Στις οικονομικές καταστάσεις του 2018 η ΔΕΗ δε θα μπορούσε να είναι πιο σαφής ως προς το τι σημαίνει η επιτυχία του διαγωνισμού για την πώληση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης. Εκτός από τις λειτουργικές ζημιές περίπου 100 εκατ. ευρώ των 3 εργοστασίων από τις οποίες θα απαλλαγεί, τη μείωση του κόστους αγορών CO2 και τη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα, η ΔΕΗ έχει να ωφεληθεί περί τα 223,8 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση των ΝΟΜΕ, εκτονώνοντας παράλληλα τις πιέσεις της Κομισιόν που καραδοκεί και για τα υδροηλεκτρικά.
Επομένως το διάστημα των 25 ημερών που απομένει μέχρι τις 28 Μαΐου είναι εξαιρετικά κρίσιμο όχι μόνο για την έκβαση του διαγωνισμού, ο οποίος ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιφυλακτικότητα των επενδυτών που συμμετέχουν αλλά και για την αλλαγή κλίματος απέναντι στη ΔΕΗ, μετά και την ανακοίνωση των ζημιών για τη χρήση του 2018.
Πάντως, όπως ανέφερε η ΔΕΗ στις καταστάσεις του 2018, ο νέος διαγωνισμός με βάση τους όρους που συμφωνήθηκαν θα διενεργηθεί με νέα αποτίμηση που δε θα λαμβάνει υπόψη την προηγούμενη του πρώτου διαγωνισμού, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες επιτυχίας. Η ίδια η εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές χαμηλότερες προσφορές αφού αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η μητρική εταιρεία δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την τιμή στην οποία θα πωληθούν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία”.
Από την πλευρά των επενδυτών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό πάντως, είναι εμφανής η επιφύλαξη. Ακόμη και μετά την ανάρτηση της σύμβασης προμήθειας της Μελίτης από την Αχλάδα, υπάρχουν θέματα που αφορούν στην απαλλοτρίωση στο χωριό Γιουρούκι, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ισχύσουν οι τιμές και οι ποσότητες της σύμβασης. Ταυτόχρονα όμως φαίνεται να μπαίνουν στο τραπέζι και ευρύτερα θέματα που αφορούν στο ενεργειακό μείγμα, αλλά και πιθανές άλλες προσαρμογές που θα βελτιώσουν τις πιθανότητες να έχει επιτυχία ο διαγωνισμός.
Σε κάθε περίπτωση στο διάστημα που ουσιαστικά θα ξεκινήσει από την επόμενη Δευτέρα μέχρι και τις 28 Μαΐου αναμένεται να γίνουν οι κρίσιμες επαφές και διαβουλεύσεις που θα καθορίσουν εάν στην παράταση θα κερδηθεί το στοίχημα του διαγωνισμού της αποεπένδυσης ή εάν θα οδηγηθούμε σε νέο φιάσκο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ πάντως “δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα υποχρεωθεί η Μητρική Εταιρεία να προχωρήσει σε περαιτέρω αποεπενδύσεις λιγνιτικής (ή άλλης) ισχύος παραγωγής στο μέλλον, προκειμένου να συμμορφωθεί με την υποχρέωσή της να μειώσει το μερίδιο αγοράς της στις αγορές παραγωγής και προμήθειας Η/Ε”.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου