DEH

DEH

Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Η ΔΕΗ απλά προπορεύεται... (Του Κώστα Στούπα)

Η ΔΕΗ πριν από λίγες μέρες δημοσίευσε τον ισολογισμό του 2018 όπου εμφανίζει ζημιές 542 εκατ. ευρώ από κέρδη 127 εκατ. ευρώ το 2017. Τούτο αποτελεί την επιβεβαίωση των εδώ και πολλά χρόνια προβλέψεων πως ο όμιλος βαδίζει με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία...
Υποχρεώσεις 3,7 δισ. ευρώ με τζίρο 4,7 δισ. ο οποίος θα πρέπει να μειωθεί στα κάτω από τα 3 δισ. ευρω στην επόμενη διετία και ληξιπρόθεσμες οφειλές πάνω από 2,5 δισ. ευρώ  είναι αριθμοί που δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Τα αποτελέσματα του 2018 δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία και για όσους παρακολουθούν το θέμα είναι ορατά εδώ και χρόνια. Η ίδια η διοίκηση της ΔΕΗ είχε προσλάβει παλαιότερα την McKinsey, ως σύμβουλο για να καταρτίσει το νέο business plan.
Ο οίκος περιέγραψε την κατάσταση της εταιρείας με μελανά χρώματα και πρότεινε σε έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του 2018  ένα 5ετές στρατηγικό σχέδιο εξυγίανσης με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 500 εκατ. ευρώ.
Στο σχέδιο αυτό προβλεπόταν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω, ξεκινώντας από τη σταδιακή μείωση των εκπτώσεων που παρέχει σήμερα η ΔΕΗ και την επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών...
Ο δε ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής που ήλεγξε την ετήσια έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας δεν φείδεται αρνητικών συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή: "Οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της Εταιρείας και του Ομίλου υπολείπονταν κατά €949 εκατ. και €708 εκατ. των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα".
Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους μαζί με άλλα θέματα, υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με την δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους".
Αυτό που λέει η  Ernst & Young ως  ανεξάρτητος ορκωτός ελεγκτής-λογιστής εν προκειμένω σε λογιστική ορολογία είναι πως η εταιρεία μπορεί να αναγκαστεί να πτωχεύσει και εντός του 2019.
Είναι προφανές πως το 2019 δεν υπάρχουν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν εθελουσία έξοδο του μισού προσωπικού.
Πως ο ΣΥΡΙΖΑ "εκτέλεσε" τη ΔΕΗ... 
Η ΔΕΗ θα μπορούσε να είχε διασωθεί αν είχε εφαρμόσει το σχέδιο της διοίκησης Αθανασόπουλου την περασμένη δεκαετία, αλλά τότε "κουμάντο" στην εταιρεία έκαναν οι συνδικαλιστές Φωτόπουλος και Ρίζος με το αζημίωτο όπως είχε αποδείξει η έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις ήρθε στην εξουσία αντικατέστησε τον Επιθεωρητή και "διόρθωσε" τα προβλήματα...
Τελευταία ευκαιρία διάσωσης ήταν το σχέδιο της δημιουργίας μιας μικρής-ΔΕΗ και ιδιωτικοποίησής της προκειμένου να ανοίξει η αγορά και να καταργηθούν οι ληστρικές μονοπωλιακές συνθήκες προς όφελος μερικών χιλιάδων πελατών της κομματοκρατίας και σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατήργησαν το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και επί της ουσίας αφαίρεσαν τον ΑΔΜΗΕ με όρους που ζημίωσαν την εταιρεία. Επιπλέον με την πολιτική νομιμοποίηση του κινήματος "Δεν πληρώνω" φόρτωσαν όπως τις εφορίες και τις τράπεζες και τη ΔΕΗ με ανεξόφλητες οφειλές.
Με αυτό τον τρόπο η ΔΕΗ έχει περάσει το χείλος της χρεοκοπίας και επί της ουσίας η στρατηγική για τον μεγαλύτερο όμιλο της χώρας είναι να παραδοθεί σε λίγους μήνες στην επόμενη κυβέρνηση προκειμένου να εκραγεί στα χέρια της.
Η άλλοτε κραταιά εταιρεία που αποτέλεσε τη μηχανή της μεταπολεμικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας παραδόθηκε στο πελατειακό κομματικό κράτος και τους συνδικαλιστές στη μεταπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύοντας το πλέον βαθύ και διεφθαρμένο κομμάτι της μεταπολίτευσης (το βαθύ ΠΑΣΟΚ) της έδωσε τη χαριστική βολή.
Με οικονομικούς και λογιστικούς όρους είναι θέμα χρόνου η εταιρεία να μπει σε εκκαθάριση υπό λειτουργία προκειμένου να μην μείνει η χώρα στο σκοτάδι, να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους των υποχρεώσεων, να σπάσει σε 2-3 κομμάτια τα οποία στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν γιατί χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις.
Η ΔΕΗ αποτελεί μια μικρογραφία της ελληνικής οικονομίας η οποία αργά ή γρήγορα θα περιέλθει στην ίδια κατάσταση της ανάγκης εκκαθάρισης εν λειτουργία. Αυτό δηλαδή που δεν κάναμε μετά το 2010 με τη στήριξη των τριών μνημονίων θα χρειαστεί να το κάνουμε σε πολύ λιγότερο διάστημα πιθανόν χωρίς το μαξιλάρι ενός μνημονίου.
Όπως και στην περίπτωση της ΔΕΗ το πολιτικό προσωπικό παριστάνει πως δεν βλέπει προς τα πού βαδίζει η χώρα και αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη προβάλλοντας το αξιόχρεο που υποδηλώνουν οι έξοδοι στις αγορές.  Στην ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια οι μοναδικές επιτυχίες που προβάλλουν είναι τα διάφορα δάνεια που αποσπά η εταιρεία..
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: