομικές και αγωνιστικές αντιδράσεις, για να μην περάσουν διατάξεις, για τις οποίες επισημαίνει ότι παραβιάζουν το εργατικό δίκαιο και καταργούν ουσιαστικά τις συλλογικές συμβάσεις.
https://www.efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου