DEH

DEH

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Juwi Hellas: Το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό έργο στην Ελλάδα ξεκινά!

Το μεγαλύτερο έργο της ΝΑ Ευρώπης. Ένας Φ/Β Σταθμός συνολικής ισχύος 204MW, μια επένδυση  της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Συναντήσαμε τον κ. Τάκη Σαρρή, CEO της juwi Hellas, καθ’ ύλην αρμόδιο για την ανάληψη, διεκπεραίωση και ολοκλήρωση ενός διεθνούς εμβέλειας project.

Όπως είναι γνωστό ετοιμάζεστε να κατασκευάσετε το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό έργο στην Ελλάδα.

Είναι αλήθεια ότι είναι ένα έργο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα. Είναι ένας Φ/Β Σταθμός συνολικής ισχύος 204MW ο οποίος θα εγκατασταθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης. Περιλαμβάνει την κατασκευή νέου υποσταθμού 150kV και νέου δικτύου υψηλής τάσης, γεγονός που θα ενδυναμώσει σημαντικά το ηλεκτρικό σύστημα στην περιοχή. Το έργο σε πλήρη εξέλιξη, θα είναι μια επένδυση  της τάξης των 150 εκατομμυρίων ευρώ. 
  • Πως αντιμετώπισαν ένα τόσο μεγάλο έργο οι επενδυτές και οι τράπεζες;
  • Το 2018 που ξεκινήσαμε τις επαφές με διεθνείς επενδυτές και τράπεζες η αντιμετώπιση ήταν αρνητική. Η Ελλάδα θεωρούνταν ακόμη ως χώρα υψηλού ρίσκου και όλοι αμφισβητούσαν την απόφαση μας να επενδύσουμε στην Ελλάδα. Η προσέγγιση αυτή άρχισε να αλλάζει εντός του 2019 όταν οι διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ  είχαν ήδη προχωρήσει και τα αποτελέσματα ήταν πλέον εμφανή. Όταν έγινε γνωστό ότι η juwi πέτυχε στον διαγωνισμό με ένα τόσο μεγάλο έργο, τότε οι μεγαλύτεροι θεσμικοί επενδυτές παγκοσμίως καθώς και όλες οι μεγάλες εμπορικές και αναπτυξιακές τράπεζες έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι η προσήλωση, επιμονή και πίστη μας σε αυτό το έργο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος ξένων επενδυτών για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα.

    • Υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση της επένδυσης;
    Η γραφειοκρατία και η πολυνομία είναι τροχοπέδη για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Το έργο παρόλο που είναι πλήρως αδειοδοτημένο, αφού αυτό ήταν προαπαιτούμενο για την συμμετοχή στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, έχει μπει σε μια δαιδαλώδη διαδικασία προκειμένου να τροποποιήσει τους περιβαλλοντικούς του όρους πριν ξεκινήσουμε την κατασκευή. Ο εμπλεκόμενοι φορείς που πρέπει να ξαναγνωμοδοτήσουν είναι δεκάδες, δεν τηρούν τις προθεσμίες που έχουν από τον νόμο, ενώ συχνά ερμηνεύουν τον νόμο διαφορετικά από ότι ο νομοθέτης.
    • Ποια είναι τα ρίσκα που βλέπετε από αυτές τις καθυστερήσεις;
    Η διαδικασία αδειοδότητης ή τροποποίησης των αδειοδοτήσεων ενός έργου ΑΠΕ  είναι μια διαδικασία υψηλού ρίσκου για τον ιδιώτη επενδυτή αφού εκτός από τις πολύμηνες καθυστερήσεις υπάρχει κίνδυνος το έργο να μην προχωρήσει από ανούσιες προσφυγές. Για το έργο μας έχουμε καταθέσει εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 12,6 εκατομμυρίων ευρώ. Αν το έργο δεν εκτελεστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί απέναντι στη ΡΑΕ, οι εγγυητικές αυτές θα καταπέσουν. Η ΡΑΕ προτρέπει όλους τους φορείς να εξετάζουν κατά προτεραιότητα τα αιτήματα έργων που έχουν προκύψει μέσα από ανταγωνιστικές διαδικασίες αλλά δυστυχώς δεν εισακούγεται.  Προσπαθούμε και εμείς να το κάνουμε σαφές σε όλους τους φορείς με τους οποίες ερχόμαστε σε επαφή αλλά δυστυχώς το οικονομικό ρίσκο του ιδιώτη επενδυτή δεν φαίνεται ότι αποτελεί κριτήριο επίσπευσης των διαδικασιών. 
    • Ποιά θα είναι το οφέλη για την Ελλάδα αλλά και για την τοπική οικονομία από αυτό το έργο;
    Κατά την διάρκεια της κατασκευής θα δημιουργηθούν περισσότερες από 250 θέσεις εργασίας ενώ θα τονωθεί  σημαντικά η τοπική οικονομία μιας και θα χρησιμοποιηθούν οι τοπικές υποδομές για διαμονή, διατροφή, ανεφοδιασμό και υπηρεσίες κατασκευής. Ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι κάτοικοι και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων με 500.000 ευρώ το χρόνο μέσω τελών που θα καταβάλλονται για 30 χρόνια που εκτιμάται η διάρκεια ζωής του έργου.
    Είναι ένα εμβληματικό έργο που θα αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς όντας το μεγαλύτερο Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μέσα στα πέντε μεγαλύτερα της ηπείρου. Στην Ελλάδα θα είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο Φ/Β πάρκο που έχει μέχρι στιγμής κατασκευαστεί. Μελλοντικά, και θεσμικού πλαισίου επιτρέποντος, υπάρχει σχεδιασμός για εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
    Αυτό το έργο θα συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια επίτευξης των υψηλών στόχων της κυβέρνησης για ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Η πράσινη ενέργεια που θα παράγει θα βοηθήσει στην προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής αφού θα αποφευχθεί η έκλυση 300.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τέλος θα σημάνει την απαρχή της μεταλιγνιτικής εποχής για την περιοχή της Κοζάνης μιας και το έργο θα υλοποιηθεί πολύ κοντά στις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Για πρώτη φορά θα έχουμε έναν utility scale φωτοβολταϊκό σταθμό στην Ελλάδα, έτοιμο να αντικαταστήσει έναν ρυπογόνο και ακριβό θερμικό σταθμό.
     
    Η juwi 
    Η juwi AG ιδρύθηκε το 1996 στη Γερμανία στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτο και είναι μέλος του ομίλου MVV Energie AG, μιας από τις κορυφαίες επιχειρήσεις ενέργειας στη Γερμανία. Η juwi έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει 1.700 Φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος περί τα 2.500 μεγαβάτ και 1.000 ανεμογεννήτριες ισχύος περί τα 2.300 μεγαβάτ. Τα έργα μας παράγουν συνολικά περί τα 8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας ετησίως, συνεισφέροντας σημαντικά στην μείωση των αερίων θερμοκηπίου. Η juwi Hellas AE δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2008 έχοντας κατασκευάσει Φ/Β έργα συνολικής ισχύος 120 μεγαβάτ. Έχει συμμετάσχει επιτυχώς στις ανταγωνιστικές διαδικασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με συνολικά 210 μεγαβάτ, ενώ έχει υπό ανάπτυξη έργα ισχύος 400 μεγαβάτ.
m.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: