DEH

DEH

Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

ΔΕΗ: Ρέκβιεμ για ένα όνειρο ή μεγάλο επενδυτικό «ναρκοπέδιο» για τον μέτοχο

ΔΕΗ:  Ρέκβιεμ για ένα όνειρο ή μεγάλο επενδυτικό «ναρκοπέδιο» για τον μέτοχο
Η ΔΕΗ πραγματικά αποτελεί μια ειδική περίπτωση και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να αφεθεί να καταρρεύσει
Τελευταία έχουν γραφτεί διάφορες ενδιαφέρουσες απόψεις για την περίπτωση της ΔΕΗ.
Κάποιοι θυμήθηκαν το 2019 (!) εν μέσω πραγματικής συντέλειας και κοσμογονικών αλλαγών στην παγκόσμια αγορά ενέργειας, να παρουσιάσουν τη ΔΕΗ ως επενδυτική ευκαιρία.
Νομίζω ότι κάνουν ένα μεγάλο λάθος και θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν σοβαρά.
Η αλήθεια είναι ότι η ΔΕΗ είχε στο παρελθόν επανειλημμένως την ευκαιρία να γυρίσει το παιχνίδι αλλά δεν το έκανε ποτέ και πλέον είναι πολύ αργά για δάκρυα.
Σαν να μην έφτανε αυτό, έκανε επιπλέον και ότι μπορούσε για να βυθιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε επιχειρηματική λήθη.
Έχει αναρωτηθεί κανείς, γιατί εφόσον η ΔΕΗ είναι τόσο “φτηνή” βάσει της σχέσης χρηματιστηριακής αξίας – κεφαλαιοποίησης προς λογιστική αξία, δεν φαίνεται να συγκινεί κανένα σοβαρό επενδυτικό πορτοφόλι;
Είναι τελικά πιο έξυπνος και κατηρτισμένος ο διαχρονικά ταλαίπωρος ιδιώτης (μικρο)μέτοχος που διαβάζει νυχθημερόν τα ήξεις αφήξεις των διαφόρων απόψεων και αναλύσεων, από τις προσεγγίσεις των σοβαρών επενδυτικών κεφαλαίων;
Είναι πραγματικά σε θέση να επενδύσει ή να κερδοσκοπήσει με όχημα τη μετοχή της ΔΕΗ και να βγει κερδισμένος ή μήπως στο τέλος θα βρεθεί πάλι με το μουτζούρη;
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ΔΕΗ χρωστάει πολλά για να πεθάνει και ότι αν πέσει θα συμπαρασύρει μαζί της τις τράπεζες και την οικονομία.
Εδώ χρειάζεται τεράστια προσοχή!
Η ΔΕΗ πραγματικά αποτελεί μια ειδική περίπτωση και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να αφεθεί να καταρρεύσει.
ΠΡΟΣΟΧΗ όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξαϋλώσει μέχρι τελευταίου τριχοcent τους υφιστάμενους μέτοχος της.
Με απλά λόγια έχουμε φτάσει στο σημείο, που όπως πολύ σωστά έχει προαναφερθεί σε άρθρο του BN, η λύση που πιθανότατα θα χρειαστεί να εφαρμοστεί για τη διάσωση της ΔΕΗ με κρατικά κεφάλαια και διάσπαση σε καλή και κακή εταιρεία, θα είναι ωφέλιμη για την ίδια την εταιρεία, εφόσον θα διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίαw της, αλλά θα εκμηδενίσει την αξία των μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους.
Mε απλά λόγια η αλήθεια είναι ότι ουδείς σοβαρός άνθρωπος - νοήμων επενδυτής ασχολείται πλέον με τη ΔΕΗ για τους εξής λόγους :
1.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με μεγάλο αριθμό παλαιών λιγνιτικών εργοστασίων, σε διεθνές περιβάλλον ιστορικών υψηλών στα επίπεδα των τιμών για τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων CO2.
2.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που εξαρτάται από τις τρέχουσες υψηλές τιμές ορυκτών καυσίμων, οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες.
3.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που ακόμη και σήμερα με τα κρίσιμα ως προς την επιβίωση της προβλήματα, συνεχίζει να αμείβει τα “ρετιρέ” της με 62% υψηλότερους μισθούς από ότι ο ΟΤΕ..!
4.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που έχει χρεωθεί και επενδύσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για κατασκευή νέου εργοστασίου λιγνίτη το σωτήριο έτος 2019, όταν σε όλη την Ευρώπη τα χαρίζουν..
5.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που έχει “μαγειρέψει” τους ισολογισμούς της στο παρελθόν και έχει “πιαστεί” να λέει ψέματα.
6.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που έχει παλαιωμένα άχρηστα πάγια τα οποία απαρτίζουν ένα επίπλαστο Book Value.
Για παράδειγμα, τα εργοστάσια λιγνίτη που προσπαθεί εναγωνίως να πωλήσει το 2019, έχουν μια θεωρητική λογιστική αξία κάποιων εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ όταν στην πραγματικότητα δεν αξίζουν απολύτως τίποτα εφόσον είναι ζημιογόνα.
7.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που αδυνατεί να εισπράξει αυτά που της χρωστάνε.
8.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που πουλάει σταθερά κάτω του κόστους χωρίς margin κερδοφορίας.
9.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει να δώσει μέρισμα ή να προσφέρει αξία στους μετόχους της.
10.) Γιατί είναι μια επιχείρηση με κολοσσιαία μόχλευση και χρέος σε σχέση με αυτά που προβλέπεται να έχει να λαμβάνει πίσω στο μέλλον από τις δραστηριότητες και την λειτουργική κερδοφορία της.
11.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που θα πρέπει στο εφεξής να λειτουργεί μειονεκτικά και καχεκτικά στο νέο ενεργειακό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η διαμορφωθείσα αγορά ενέργειας, είναι πιο ανταγωνιστική και πιο απαιτητική, με νέους παίκτες πιο ικανούς, πιο σύγχρονους και τεχνολογικά πιο εξελιγμένους.
12.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που κάνει τραγελαφικές, αδιαφανείς επενδύσεις ελέω πολιτικών καπρίτσιων (σκοπιανή EDS).
13.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που στο εγγύς μέλλον θα εξαναγκαστεί σε οικειοθελή διαμελισμό και πλιάτσικο της όποιας περιουσίας θα της έχει απομείνει (αρχή έγινε με τον ΑΔΜΗΕ).
14.) Γιατί είναι μια επιχείρηση που πλέον μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει απολύτως κανέναν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
15.) Γιατί είναι μια επιχείρηση σε μηχανική υποστήριξη που ζει με έκτακτες ελεημοσύνες από το κράτος.
16.) Γιατί είναι μια επιχείρηση απογοήτευση, με παρωχημένη δημοσιοϋπαλληλική κουλτούρα με απαρχαιωμένο επιχειρηματικό μοντέλο και απαράδεκτο λειτουργικό λίπος (το οποίο διαφάνηκε ξεκάθαρα από το συμμάζεμα των υπό πώληση λιγνιτικών μονάδων).
17.) Γιατί είναι μια επιχείρηση με τερατώδεις ζημιές και παράλληλη ανικανότητα λήψης κρίσιμών για την επιβίωση της αποφάσεων.
Μια επιχείρηση κουφάρι.
Κάποτε υπήρξε κάποια ελπίδα και προσδοκία ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν ,αλλά τίποτα τελικά δεν προχώρησε προς την σωστή κατεύθυνση.
Κανένας ορθολογισμός καμιά ουσιαστική προσπάθεια εξυγίανσης, εκσυγχρονισμού ή περιστολής των δαπανών, καμία στόχευση ή αποτελεσματικότητα σε οτιδήποτε.
Πολλοί ήλπιζαν είχαν πιστέψει και εκτιμήσει ότι κάποια στιγμή θα μπορέσουν να μειωθούν τα τερατώδη ΝΟΜΕ, θα προχωρούσε επί της ουσίας το Business Plan, ότι θα υπήρχε κάποια ελπίδα για πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε εύλογο τίμημα.
Ακόμη αν θέλετε, ότι θα υπάρξει κάποιο ουσιαστικό συμμάζεμα των ληξιπρόθεσμων. Επιπλέον υπήρχε η εκτίμηση και περισσότερο ίσως ή ελπίδα, ότι θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος (;) που ενδεχομένως να πίστευε και να επένδυε τα ωραία του χρήματά στο στόρυ της ιδιωτικοποίησης, λόγω κυρίως του μεγέθους και της ιστορίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Η πραγματικότητα ήταν αμείλικτη και διέλυσε πέραν κάθε αμφιβολίας τις φρούδες αυτές ελπίδες.
Εν κατακλείδι, χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, εκτιμώ πως στο τέλος, πολλοί από αυτούς που φαντασιώνονται ότι κάποια στιγμή θα πλουτήσουν διακρατώντας μετοχές της ΔΕΗ για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον με μαγικό τρόπο λυθούν τα προβλήματα και η εταιρεία αναδυθεί από την άβυσσο, θα διαψευστούν άσχημα.
“Ο χρόνος είναι φίλος των καλών επιχειρήσεων και εχθρός των μετρίων.. “ είπε κάποιος σοφός και η ΔΕΗ είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύ μέτρια επιχείρηση.


Διονύσιος Δεληπέτρου
Εξειδικευμένος Σύμβουλος Επενδύσεων Οικονομολόγος Α.Σ.Ο.Ε.Ε. – M.B.A. Columbia University New York

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: